2022 július 4 hétfő
KezdőlapNagyvilág14 tény Svájcról, amit nemigen találsz meg az útikalauzban

14 tény Svájcról, amit nemigen találsz meg az útikalauzban

-

Vannak dolgok, amiket tudunk Svájcról, például, hogy nem tagja egyetlen katonai szövetségnek sem, milliók szeretik az országot, ott gyártják a híres Toblerone nevű csokoládét és gazdasága az egyik legstabilabb a világon. Tehát ennek az országnak sok olyan pozitív oldala van, amiért az emberek egyszerűen nem tudják utálni, arról nem is beszélve, hogy milyen gyönyörű tájakat lehet ott felfedezni. A mai cikkünkben még 14 tényt, hoztunk el róla, amit egyetlen könyvben vagy útikalauzban sem lehet olvasni. Lássuk hát, hogy te tudtad-e ezeket róla.

1, Ha horgászni akarsz, akkor először engedélyt kell kérni hozzá. Ezután 9 órán át, tanítják a szakemberek, hogyan kell levenni a halat a horogról, anélkül, hogy fájdalmat okoznál a halnak.

2, A nyilvános női WC-kben található piszoár, amit természetesen nők számára készítettek el. Furcsának hangzik, de odakint nagyon sok hölgy szereti.

3, Svájcban létezik egy olyan törvény, mely megvédi az orvosokat az orvosi műhibával szembeni követelésektől.

Ha az orvos véletlenül félrediagnosztizál egy beteget, akkor az nem von maga után szakmai szabálytalanságot. Egy Twitter felhasználó azt írta: “A barátomnak nagyon fájt a gyomra, ezért elment a legközelebbi kórházba, ahol beöntést kapott, majd hazaengedték. 2 nap múlva ismét kórházba kellett mennie hashártyagyulladás miatt és egy súlyos műtéten kellett átesnie..

4, Egy svájci útlevél megszerzéséhez jó kapcsolatot kell ápolni a szomszédaiddal.

Akkor kaphatsz svájci útlevelet, ha 10 éven keresztül élsz és dolgozol az országban, emellett pedig 3 évig laksz ugyanabban a városban, ahol vizsgát kell tenni a helyi hatóságoknál.

A vizsgában bármilyen kérdést feltehetnek, a földrajztól kezdve a szomszédaiddal való kapcsolaton át. Ezután a helyi hatóságok felkeresik a szomszédaidat annak érdekében, hogy több mindent megtudjanak rólad. Ha nincs velük jó vagy szoros kapcsolatod, akkor egy évvel később újra megismételheted a vizsgát. Ha sikerül megszerezni az útlevelet, akkor születési városnak azt a várost fogják megadni, ahol életvitelszerűen élsz.

5, A zürichi vasútállomáson található karácsonyfát Swarovski kristályok díszítik.

A központi vasútállomáson lévő karácsonyfát már 20 éve 6000 darab Swarovski kristály díszíti. Ezek az ünnepi dekorációk körülbelül 500.000 dollárba kerülnek.

6, Svájcban tej automaták is vannak, ahol szóda helyett tejet vásárolhatnak az emberek. Ehhez nem kell más csak egy üres tejes üveg, amit helyben meg lehet tölteni.

7, Vannak olyan falvak, ahova fabódékat állítottak ki, és az emberek mezőgazdasági termékeket helyezhetnek el. Például olyan zöldséget, amit a saját kertjükben termesztettek. Mivel becsület kassza van, így nem dolgozik ott senki, viszont a pénzt a bódéban található karton dobozba kell dobni.

8, Tökéletes, menetrend szerinti vonatok közlekednek az országban

A vonat menetrendje úgy van összeállítva, hogy az ország bármely részéből (ideértve a hegyek melletti falvakat is) a lehető leggyorsabban el tudjon jutni a célállomásokra. A vonatok 15 percenként indulnak, így egy nap négyszer lehet rá felszállni óránként.

Az autók ebben az országban nem igazán népszerűek, mivel majdnem minden társadalmi csoport vonatot használ. Sőt, az is elég gyakori, hogy egy nagyvállalat vezérigazgatója vonattal menjen dolgozni.

9, Svájc a második ország Európában, ahol az eutanázia törvényes.

Bármennyire is szomorú, Svájcban ez az eljárás rendkívül népszerű, mivel itt a legliberálisabbak az emberek így elfogadják, ha valaki e mellé teszi le voksát. Pontosan ebből kifolyólag jönnek ide a beteg emberek a világ minden tájáról, hogy legálisan és nyugodtan hunyhassák le szemüket. Az eutanáziát az orvosoknak jóvá kell hagyniuk, és több, mint 4000 dollárba kerül (kb. 1,3 millió forint)

10, A hegyvidéki gazdák körében a legnépszerűbb autó a “Niva”.

A “Niva” autók természetesen korszerűsítésre kerülnek, hogy megfeleljenek a tulajdonosok igényeinek: az emberek fel és leszerelhető hótolókat kérnek a kocsi elejére, hogy könnyebben tudjanak havat “lapátolni” az udvarról, utcáról. Viszont, ha a tulaj kabriót szeretne belőle csináltatni, akkor azt is meg lehet oldani.

11, A szülési szabadság ebben az országban 3 hónap és az apák jogosultak apasági szabadságra, ami 20 nap.

12, Az emberek színes plakátokat lógatnak ki az ablakon, hogy megünnepeljék a gyermek születését.

Amikor egy gyermek megszületik, a szülők egyedi plakátokat aggatnak ki, a házuk, ablakuk elé, amin a gyermek neve és születési ideje is szerepel, hogy mindenki tudja, új családtag érkezett a házba.

13, A legtöbb indiai film Svájcban játszódik, mert Bollywoodnak nagyon megtetszett az 1960-as években az ország elképesztően szép alpesi tája.

14, A szülőknek hosszú séták során “pórázt” kell tenniük gyerekeikre, hogy ne vesszenek el, és ne essen bajuk.

“Tegyél a gyerekeidre pórázt.” – Áll azon a táblán, ami egy svájci hegy lábánál található. Ezt a törvényt egyébként csak a hegyi kirándulások során kell betartani. Állítások szerint nagyon sok gyermek élete került veszélybe, mert olyan helyre léptek, mentek ahova nem lett volna szabad. Az ország ezzel próbálja védeni a fiatal lakosságot.

Na mit szólsz? Élnél ebben az országban?

Ezek is érdekelhetnek