2022 május 22 vasárnap
KezdőlapEmberek14 érdekes tény, amiről egyik tankönyvben sem olvashatsz.

14 érdekes tény, amiről egyik tankönyvben sem olvashatsz.

-

A világon élő tudósok és kutatók már évtizedek óta tanulmányozzák az emberi testet és ez idő alatt sikerült számos érdekes és elképesztő dolgot felfedezniük. Viszont még így sem tudtak mindent felfedezni, de természetesen nem adják fel és próbálkoznak-próbálkoznak a dolgokkal. Ezek a kutatások és vizsgálatok lehetővé teszik az orvostudomány számára, hogy jobban átlássák az emberi szervezetet. Mai cikkünkben jó pár különleges és kevésbé ismert tényt hoztunk el nektek, amit még az iskolai tankönyvekben sem láthattak a diákok.

1, Az emberi gerinc reggelente, 1-2 centiméterrel hosszabb, mint este ami annak köszönhető, hogy a nap folyamán a gravitáció a csigolyák között lévő porcokat összepréseli. Eredeti formájukat éjszaka nyerik vissza.

2, Egy átlagos felnőtt szíve percenként körülbelül 60-80-szor, napi szinten százezerszer, éves szinten harminc milliószor dobban meg. Viszont azt sokan nem tudják, hogy a szívdobbanások közötti kihagyások különböző ciklusban történnek. Ennek tükrében egy ember átlagosan 20 évet tölt el nyugalmi állapotban, legalábbis, ha 70 évvel számolunk. Érdekesség: Létezik egy olyan weboldal, ahol ki lehet számítani, mennyit dobbant a szív a születés óta.

3, Az emberek egyediségét nemcsak az ujjlenyomatuk határozza meg, hanem a nyelvük és fülük formája valamint azok szerkezete is, ugyanis utóbbi két érzékszerv az összes embernél eltérő és egyedi.

4, A NASA tudósai 12 űrhajóst vizsgálva arra jöttek rá, hogy a súlytalanság állapotában az emberi szív megváltoztatja az alakját, veszít az izomtömegéből sőt csökken a térfogata is. Miután az űrhajósok visszatértek a Földre, kb. 6 hónapba telt a szívüknek visszaállni az eredeti állapotba.

5, Kutatók szerint az ételek és italok keserűsége nagyban függ attól, hogy azok milyen hőmérsékletűek. Kiderült, hogy egy magas hőmérsékletű kávé nem annyira keserű, mint egy kihűlt, szoba-hőmérsékletű kávé.

6, Az édes, sós, keserű és savanyú ízek mellett van egy úgynevezett “unami” íz is, ami csak néhány ételben található meg, mint például a paradicsom, hal, sajt, spenót.

7, A gyomorsav olyan erős koncentrációjú, hogy képes akár saját magát is felemészteni. Ennek elkerülése végett a gyomor 3-4 naponta új belső réteggel vonja be a gyomrot. Ha véletlenül mégis meg tudná saját magát sérteni, akkor fekélyek alakulnak ki a gyomor falán, melyek kellemetlen tüneteket produkálhatnak.

8, Léteznek olyan személyek a földön, akiknek a gyomra sört állít elő és ezt a jelenséget önsörfőző-szindrómának nevezik. Ilyenkor a gyomor nem képes az elfogyasztott cukrot szénhidráttá alakítani, és a szervezet fermentációs folyamat útján etanolt állít elő.

9, A Flinders Egyetem tudósai egy kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezeten belül van egy úgynevezett második agy, mely igazából a bélidegrendszert  foglalja magába. A kutatók szerint ezt akár az első agynak is lehetne hívni, mivel a fej illetve az agy kifejlődése előtt jelen volt. Ez a bélidegrendszer egyébként nagy hatással van a testre, mivel automatizálja az emésztési folyamatokat.

10, Hihetetlennek hangzik, de az emberi test képes a sötétben világítani, ám mi azért nem vagyunk képesek érzékelni, mert ez a fény, 1000-szer gyengébb, mint amit a szemeink tudnak érzékelni.

11,

12, Egyes kutatók elméletei szerint embertől és állattól függetlenül a vizeléssel töltött idő 21 másodpercet vesz igénybe.

13, Percenként 300 millió sejtünk hal el, ami elsőre nagyon ijesztőnek hangzik, de nem kell megijedni, ugyanis ezen elhalt sejtek a test csupán 0,0001 százalékát teszik ki.

14, Az atlantai Emory Egyetem kutatói egy 2010-es tanulmány keretein belül arra jöttek rá, hogy az egerek szervezetében van egy olyan gén, amit ha likvidálnak akkor javul a mentális képesség és a memória is. A későbbiek folyamán arra is rájöttek, hogy ez a gén az emberekben is megtalálható, csak senki sem tudja, milyen hatása lenne, ha eltávolítanák.

Ti tudtatok ezekről a tényekről?

Ezek is érdekelhetnek