2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességek13 furcsa tény az ételekről, ami téged is meg fog lepni

13 furcsa tény az ételekről, ami téged is meg fog lepni

-

Nem sok ételről vagy alapanyagról gondolnánk azt, hogy okozhat még meglepetést a számunkra, de sajnos azt kell mondanom, hogy nagyot tévedünk.

A következőkben 13 furcsa kajatényt mutatunk, amiről nem is gondolnád, hogy igaz lehet.

Földimogyoró

Biztosan te is szereted a földimogyorót és dobáltad már a szádba vagy esetleg máséba anélkül, hogy tudtad volna, hogy milyen veszélyes. Ugyanis a földimogyoró a dinamit egyik alapanyaga.

Paradicsom

A 18. században még mérgezőnek hitték ezt a finom, lédús zöldséget. A paradicsomot tartották felelősnek az arisztokraták titokzatos haláleseteiért, pedig ennél sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a zöldség magas ólomtartalma okozta a szerencsétlenségeket.

Gyors kaja

Hamburgerezés és sültkrumpli evés közben az ember évente körülbelül tizenkét hajszálat fogyaszt el. Ugye, milyen undorító?

Ketchup

Az 1830-as években a ketchupot nem a sült ételekhez vagy a virslihez fogyasztották az emberek, hanem orvosságként árulták. Egy biztos, sokkal finomabb lehetett már akkor is, mint a mi gyermekkorunkban kapható köptető szirupok.

Mogyoróvaj

Az arachibutyrophobia egy betegség, amely nem jelent mást, mint azt, hogy aki fél tőle, nem mástól retteg, minthogy a mogyoróvaj a szájpadlására ragad. Bosszantó dolog, az biztos, de hogy valaki féljen tőle, azt nem gondoltuk volna.

Tészta

A világon több, mint 600 féle tészta létezik. Hosszú idő lenne, míg mindet végigkóstolnánk, de biztosan megérné.

Joghurt

Rengeteg ember szereti a joghurtot, de az soha nem jutna az eszünkbe róla, amikor éppen kedvenc fajtánkból falatozunk, hogy nagy eséllyel egy kis marha-vagy disznózselatin is van benne.

Rizs

A rizs nemcsak köretként fogyasztható, hanem rengeteg ételben és italban is megtalálható. Ilyen például a sör, a bébiételek, a szószok és nassolnivalók, valamint a kutyakajában is nagy valószínűséggel találkozhatunk vele.

Brokkoli

Az egészséges táplálkozás egyik fontos alapanyaga a brokkoli. 900 százalékkal többet fogyasztunk belőle, mint húsz évvel ezelőtt.

Fehércsokoládé

Ez a csokoládé igazából nem is csokoládé. Cukor, tej, vanília, lecitin és kakaóvaj keverékéből áll, szilárd csokoládé egyáltalán nincs is benne.

Wasabi

A legtöbb wasabi nem más, mint festett torma. Az USA-ban eladott összes wasabi 99 százaléka hamis, mert így a gyorséttermek alacsonyabb költséghatékonysággal dolgozhatnak.

Szőlő

Ha eszedbe jutna, hogy a szőlőt mikróba tedd, akkor furcsa meglepetésben lenne részed. Egy fél szőlő a melegítés során elkezdi vezetni az elektromos áramot és ezáltal kis tűzgolyók, robbanékony plazmák jönnek létre, méghozzá komoly füst kíséretében. Soha ne próbáld ki!

Répa

Mindannyian tudjuk, hogy a répa narancssárga, valamint gyermekkorunkban azt is sokszor mondták nekünk, hogyha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor fütyülni is tudunk majd. Nos, ez nem teljesen így van, sőt. A répa eredetileg egyáltalán nem sárga, hanem lila vagy fehér színű. A ma fogyasztott sárgarépa egy 16. századi genetikai mutáció eredménye.

Sikerült meglepnünk?

Ezek is érdekelhetnek