2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapTech & Tudomány14 mítosz az iskolai könyvekből, amiket még mindig sokan elhisznek.

14 mítosz az iskolai könyvekből, amiket még mindig sokan elhisznek.

-

Már nem egyszer röppent fel a pletyka, hogy a történelmet párszor meghamisították. Minden kontinens, minden ország azon volt, hogy saját történelmét és hírnevét erősítse és népszerűsítse, nyilván nem fogják lehúzni magukat a sárga földig, még akkor sem, ha rossz fát tettek a tűzre. Az emberek alapjáraton is szeretnek sok mindent eltussolni, vegyük csak példának az 1986-os Csernobili atomkatasztrófát vagy Amerika történelmét. A mai cikkünkben olyan népszerű mítoszokat hoztunk el nektek, amiket az emberek még mindig elhisznek.

1, Mítosz – A trójaiak falovat adtak ajándékba, hogy elfoglalják a várost.

Igazság: A cél valóban Trója elfoglalás volt, de az ominózus ajándék ló nem létezett. A görögök voltaképpen fából készült ostromgépeket használtak, amiket nedves lópokrócokkal fedtek le annak érdekében, hogy a tüzes nyilak ne tudják felgyújtani a gépeket. Ezekkel a szerkezetekkel voltak képesek áttörni a falat is.

2, Mítosz – Dmitrij Ivanovics Mengyelejev a periódusos rendszert álmában látta meg.

Igazság: Maga a tudós volt az, aki megcáfolta ezt az elméletet. Azt mondta: “20 éve ezen gondolkodom, ti meg azt hiszitek, hogy egyszer csak a semmiből beugrott az egész?!” Ezt az történetet az egyik kedves barátja, név szerint A. A. Inostrancev találta ki, annak érdekében, hogy a tanítványait elszórakoztassa.

3, Mítosz – Kleopátra királynő egyiptomi volt.

Igazság: Az ismert és népszerű Kleopátra királynő nem egyiptomi, hanem görög származású volt. Családjából ő volt a legelső, aki képes volt elsajátítani az egyiptomi nyelvet.

4, Mítosz – Rabszolgák építették fel a piramisokat.

Igazság: Bizonyítékok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisokat nem rabszolgák, sőt még csak nem is a zsidók építették fel, hanem “közmunkások” valamint építőipari szakemberek.

5, Mítosz – Csak férfiak lehettek kalózok.

Igazság: Sokáig azt állították, hogy a fedélzeten lévő nők balszerencsét hoznak, főleg akkor, ha kalózok. Hihetetlennek hangzik, de nemcsak az erősebbik nem képviselői döntöttek úgy, hogy a rablás és fosztogatás útjára lépnek. Sőt mi több a nőknek is ugyanolyan erőszakos és agresszív természete volt, mint férfi kalóz társaiknak.

6, Mítosz – A bennszülöttek megették James Cook felfedezőt.

Igazság: A bennszülöttek valóban egy félreértés miatt lándzsát döftek James Cook testbe, amitől életét vesztette, de semmi egyebet nem tettek vele, nem vagdalták fel és nem is ették meg.

7, Mítosz – A gladiátorok addig harcoltak, míg valamelyik ki nem ontotta a másik életét.

Igazság: Állítások szerint a magasan képzett és ügyes harcosok rengeteg pénzt értek és java részük viszonylag sokáig is élt. Miután a kutatók áttanulmányozták a csontvázakat és a sírköveket arra a következtetésre jutottak, hogy némelyik gladiátor több, mint 100 összecsapásban is részt vett. Az is kiderült, hogy kb. 25-30 évesen hunytak el, ami a Római birodalom akkori várható élettartamával megegyezett.

8, Mítosz – A vikingek szarvakkal rendelkező sisakot viseltek.

Igazság: Mindegy milyen filmet, mesét nézünk a vikingeket hosszú szakállú szarvakkal ellátott sisakokban mutatják be. Viszont egyetlen régészeti lelet sem támasztotta alá, hogy valóban ilyen fejfedőt hordtak volna. Voltaképpen az ilyen sisakok nagyon sérülékenyek így csatákban nem igazán vették fel. Előfordul, hogy csak bizonyos rituálékon volt ilyen a fejükön.

9, Mítosz – Artúr király létezett.

Igazság: A legendásnak hitt Artúr király voltaképpen sosem létezett. A legvalószínűbb, hogy a kelta mitológia hőseit gyúrták össze egy emberré.

10, Mítosz – A keresztes hadjáratok alatt a lovagok erényövet raktak feleségeikre.

Igazság: Mindenki ismeri ennek a “ruhának” a funkcióját. Állítások szerint a férfiak azért tették feleségeikre és lányaikra ezt, hogy megőrizzék hűségüket és szűziességüket. Igazság szerint azonban soha nem használtak ilyet és az összes velük kapcsolatos történet csak egy mítosz.

10, Mítosz – Salieri mérgezte meg Mozartot.

Igazság: Salierinek nem volt oka kiontani Mozart életét, mivel állítások szerint ő népszerűbb és sikeresebb volt a 35 éves zeneszerzőnél. Pontosan ebből kifolyólak féltékenységből biztos nem onthatta ki az életét. Az olasz zeneszerzőt így fel is mentették a vádak alól.

11, Mítosz – Az összes antik szobor fehér színű.

Igazság: Voltaképpen a hófehérnek látott ókori szobrok nem voltak mindig fehérek, ugyanis ultraviola sugarak alatt egyértelműen megállapítható, hogy milyen színűek voltak eredetileg a szobrok. Egyetlen oka van, hogy így néznek ki, mégpedig, hogy évezredek alatt lekopott róluk a szín.

12, Mítosz – Vincent van Gogh levágta saját fülét.

Igazság: van Gogh egyáltalán nem vágta le a fülét, hanem akkor vesztette el, mikor összetűzésbe keveredett Paul Gauguinnal.

13, Mítosz – Walt Disney rajzolta meg Mickey egeret.

Igazság: Sokan ezt hiszik, de nem ez az igazság. Mickeyt Ab Iverks animátor rajzolta meg, mikor Disneynél dolgozott.

14, Mítosz – A spártaiak a gyenge kisbabákat a Taügetoszról.

Igazság: A legenda szerint az életképtelennek ítélt babákat dobták le innen. A szakértők azonban az ott talált csontokat elemezve rájöttek, hogy, akik ott hevertek 18-35 év kor közötti férfiak voltak. Szóval valójában egyetlen kisbabát sem hajítottak le!

Ti elhittétek ezeket a mítoszokat?

Ezek is érdekelhetnek