2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberek14 gyerekkori álom, amit felnőttként teljesen máshogy gondolunk

14 gyerekkori álom, amit felnőttként teljesen máshogy gondolunk

-

A gyermeki lélek a legcsodálatosabb a világon, hisz annyira tiszta, becsületes, vidám, őszinte és még sorolhatnánk. Kár, hogy az idő múlásával és a csalódásokkal, fájdalmas pillanatokkal, bántásokkal kopik ennek fénye. Nyilván 100%-ban nem lehet megtartani az ártatlanságot, de ezek a pofonok mind-mind hozzásegítik őket ahhoz, hogy jobb és erősebb jellemek legyenek. Szinte nincs olyan gyerkőc, aki ne álmodozott volna arról, hogy tűzoltó, rendőr, vagy balerina lesz. Akkor persze még nem értették, mik ezeknek a hivatásoknak a nehézségei, csak idővel jöttek rá, hogy ez még sem az az irány, amerre ők menni szeretnének. A legnépszerűbb hivatások között volt még az orvos, állatorvos, űrhajós, színész/nő, író/nő…stb. Mai posztunkban 14 olyan szakmát hoztunk el, ami minden kisgyermek álma volt, de felnőttként már teljesen máshogy gondolták a dolgokat.

“Tüzoltó leszel s katona!
Vadakat terelő juhász!
Látod, elalszik anyuka. –
Aludj el szépen, kis Balázs.”
– József Attila, Altató

1, Katona

Minden kisgyerek álmodozott és álmodozik még mindig arról, hogy egy nap a hadsereg tagja lesz. Ez számukra egy olyan kötelesség, mely büszkeséggel tölti el a lelküket. Számukra fontos a hazafias viselkedés, és, hogy vért-verejtéket izzadva is de megvédjék országukat, szeretteiket.

2, Orvos

A gyerekek szemében az orvosi hivatás a legszentebb munka a világon. Hisz ők azok, akik meggyógyítják a betegeket, és mosolyt csalnak a szülők szemére, mikor közlik, hogy csemetéjük meggyógyult. Tudásukkal és elszántságukkal pedig bármire képesek, szóval mely gyerek ne akarna az lenni. Persze az idő múlásával rájönnek, hogy ehhez bizony rengeteget kell tanulni és bizonyos tantárgyakból kitűnőnek kell lenni.

3, Tűzoltó

A gyerekek szemében talán az egyik legelegánsabb és legnépszerűbb hivatás, ám ahogy telik-múlik az idő rájönnek, hogy ez a szakma nem is annyira veszélytelen mint gondolták. Bátor oroszlán módjára kell betörniük az égő házakba, hogy megmentsék a bent ragadt embereket, és saját életüket is.

4, Űrhajós

Melyik az a gyermek, aki ne akarna legalább egyszer eljutni a világűrbe, hogy megnézhesse közelebbről a csillagokat, a Holdat, Napot, és a többi égitestet? A legnagyobb probléma az, hogy az idő múlásával rájönnek, hogy félnek a magasságtól, a bezártságtól, a lebegéstől, a zuhanástól és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amin egy űrhajósnak át kell menni. Nem mindenkinek van gyomra végigcsinálni azt a procedúrát, és ez teljesen érthető is.

5, Politikus

A legtöbb gyerek azt mondja, majd ő elhozza a változást szeretett országának és népének, hogy egy jobb életet biztosíthasson nekik. Ehhez azonban politikusnak kellene állniuk, hogy valamilyen nyomást gyakorolhassanak a nagy vezetőkre. Bölcs gondolkodásra és éles elmére van ahhoz szükség, hogy ezt végig tudják csinálni a negatív hangvételű kritikák eltűréséről nem is beszélve. Egy bizonyos kor után, rájönnek, hogy mégsem ezt szeretnék csinálni életük végéig.

6, Zenész

Sok fiatal azt gondolja, hogy a zenészek élete játék és mese, holott ez egyáltalán nincs így. Rengeteg teherrel, fáradtsággal, kimerüléssel jár, az alkotói válságról nem is beszélve. Nyilván a kicsik csak annyit fognak fel ebből a hivatásból, hogy az emberek napestig tudnának jó zenéket hallgatni és ez boldogsággal járja át szívüket.

7, Szuperhős

A történelem során nem volt még olyan gyerek, aki ne mondta volna azt, hogy szuperhős szeretne lenni. Amióta pedig a különböző szuperhős filmek napvilágot láttak még többen szeretnének természetfeletti képességükkel segíteni az emberiségen. Nyilván ez soha nem fog megtörténni és bekövetkezni, de ezt kicsiként nem mindenki tudja felfogni.

8, Építész

A gyerekek hatalmas, kerek és csillogó szemekkel nézik, ahogy egy épületet felhúznak a szakemberek. Általában ez az a pillanat, amikor eldöntik, hogy ők építészek akarnak lenni, ám az nem ugyanaz, mint az építészmérnök, akinek az a dolga, hogy megtervezzen egy épületet, és tökéletes matematikai tudással kiszámoljon mindent. Ez a hivatás nem olyan egyszerű, mint ahogy a gyerekek gondolják, ezért felnőtt korukban már nem is álmodoznak arról, hogy ezt fogják csinálni.

9, Sportoló

Ki ne akarná képviselni a saját országát egy világbajnokságon vagy egy olimpián? Ki ne akarna büszkén végigmenni azon az úton, ami az aranyérem és a különböző díjakhoz vezet? Sajnos azonban nem minden gyermeknek van tehetsége a szeretett sportágban, ezért inkább hobbi marad, mint profi szintű tevékenység. Akinek azonban megvan hozzá a tehetsége, elszántsága és akaratereje az hatalmas dolgokat valósíthat meg.

10, Táncos, koreográfus

Rengeteg kislány álmodik arról, hogy egy nap balerina lesz. De persze ez nem egy olyan típusú tánc, amit mindenki könnyedén el tud sajátítani. Ahhoz, hogy valaki profi balett táncos vagy koreográfus legyen fontos, hogy alázatos, tehetséges, kitartó legyen és magas fájdalomtűrő képességgel rendelkezzen. Persze a baletten kívül van több más típusú tánc is, ami nem annyira nehéz, mégis keményen kell dolgozni, hogy a legjobbak legyenek.

11, Színésznő

A másik legnépszerűbb hivatás a kislányok körében. Természetesen ők csak annyit látnak ebből az egész hivatásból, hogy a szép nénik és bácsik ott vannak a TV-ben és mindenki szereti őket, rengeteg szép kép készül róluk, és gyönyörű ruhákban járnak. Azt már sajnos nem tudják, hogy mi van a csillogás és a fényűzés mögött, hogy milyen nehéz színészként, színésznőként a hétköznapokban helyt állni. Ha viszont nincs forgatás akkor fizetés sincs így kénytelenek valami más anyagi forrásból pénzhez jutniuk.

12, Tanárnő

Sok gyermek még az iskola első éveiben annyira szereti a tanulást és a tanárokat, hogy úgy határoznak tanárok akarnak ők is leni, ha felnőnek. Ahogy telik-múlik az idő úgy változik meg a véleményük is, hiszen a tananyag egyre nehezebb lesz és már nem olyan könnyű diákként helyt állni. Ennek tükrében hamar lankad a lelkesedés és a végén csak páran maradnak, akik valóban a tanítás útjára lépnek.

13, Tudós

Bármelyik gyerek, aki annak idején élvezte a gitt ragasztást fontolóra veszi, hogy egy nap tudósnak áll. Persze sokféle tudós létezik ezért fontos, hogy hamar kiforrjon mely szakterület érdekli őket. Több tudós is leginkább laborokban és irodában dolgozik, de akadnak, aki kísérleti munkákat hajtanak végre. Ez viszont nem annyira veszélytelen hivatás, mert nagyon jól kell számolni és kémiából, fizikából és biológiából is nagyon jónak kell lenniük, hogy ne hibázzanak.

14, Írónő

Azok a gyermekek, akik szeretik az írást és az olvasást gyakran kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy írónővé, íróvá válnak. Viszont nem minden író ír regényeket, vannak, akik magazinokat, filmforgatókönyveket, dalokat, hirdetéseket, vagy online kiadványokat csinálnak. Egyese teljes munkaidőben dolgoznak mások önálló vállalkozásokat hoznak létre. De itt is bele kell kalkulálni az alkotói válságot, mikor szó szerint egyetlen ötletük sem elég jó ahhoz, hogy megvalósítsák, vagy, ami még rosszabb semmilyen ötlet nem jut az eszükbe.

Neked gyerekként mi volt az álmod?

Ezek is érdekelhetnek