2022 május 23 hétfő
KezdőlapTech & Tudomány14 hétköznapi tárgy, amit a múltban teljesen más célokra használtak fel

14 hétköznapi tárgy, amit a múltban teljesen más célokra használtak fel

-

Rengeteg tudósnak, kutatónak és kreatív gondolkodású embernek köszönhetjük azt, hogy ma ennyi minden körülvesz minket és megkönnyítik a mindennapi életünket. Viszont sokan nem tudják, hogy a jelenleg használt tárgyak, eszközök, készítmények…stb egészen más célt szolgáltak évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt. Például gondoltad volna, hogy a most szórakozásra használt paintball puskákat régen fák jelölésére használták, vagy, hogy a ma jól ismert Listerine szájöblögetőt padlók tisztításánál alkalmazták? Nem? Akkor ez a cikk számodra is rengeteg érdekességet fog magába foglalni.

1, Listerine

A ma szájöblögetőként ismert Listerine készítményt régen még padlótisztítóként reklámozták. Az már egyszer biztos, hogy nagyot léptek előre.

2, Násznagy

Az esküvőn a násznagyoknak gyakorlati célja volt, ugyanis kardforgató is volt. Ő volt az, aki azokkal az emberek ellen kiállt, akik meg akarták akadályozni az esküvőt.

3, Paintball puskák

Még mielőtt szórakozásra alkalmas eszközökké váltak volna, paintball markereknek hívták őket. Ezzel jelölték meg azokat a fákat, amiket ki kellett vágni, viszont így nem kellett mindegyikhez odasétálni, hanem csak lőttek vele egyet és a benne lévő festékpatron megszínezte a törzset.

4, Nalgene palackok

A Nalgene palackok, amiket ma túrázáshoz, szórakozáshoz és táborozáshoz használnak, régen orvosi, laboratóriumi felszerelésként használták, ugyanis sokkal könnyebbek és strapabíróbbak voltak az üvegből készült eszközöktől.

5, Kleenex

A sokak által jól ismert kleenexet valójában gázmaszk szigetelésére használták az első világháború idején.

6, Szénsavas üdítőitalok

Az olyan népszerű szénsavas üdítőket, mint a coca-cola és a Dr. Pepper eredetileg gyógyszerekként és egészségügyi tonikként használták. Egy másik népszerű üdítő az “iron brew” pedig a benne található magas vastartalom miatt kapta a nevét és egy időben ezt is egészségügyi italként forgalmazták.

7, Műszerfal

Mielőtt feltalálták volna az autót, az emberek lovaskocsikat használtak, hogy eljussanak A-ból B pontba. Ezek a lovaskocsik is rendelkeztek műszerfallal, mely többnyire fa deszkából készült és azt a célt szolgálta, hogy az embereket megóvja a felverődő törmeléktől.

8, Pillanatragasztó

A pillanatragasztókat a varrás helyettesítésére használták, ám a vietnami háború alatt orvosi eszközként is elterjedt.

9, Mikrohullámok

A mikrohullámú sütőket eredetileg úgy hozták létre, hogy radarjeleket továbbítsanak a második világháborúban. Ám egy munkavállaló észrevette, hogy ha az eszköz közelében áll, akkor a zsebében lévő cukorka megolvad. Ez után terjedt el ételek melegítésére is.

10, Magassarkú cipő

A mai világban ugyan a nők viselnek magassarkút, viszont régen pont, hogy a férfiak használták őket. Eredetileg a lovaglásnál volt nagy szerepe, ugyanis a sarok miatt nem csúszott ki az ember lába a kengyelből.

11, IQ teszt

Ma a legtöbben örülnek, ha bizonyos pontszám fölött teljesítenek az IQ tesztek során, ám ezeket azért hozták létre, hogy megtudják mely tanulóknak, diákoknak van szüksége további segítségre az iskolában.

12, Szigetelőszalag

Mindenki tudja, hogy a szigetelőszalag elég sokoldalú és hasznos tárgya a lakásnak, ám eredeti célja az volt, hogy elfedje a lőszerdoboz lyukait, így meg tudták akadályozni, hogy a nedvesség bejusson a dobozba.

13, Benadryl

A Benadrylt ma már a legtöbb esetben allergiás tünetek kezelésére alkalmazzák, de régen altatóként használták. Végül a benne található antihisztamin miatt lett olyan népszerű allergia elleni készítmény.

14, Betétek

A menstruációs betéteket úgy hozták létre, hogy felszívják a katonák sebeiből szivárgó vért. A háború után viszont több nő kezdte el használni nőies higiéniai termékekként. Így nem kellett olyan ruhákat, és fehérneműket venniük, beszerezniük, ami felszívta a vért.

Na mit gondolsz ezekről?

Ezek is érdekelhetnek