2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességek15 Disney karakter, akik óriásit változtak az első koncepcióhoz képest.

15 Disney karakter, akik óriásit változtak az első koncepcióhoz képest.

-

Kisgyerekként, mindenki a Disney meséket nézve nőtt fel. Emlékszem az én szüleim a létező összes Disney VHS-t megvették, majd lejátszották nekem a videólejátszónkon. Annak ellenére, hogy már mindegyiket 100-szor láttam és kívülről-betéve tudom az összesnek a szövegét, még mindig nem tudtam őket megunni. Igaz régen sokan abban a hitben voltak, velem együtt, hogy ezeket a karaktereket maga Disney rajzolta, de ez sajnos nem így van. Több olyan rajzfilm szereplő is van, például, Tarzan és Jane, Szörnyella de Frász, vagy épp Aladdin, akt egészen más animátorok készítettek. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy kik is voltak azok, akiknek ezeket a remek karaktereket köszönhetjük illetve, hogy milyen koncepcióban képzelték el őket a legelején.

Rapunzel avagy Aranyhaj

A baloldali Rapunzel koncepcióját Claire Keane hozta létre. A karakter tervezésekor a skandináv és a középkori művészetet kutatta, majd Charley Harper és William-Adolphe Bouguereau műveiből kapott ihletet. Utóbbi jártas volt a mitológiai témákban és alkotásaiban a női test szépségét hangsúlyozta ki.

Ursula – A kis hableány

Ursula eredetileg egészen máshogy nézett ki, mint ahogy a mesében láttuk. Kezdetben éles fogai voltak és vöröses kócos haja. Inkább hasonlított egy trollra, mint tengeri polipra. Glen Keane animátort később megihlette Harris Glenn Milstead énekes, aki csak “Divineként”vált híressé. Ha valaki megnézi a női testbe bújt férfit, akkor láthatja, hogy sok hasonlóság van a karakter és közte.

Pocahontas

Pocahontas karakterét is Glen Keane tervezte, ám ez nem volt olyan könnyű feladat, mert Jeffrey Katzenberg arra kérte, hogy hozzon létre egy idealizált és gyönyörű nőt, akit előtte még nem látott a világ. Keanet, Diana Taylor, Naomi Campbell, Kate Moss és Pocahontas 1620-as illusztrációja ihlette.

Jane -Tarzan

A Tarzan című mese két főszereplőjét két külön ember tervezte. Glen Keane Tarzant, Ken Duncan pedig Jane-t rajzolta meg. Mivel több száz kilométer választotta el a két animátort, ezért több tervrajzot is kellett egymásnak küldeniük. Számtalan konferencia hívást tartottak, hogy leegyeztessék a karakterek kinézetét. Jane kezdetben úgy nézett ki, mint  Minnie Driver színésznő.

Belle – A szépség és a szörnyeteg.

Belle-t, James Baxter és Mark Henn készítette. Mindkét férfinek volt már tapasztalata a Disney karakterek elkészítésében, ezért nem okozott nekik nehézséget megrajzolni a lányt. A művészek legfőbb célja az volt, hogy Belle európai származásúnak tűnjön, emiatt teltebb ajkakkal, szűkebb szemekkel és sötétebb szemöldökkel ruházták fel őt. A művészeket Vivien Leigh és Audrey Hepburn színésznők ihlették meg.

Demóna – Csipkerózsika.

Demónát Marc Davis hozta létre. A férfinek köszönhetjük ezen kívül Csingilinget és Szörnyella de Frászt is. Első körben Demóna ruhája fekete és vörös színben pompázott, ám ezt később fekete-lilára változtatták.

Szörnyella de Frász – 101 kiskutya.

Szörnyella de Frász, Marc Davis egyik újabb szerzeménye, Demóna és Csingiling után. Szinte nem sok eltérés van az eredeti tervtől a megvalósulttól, maximum annyi, hogy hosszabb hajat rajzolt neki.

Toulouse, Marie, Berlioz – Macskarisztokraták.

Ken Anderson volt az az animátor, aki megalkotta azokat a bájos kiscicákat, akiket a Macskarisztokratában láthattunk. A férfi kemény 18 hónapot töltött azzal, hogy tökéletesítse a terveit. 

Szörnyeteg – A szépség és a szörnyeteg.

A szépség és a szörnyeteg minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmévé vált. Az Oscar-díj történelmében ez volt az első animációs film, amit a legjobb film kategóriában jelöltek. A karaktereket nagyon gyorsan kellett megrajzolni, ugyanis a tervezett 4 év helyett csak 2 kaptak arra, hogy megalkossák a szereplőket és elkészítsék a rajzfilmet. Az első tervek alapján a szörnyeteg leginkább egy pávián majomra hasonlított.

Jázmin hercegnő – Aladdin.

Mark Henn-t eredetileg arra kérték fel, hogy Aladdin édesanyját rajzolja meg. Ám, amikor a karaktert kiírták a filmből Jázmin hercegnő megtervezésével bízták meg. Alaposan tanulmányozta az arab kultúrát, hogy Jázmin maximálisan tükrözze a muszlim származású nők védjegyeit. 

Flynn Rider – Aranyhaj.

Flynn Rider karakterét Clark Gable és David Beckham ihlette. Az animátor behívta az irodájába a stúdióban dolgozó hölgyeket, akiket arra kért, hogy mondjon pár jóképű férfit. A legtöbb szavazatot ők ketten kapták, ezért hasonlít Flynn, Beckham-re.

A gonosz királynő – Hófehérke.

Walt Disney azzal az ötlettel állt elő, hogy alkossák újra a Grimm testvérek “Hófehérke és a hét törpe” című meséjét. Három éven keresztül dolgozott rajta és az összes pénzét beleölte, mire csapatával meg tudta csinálni. Ám az áldozata nem volt hiábavaló, mert nagy sikert ért el. Fél évvel később annyi bevétel jött be a meséből, hogy egy új stúdiót tudott belőle nyitni.

Anna – Jégvarázs.

Első ránézésre Anna-t, nagyon sokan Aranyhajhoz hasonlítják, ám ha közelebbről megnézzük akkor látjuk, hogy Anna szemei sokkal nagyobbak, szempillái hosszabbak és arcán gyengédebb vonások vannak. Egy dolog azonban közös és az az öltözéke. Az animátort a norvégok hagyományos viselete ihlette meg.

Dzsini – Aladdin.

Dzsini-t Eric Goldberg hozta létre, aki 1980 után csatlakozott a Disney stúdióhoz. A művészt Al Hirschfeld karikaturista munkája ihlette meg, ezért lett Dzsini olyan, amilyen.

Aladdin.

Aladdin történetét “Az Ezeregyéjszaka meséi” ihlette, melyet a legismertebb arab mesegyűjteményként tartanak számon. A történetet azonban egy kicsit megváltoztatták, ugyanis az eredeti verzióban nem volt repülőszőnyeg és a főhős szülei sem hunytak el.

Nem is gondoltátok volna, hogy ennyit variáltak a karaktereken igaz?

Ezek is érdekelhetnek