2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉtelek14 étel, amit soha nem szabad a mikrohullámú sütőben melegíteni

14 étel, amit soha nem szabad a mikrohullámú sütőben melegíteni

-

A mikrohullámú sütőt az 1940-es években véletlenül találták fel, napjainkban azonban már szinte nincs olyan háztartás, amiben nem található meg. Megkönnyíti az ételek melegítését, amelyek így nem égnek le a tűzhelyen és nem kell órákig vakarni az edényeket mosogatás közben. Azt viszont tudnunk kell, melyek azok az ételek, amiket még véletlenül sem szabad a mikróban újramelegíteni.

Ennek nemcsak biztonsági okai vannak, hanem egészségünk megőrzésének érdekében is jobb elkerülni a mikrohullámú sütőben való melegítést. Ne adj esélyt a baleseteknek és egészség károsodásnak, inkább olvasd el cikkünket és tudd meg, mely ételek melegítését kell mellőznöd a mikródban.

Főtt tojás

Ha főtt tojást melegítesz a mikróban, akkor gőz képződik a vízmolekulákból, ami megnöveli a nyomást. A tojásoknak vékony a héja, éppen ezért képtelenek megtartani az összes nyomás, ami ahhoz vezet, hogy a főtt tojás felrobban. A robbanás pedig nemcsak a mikróban, hanem a tányéron vagy a szádban is bekövetkezhet, amikor beleharapsz a tojásba. Ugyanez igaz a nyers tojásra, amit forró víz helyett a mikróban szeretnél megfőzni. A tojás héja ugyanis néhány másodperc alatt megreped és egész egyszerűen felrobban.

Sárgarépa

A sárgarépa nagyon egészséges és megtanít minket fütyülni. Utóbbi állítás persze nem igaz, pusztán a szüleink mondogatják ezt nekünk gyerekkorunkban, hogy megegyük a zöldséget. A főtt répát nyugodtan megmelegítheted a mikróban, de a nyers répával teljesen más a helyzet. Különösen akkor, ha még a héja is rajta van. Ha a répát nem mossuk és nem hámozzuk meg teljesen, akkor a rajta maradt szennyeződések és a talajban lévő ásványi anyagok szikrákat okozhatnak. Ez nemcsak a sárgarépa állapotának nem tesz jót, de a mikrohullámú sütőt is károsítja.

Feldolgozott hús

A feldolgozott húsok nagy mennyiségű sót, adalék-és vegyi anyagokat, illetve tartósítószereket tartalmaznak. A mikróban melegítve ezeket, majd elfogyasztva megnő a koleszterinszintünk, valamint szívproblémákat is okoz. A sonkák, virslik, kolbászok melegítésére inkább használjuk a tűzhelyt vagy a grillt.

Víz

A víz mikróban való melegítése lehetséges ugyan, de nagyon veszélyes, főleg akkor, ha sokáig van bent. A víz forráspontja száz fok és komoly égési sérüléseket képes okozni. Az elektromágneses hullámok miatt a víz könnyedén túlmelegszik, a vízmolekulák instabilak lesznek. Ezzel megnő a leforrázás lehetősége, sőt, robbanást is okozhat.

Chili paprika

A chili paprika kapszaicint tartalmaz, ami egyébként tűzveszélyes. Vagyis, ha erős paprikát raksz a mikróba, akkor az elektromágneses hullámok miatt a paprika füstölni kezdhet és könnyen be is gyulladhat. Ezzel pedig számolnunk kell a lángokkal, a füsttel és az égési sérülésekkel.

Csirke

A csirkehús bizony az egyik legnagyobb bűnös a szalmonella terjesztésében. Ez különösen igaz akkor, ha nem főtt meg rendesen. A mikróban esélye sincs az egyenletes és alapos főzésnek, így a baktériumok nagyon jól érzik magukat a húson, ami ránk bizony nagy veszélyt jelent. A húst csakis a tűzhelyen vagy sütőben készítsük el, hogy közvetlen láng vagy hő érje.

Paradicsom és paradicsomszósz

A paradicsom pontosan úgy viselkedik a mikróban, mint a főtt tojás. Ha hosszú ideig van bent, akkor a folyadéktartalma miatt megnő a nyomás, buborékok és folyadék keletkezik, ami végül a zöldség robbanásához vezet.

Fagyasztott hús

A mikrohullámú sütőknek ugyan van olvasztó funkciója, mégsem ez a legjobb választás a fagyasztott húsok kiolvasztására. A hús külső része ugyanis már megfő vagy éppen megsül, amikor a közepe még mindig fagyott marad. Ezáltal az ártó baktériumok elszaporodhatnak. Inkább szobahőmérsékleten olvaszd ki a húst vagy engedj rá vizet, ügyelve arra, hogy az se legyen forró.

Palacsinta

A palacsintát általában csak bedobjuk a mikróba és megmelegítjük. Első ránézésre semmilyen káros hatás nem éri, de a melegítés hatására túl forró lesz, megváltozik az állaga. A széle kemény lesz, gumis, a közepe pedig elázik.

Kenyér

A mikróban melegített kenyér nem friss és ropogós lesz, hanem éppen ellenkezőleg, vizes és ázott. Ettől a kenyér állaga ragacsos lesz és élvezhetetlenné válik. Inkább pirítsd meg vagy tedd be egy kis időre a sütőbe, hogy átmelegedjen.

Maradék burgonya

Étkezések után gyakran megmaradnak a köretek, mint például a krumpli. A következő étkezésnél általában megmelegítjük a mikróban, de ez nem jó ötlet. A kihűlt burgonyából ugyanis a sugaraknak köszönhetően felszabadulnak a baktériumok, ami a botulizmus ételmérgezéshez vezet.

Brokkoli

A brokkolit meg lehet melegíteni a mikróban, mert nem robban fel, de sajnos tápanyagainak 97 százalékát elveszti. Egészséges, ha párolva fogyasztod, de ne melegítsd újra a mikróban.

Gomba

Az elkészült gomba azok után, hogy kihűl már egyáltalán nem finom, ha csak nem gombapörköltet készítettünk belőle. Jobban teszed, ha a megmaradt gombát kidobod, mivel újramelegítés alatt a gomba összetevői megváltoznak és gyomorproblémákat okoznak.

Leveles zöldségek

Az olyan leveles zöldségek, mint a zeller, a spenót vagy éppen a kelkáposzta, mint tudjuk, zöld levelekből áll. Ezek a levelek pedig nitriteket tartalmaznak, amik a mikró hatására átalakulnak, méghozzá nitrozaminokká, amelyek rákkeltő hatásúak. A megoldás ezeknek a zöldségeknek az esetében is a párolás.

Ezek is érdekelhetnek