2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészség14 tipp, melyet mindenkinek ismernie kell. Az életed múlhat rajta

14 tipp, melyet mindenkinek ismernie kell. Az életed múlhat rajta

-

Szinte lehetetlen készen állni mindenre, amivel az élet meglephet minket, de jó, ha tudunk pár alapvető trükköt, ami segíthet nekünk egy-egy szorult helyzetben. Mindenkivel előfordult már az életében, hogy olyan szituációban találja magát, melyben hirtelen nem tudja, hogy mi legyen a helyes döntés.

Hoztunk nektek pár trükköt és tippet, melyeket célszerű megjegyezni. Az életünk múlhat rajta. Apróságok ugyan, de elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyire fontosak lehetnek.

1: Vészhelyzet esetén, ha hívjuk a 112-t, akkor először mindig a tartózkodási helyünket kell bemondani. Ha megszakadna a hívás, akkor legalább azt tudják, hogy hol keressenek minket. Hogy egy példával is éljünk: “A Székesfehérvár, Zrínyi utca 12-ből telefonálok. Kiss Béla vagyok és bejelzett a szén-monoxid érzékelőnk.”

2: Ha egy fiú terhességi tesztet végez el, és az pozitív eredményt mutat, akkor érdemes orvoshoz menni. Van rá esély, hogy hererákja van.

3: Ha nyilvános helyen kezdünk el fulladozva köhögni, akkor ne próbáljunk elvonulni a mosdóba, mert ciki a jelenet. A legtöbb haláleset a mosdókban, fürdőkben történik, mert az emberek oda “menekülnek”, hogy mások ne lássák, ahogy kínlódik.

4: Ha egy vészhelyzetben segítségre van szükségünk, akkor ne csak azt óbégassuk az utcán, hogy “segítség!”. Legyünk konkrétak és célozzunk meg egy-egy személyt a felkiáltásunkkal. “Hé te ott piros kabátban, segíts kérlek!”

5: Utasként szigorúan tilos a lábakat a műszerfalra tenni. Ha egy baleset miatt kinyílik a légzsák, akkor nagyon csúnya sérüléseket szerezhetünk.

6: Úszás közben előfordulhat, hogy elveszítjük a tájékozódási képességünket. Dezorientáltak leszünk. Nem tudjuk merre van felfelé. Ilyenkor kövessük a kifújt légbuborékokat. Azok mindig a felszín felé mennek.

7: Az üldöző méhek nem fognak meghátrálni attól, ha a vízbe ugrunk. Ott fognak körözni a fejünk felett. Fussunk addig, amig meg nem unják. Egy idő után kikiáltják magukat nyertesnek és felhagynak az üldözésünkkel.

8: Ha valaha elrabolnának, akkor próbáljunk pár megszabadulni pár ruhától, ékszertől. Szórjunk el, amit csak tudunk, hogy könnyebben megtaláljanak.

9: Ha egy olyan táblát látunk, ami a zsebtolvajokra próbálja felhívni a figyelmünket, akkor ne kezdjünk el lázasan matatni a pénztárcánk után, illetve húzkodni a cipzárokat. Ez a rablóknak felhívás egy keringőre. Tudják, hogy van ott valami jóság, ha ennyire aggódunk a tárcánk miatt.

10: Ha egy házban indokolatlanul hal vagy pisiszagot érzünk, akkor azonnal villanyszerelőt kell hívni. Elektromos tűzvész előjele lehet.

11: Ha vihar idején azt vesszük észre, hogy a hajunk elkezd megemelkedni, akkor hamarosan a közelben villám fog becsapni. Azonnal fedezékbe kell rohanni.

12: Ha kint süt a nap, akkor soha ne hagyjunk vizes palackot a kocsiba. Ha a napfény megfelelő szögben éri, akkor tüzet okozhat. Mint egy nagyító.

13: Ha éjszaka gázszagra ébredsz, akkor ne kapcsolj villanyt! Azonnal menj ki a házból és hívd a 112-t. Ha a házban tényleg gázszivárgás van, akkor a villanykapcsoló szikrája fel is robbanthat minket.

14: Ha éjszaka a házban vagy és úgy érzed, hogy valaki betört, akkor ne kapcsolj villanyt. Ha valami ég, akkor kapcsold le. Ők sem fognak látni semmit, de te jobban ismered a házat. Feltalálod magad sötétben is, míg ők nem!

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek