2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉletmód15 dolog a görögök életében, ami mindenki számára furcsának tűnhet, aki nem...

15 dolog a görögök életében, ami mindenki számára furcsának tűnhet, aki nem ott él

-

Amikor Görögországra gondolunk, eszünkbe jut a tengerpart, a görög saláta, Zeusz és az Odüsszeia. Ez az ország egyenesen tökéletes hely az élethez és a pihenéshez is. Görögországban háromszáz nap van évente, amikor süt a nap, az emberek négy különböző tengerben úszhatnak, a helyiek pedig nagyon barátságosak és vendégszeretők. Azonban, mint minden országnak, Görögországnak is vannak árnyoldalai és itt is meg kell küzdeni a mindennapi nehézségekkel.

Cikkünkből megtudhatod, hogy élnek a görög emberek, valamint, hogy mennyi különleges dolog van, ami egy külföldi számára rendkívül furcsa lehet.

A nők nem vehetik fel a férjeik vezetéknevét

Szinte lehetetlen felvenni a férj vezetéknevét házasságkötés után. Jogilag ugyanis nem engedélyezett a férj nevének viselete. Kettős vezetéknévre azonban hivatalos kérelmet lehet benyújtani a bíróságra. Bár, ez sem olyan egyszerű dolog, mint gondolnánk, ugyanis rengeteg időbe és pénzbe kerül. Sőt, garancia sincs arra, hogy a válasz pozitív lesz. A gyerekek viszont, megkaphatják az édesapjuk és az édesanyjuk vezetéknevét is.

1983 előtt még létezett egy törvény az országban, miszerint a nőknek kötelező volt férjeik nevét felvenni. Andreas Papandreou nevű, híres görög politikus azonban beleszeretett egy légiutas-kísérőbe, ezért elvált feleségétől. A nő pedig azt mondta, hogy “Nem lesz még egy Mrs. Papandreou”. Nos, a nő befolyásolta a törvényhozókat, akik végül elfogadták javaslatát, így ma már tilos a férjek vezetéknevét felvenni.

A görög emberek ritkán válnak el

Görögországban a válás teljesen szokatlan dolog. A görögök ugyanis védik a házasság intézetét, így a válások százalékos aránya Európában itt a legalacsonyabb. Egy válás rengeteg pénzbe kerül, valamint, aki hat hónapnál kevesebb ideig szeretne házas maradni, az nem is válhat el. A görögök számára a család a legfontosabb.

A görög emberek szeretnek puszilkodni

A görögök minden találkozás alkalmával két puszit adnak egymásnak. Ez a hagyomány ugyanúgy elterjedt a férfiak körében, mint a nőknél. A barátok és ismerősök körében ez tökéletesen működik, de ha több alkalommal találkoznak valakivel, őt is két puszival köszöntik. A görög emberek ezzel azt sugallják, hogy azonosak vagyunk velük.

A gyerekek nagyon fontosak a görög embereknek

Az országban létezik egy hagyomány, miszerint szülés után negyven napig nem látogatható meg a baba és édesanyja, addig csakis ajándékokat lehet küldeni az újszülött számára. Egy törvény szerint pedig a szülési szabadság alatt, tíz hónapon át fizetett szabadság jár a nőknek. Ezt követően négy hónapig nem kap fizetést, illetve, ha a szülés után tizennégy hónappal nem megy vissza dolgozni, akkor elveszti a munkáját.

Minden lakosnak és külföldinek joga van ingyenes orvosi ellátáshoz.

Görögországban mindenki rendelkezik kötelező egészségbiztosítással. Azonban, nem könnyű eljutni orvoshoz, mert rengeteg ember van és állandó jelleggel hosszú sorok kígyóznak. A minimum várakozási idő két hét. A lakosok számára viszont, lehetőség van privát kórházakba menni, sőt, ingyenes fog-és szemorvos is biztosított számukra.

Külföldiként pedig, felhívhatod az orvost, aki az interneten keresztül diagnosztizál és online receptet is ír.

A görögök a „sigá-sigá” elvét követik.

A görögök követik a csak könnyedén elvét. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek szent joga van a pihenéshez. Mindent meg tudnak csinálni egy kicsit később. A “sigá-sigá” kifejezés megmagyarázza a görög életmód lassú ütemét. Innen származnak a történetek is, amelyek a görögöket lustának tartják. Bármit képesek elhalasztani, amit csak lehetséges.

Szieszta, amelyet mesimeri-nek neveznek

A görögöknek megvan a saját szieszta idejük. Korán kelnek, ami reggel 6-7 órát jelent, ebédidőben azonban találnak módot a pihenésre. A mesimeri az egyik fő oka annak, hogy a görögök átlagos élettartama magas, körülbelül nyolcvan év. A mesimeri ideje alatt az utcák, városok kihaltak, csak a turistákat látni, a helyiek ugyanis otthon tartózkodnak. A szieszta ideje alatt minden zaj tilos. Nyáron (április 1-jétől szeptember 30-ig) az emberek nem csaphatnak zajt 15-től 17:30-ig és este 11-től reggel 7-ig. Télen pedig (október 1-jétől március 31-ig) 15:30-tól 17:30-ig, valamint este 10-től reggel 7:30 -ig.

Ezek a szabályok meglehetősen szigorúak, tehát, ha valaki megsérti őket, annak súlyos pénzbírságot kell fizetnie.

Ez a legszeizmikusabb régió Európában.

Görögországban viszonylag sok földrengés van. Legutóbb 1999-ben volt egy súlyos rengés. A földrengések miatt a nagyvárosokban kevés olyan épület van, amely több, mint hat emelettel rendelkezik.

A görög salátát valójában falusi salátának nevezik.

A világszerte népszerű görög salátát Görögországban falusi salátának nevezik. Összetevői az uborka, paradicsom, hagyma, olajbogyó, olívaolaj, feta és az oregánó. Nem vágják a fetát kockákra, egész darabokat tesznek bele, sőt, a többi összetevőt sem darabolják apróra. Időnként hozzáadnak paprikát vagy kapribogyót, de a klasszikus görög salátában nincs saláta.

Különféle gyorséttermek vannak.

A streetfood ételek nagyon népszerűek az országban. Legnépszerűbbek a gyros és a souvlaki, a hamburger viszont nem tartozik a kedvencek közé.

A gyroshoz csirkét vagy sertést helyeznek függőleges rácsra és amikor megsül, apróra vágják és pitába teszik, ami tulajdonképpen egy darab meleg kenyér. Hozzáadnak még hasábburgonyát, hagymát és fokhagymás mártást.

A Souvlaki sült csirkét, sertést vagy bárányt pedig kenyérbe csomagolják.

A görögöknél esténként szinte minden étterem teltházas, mert a helyiek nem szeretnek főzni. Szeretnek szórakozni, kocsmába járni, ami nem drága.

A görögök nagyon érzelmesek.

A görögök szeretnek vitatkozni, hangosan kifejezni érzéseiket, mind a negatívakat, mind pedig a pozitívakat. Számukra teljesen normális, ha sétálnak partnerükkel, és közben megnéznek egy vonzó srácot vagy egy csinos lányt.

Nem rejtik el valódi érzelmeiket: ha kiáltani akarnak, ha énekelni akarnak, akkor így is lesz. Továbbra a görögök nagyon figyelnek egymásra és jó hallgatóságok.

Számukra olcsó a lakásbérlés

Görögországban nagyon kedvező a kiadó apartmanokat ára. A hosszú távra kiadó lakások általában bútorozatlanok. Csak szekrények és konyhabútorok lehetnek benne, a fennmaradó részt a bérlőnek kell berendeznie.

Az itt élő férfiak szenvedélyesek a focirajongók

A görögök szeretik a focit és gyakran járnak stadionokba, hogy megnézhessék kedvenc csapataik mérkőzéseit, sőt maguk is focizhassanak. A görög labdarúgó-válogatott 2004-ben csak egyszer nyerte meg az Európa Bajnokságot. A sport iránti szeretetüket az iskolában a szerzik. Az edzők különféle játékokat játszanak a gyerekekkel, beleértve a focit és akár a minigolfot is.

A nagyvárosokban élő görögök aktívan érdeklődnek a politika iránt és gyakran vesznek részt nyilvános tüntetéseken is.

A görögök szeretik a kávét és szeretnek kávézókba járni.

Görögországban a legnépszerűbb ital természetesen a kávé . A görögök hatalmas mennyiséget fogyasztanak belőle. Szeretnek egy csésze kávé mellett eltölteni egy kis időt, amely a görögök többségének egy mindennapi rituálé. Ez nem csak egy öt perces szünet, hanem egy hosszú szünet a pihenésre és a kommunikációra. Az idős emberek pedig nagyon szeretik a kávézókat. A kocsmákkal ellentétben a kávézókban csak italokat árusítanak.

A frappe (hideg kávé) felfedezésére Görögországban került sor. Ennek elkészítéséhez kis mennyiségű hideg vizet és kávét használnak, amelyet egy speciális géppel kevernek össze addig, amíg hab nem lesz, majd hideg vizet és jeget adnak az italhoz.

A görögöknek megvan a maga szépségideáljuk.

A külföldiek szerint a görög férfiak vonzóbbak, mint a görög nők. A görög nők többsége elég alacsony és kissé túlsúlyos. Szintén sokuknak vannak bőrproblémái is. A kozmetikusok azt mondják, hogy ez az éghajlatnak és az életmódjuknak köszönhető. Annak érdekében, hogy elrejtsék ezeket a hibákat a bőrükön, a helyi nők szeretnek sok sminket használni.

A görög nők szeretik az ékszereket is. Mindenféle strasszt, gyöngyöt és más dolgot viselnek, sőt, sokuk piercinget is hord. Emellett pedig szeretik a hosszú hajat és kiválóan gondozzák is azt.

Ezek is érdekelhetnek