2022 május 23 hétfő
KezdőlapTech & Tudomány13 híres fénykép a történelemből, melyekről kiderült, hogy hamisak

13 híres fénykép a történelemből, melyekről kiderült, hogy hamisak

-

Az internet a hétköznapi életünk része. Megszoktuk már, hogy rendszerint fel-felbukkan egy kép, és elcsodálkozunk rajta, hogy “ezt meg hogy…”. Az igazság az, hogy többféle embertípus létezik. Van olyan, aki alapvetően szkeptikus mindenféle dologgal, amivel az interneten találkozik. Ő az, aki nem mer rendelni külföldről semmit, mert félti a bankkártya adatait. Egy másik fajta ember pedig az, aki egy kicsit hiszékenyebb. Ők kedvelik az összeesküvés elméleteket is. Chemtrail, illuminátusok stb. Akár elhisszük, akár nem…egy biztos, hogy az emberek mindig is megpróbálták becsapni egymást. Ez régebben is így volt. Számtalan fotó volt már évtizedekkel ezelőtt is, amely megosztotta a közvéleményt. Akkoriban is volt lehetőség manipulálni a fotókat, de ennek ellenére sokan “bevették”. Hogy miért csináltak ilyet? Ki tudja…

Manapság nem kihívás át-“photoshoppozni” egy képet, hogy az teljesen hihető legyen… Na de ezelőtt 100 évvel???

Minden esetre nézzünk meg párat.

Erdei nimfák
1917-ben készült a kép. Frances Griffiths és Elsie Wright fotózták. Sokáig vitatták a fotó eredetiségét. A kép eljutott Sir Arthur Conan Doyle-hoz is, aki a Sherlock Holmes regények szerzője. Még őt is képesek voltak megingatni a hitében. Küldött is egy fényképezőt a fiataloknak, hogy készítsen még pár fotót a tündérekről. Nem tudtak mit tenni ezért bevallották, hogy a nimfák valójában képek, melyeket egy gyermekkönyvből vágtak ki és gombostűkkel rögzítettek a kislány elé. A képet a Bradford múzeumban őrzik.

Grant tábornok lóháton
A képen Ulysses S. Grant tábornok látható lóháton. Semmi érdekes ugye? A kép mégis hamisítvány. Három másik fotóból vágták össze, de senki nem tudja, hogy miért és mi célzattal.

Ezekből a képekből vágták össze.

Albert Einstein és a nukleáris tesztek
Érdekes egy kép. Albert Einstein mosolyogva biciklizget, a háttérben meg valamilyen nukleáris töltet robban. Ügyes munka, azt meg kell hagyni…

Az eredeti képek.

Einstein

Kennedy és Monroe
Az elnök és a híres díva viszonya mindig is megosztotta a közvéleményt. Ez a fénykép csak olaj volt a tűzre. Már csak azért is mert hamisítvány. Bár sokan elhitték akkoriban. A fotót Alison Jackson készítette és több “kamu” képe si van hírességekről.

Itt egy másik is…

És egy harmadik fotó is…

Munkások egy felhőkarcolón
Ez a 20. Század egyik legismertebb képe. Érdekesség, hogy a kép hamis. Úgy vágták össze a két képet. 1932. szeptember 20-án és 29-én készült a két fotó.

Lebegő ember
Colin Evans egy spiritualista volt. Az előadásain rendszerint nagyon sötét volt. Majd hirtelen villanó fény vakította el a közönséget. Ez egy vaku volt, melyet Colin nyomott meg és ezzel egy időben ugrott is. Ezért tűnik úgy a képeken mintha repülne. A kezében jól látható a vaku zsinórja.

Karácsonyi fegyverszünet
Úgy tartják, hogy karácsonykor, az első világháború idején a britek és a németek letették a fegyvert és egy barátságos focimeccset tartottak. Ezt örökítette volna meg ez a fotó, ha nem kamu lenne. A kép Görögországban készült és csak britek vannak rajta.

Különleges duett
A képen John Lennon-t és Che Guevara-t láthatjuk. Együtt gitároznak. Rendkívül különleges fotó lenne, ha nem derült volna ki, hogy hamisítvány. Valójában Wayne Gabriel-lel gitározott a Beatles frontembere. A rajongók sokáig elhitték, hogy a kép valódi.

Az eredeti

David Bowie és Lemmy Motorhead
Ezt az 1972-es képet is sokan eredetinek gondolják. Sajnos tévednek. Az igazi képen Lemmy, a párjával pózol. Valamikor a történelem során David Bowie-ra “cserélték”.

Az eredeti…Ügyes munka, valljuk be.

A legelső mentő”autó”
A neten úgy kering, hogy ez a legelső mentő a világon. Valójában nem… Ez a kép 1865 körül készült, de 1790-ben már jártak mentő-“lovaskocsik”. Vélhetőleg ez volt a legelső mentő, ami a kaliforniai Mare-szigeten található.


Lincoln
Az elnök ezen portréja több könyvben is fellelhető. Sajnos kamu. Úgy vágtak össze két képet. Joh Calhoun (alelnök) testére rárakták Abraham Lincoln fejét.

Harley és Davidson?
Az a hír járja, hogy ezen a fotón William Harley és Arthur Davidson, a legendás motormárka megalkotói vannak. Valójában csak két szerencsés fiatal, akik ráülhettek a motorra egy kép erejéig.

A lélek…
William H. Mumler azzal próbált hírnevet szerezni magának, hogy halott emberek lelkeit fotózta. Állítólag még Lincoln lelkét is lefényképezte. Egy újságíró buktatta le, aki észrevette, hogy a legtöbb lélek ugyanúgy néz ki és megszólalásig hasonlít Mumler asszisztensére. Hatalmas botránnyal ért véget a dolog és Mumler csúnyán “beégett”…

2.

3.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek