2022 július 6 szerda
KezdőlapEmberek15 dolog, amit évekig őrizgetünk, pedig már rég meg kellett volna szabadulnunk...

15 dolog, amit évekig őrizgetünk, pedig már rég meg kellett volna szabadulnunk tőle

-

Életünk során megszámlálhatatlan mennyiségű szemetet halmozunk fel. Ráadásul nem is csak azokra a dolgokra gondolunk, amik a kukában landolnak, hanem éppen ellenkezőleg. Azokra, amiket bizony féltve őrizgetünk. Megtartjuk a régi holmikat ahelyett, hogy lomtalanításkor összeszednénk magunkat és megszabadulnánk tőlük. Ha nem is az összestől, legalább egy részüktől. Nyilván mindenkinek van olyan tárgy az otthonában, ami a szívéhez nőtt és nehezen válna meg tőle, pedig valójában semmi haszna és soha nem is használja.

Olykor azonban nem árt lezárni életünk egy-egy szakaszát, amit kezdhetünk a lakás kitakarításával és holmijaink szelektálásával. Egy ilyen után tágasabbnak tűnik a ház és mi is jobban érezzük majd magunkat. Cikkünkben eláruljuk, melyek azok a dolgok, amelyeket évekig őrizgetünk, pedig már réges-rég meg kellett volna tőlük szabadulnunk.

Régi ágynemű és törülköző

A megfelelő ágynemű hatással van az alvás minőségére, illetve a hálószoba összhatását is nagy mértékben befolyásolja. Persze nehéz megválni a megszokott és számunkra kényelmes dolgoktól, pedig bizonyos időközönként erősen ajánlott. Ugyanez a helyzet a törülközőkkel is, hiszen egy régi darab kevésbé szívja már a vizet, valamint kinézete sem éppen bizalomgerjesztő.

Ugyanakkor nem muszáj a kukába dobnunk őket, ugyanis az állatmenhelyeken szívesen fogadják ezeket, mivel az állatok alá tökéletesek, főleg télen.

Különböző színű, anyagú és formájú fogasok

Annak idején nagyszüleink azt hangsúlyozták, hogy semmit ne dobjunk ki, mert majd valamikor jó lesz még valamire. Nos, ez korántsem igaz mindenre. A fogasokat több helyen ingyen odaadják a ruhákhoz, de ezek általában rossz minőségűek, így semmi értelme megtartani őket. A legjobb, ha el sem hozzuk a boltból. Helyette válasszunk inkább jó minőségű, fából készült fogasokat, hiszen azokat kevésbé viseli meg az idő, mint a műanyagokat, amik könnyen eltörnek.

Elveszett dolgok

Biztosan neked is van otthon fél pár kesztyűd, fülbevalód, zoknid és még sorolhatnánk. Valószínűleg soha nem találjuk meg a párját, így semmi okunk őrizgetni a megmaradt felet. Ha nem bizsuról van szó, akkor egy zálogházban kaphatunk érte némi pénzt.

Nem használt névjegykártyák és áruházi pontgyűjtő kártyák

Napjainkban az üzletek nagy részének van kedvezményes vagy bónuszkártyája, amit nem kellene igényelnünk sem, ha nem vagyunk törzsvásárlók. Ha ennek ellenére is tele van a pénztárcánk hasonló kártyákkal, akkor ideje szelektálni. Amit nem használunk, azt dobjuk is ki. A legjobb, ha szétvágjuk vagy elégetjük, hogy más ne tudja használni sem a kártyát, sem pedig az adatainkat. Ugyanez érvényes a névjegykártyákra is.

Régi fehérneműk

A régi, elhasználódott fehérnemű nemcsak, hogy nem gusztusos, önbizalmunkat is csökkenti. Persze mondhatjuk, hogy senki sem látja, ami igaz is, de a saját önbecsülésünk is elveszik, ha ilyen fehérneműt veszünk fel. A melltartó élettartama nagyjából hat hónap és egy év között van, ugyanis ennyi az optimális idő, amíg megfelelően látja el feladatát. Egy év után viszont dobjuk ki és vegyünk újakat.

Üres csomagolások

Az üres dobozok rengeteg helyet foglalnak és semmi hasznukat nem vesszük. Vigyük el szelektív kukába vagy égessük el az udvaron, de ne tartogassuk, mert soha nem lesz rá szükségünk.

Ruhák és cipők, amiket már nem viselünk, mert nem illenek a stílusunkhoz.

Amellett, hogy életünk során ízlésünk változik, a divat sem marad ugyanolyan. Ezt nem tudjuk elkerülni és ez az oka annak is, hogy soha nem férünk el a szekrényünkben. Időközönként szortírozzuk a holmijainkat. Ruhákat, cipőket és így tovább. Ami még hordható, azt ne dobjuk ki, hanem vigyük el olyan konténerekbe, amikben a rászorulóknak gyűjtenek.

Zsinórok és régi telefontartozékok

Teljesen feleslegesen őrizgetjük például a régi telefontöltőket és töltőket, zsinórokat, kábeleket, hosszabbítókat, hiszen biztosan nem fogjuk őket használni. Így kifelé velük!

Nem hordott ékszerek

Az ékszerek esetében is ugyanaz a helyzet, mint a ruhákkal és a cipőkkel. El lehet adni őket az interneten vagy elajándékozni a rászorulóknak, hiszen, ha jó állapotban vannak, csak azért, mert nem tetszenek, nem kell a kukában landolniuk.

Papírhulladék

Otthonainkban, ha akarjuk, ha nem, felhalmozódik a papírhulladék. Borítékokban érkeznek a csekkek, újságokat veszünk és így tovább. Egy idő után érdemes szétválogatni őket és kidobni vagy elégetni. Arra azonban figyelni kell, hogy a személyes adatainkat tartalmazó dokumentumok ne a szemétben landoljanak, mert azokat bárki felhasználhatja.

Lejárt szavatosságú dolgok

Soha ne fogyasszunk el lejárt szavatosságú ételt, ne vegyünk be lejárt gyógyszert és ne használjunk lejárt kozmetikumokat. A lejárati dátum nem véletlenül vagy viccből van a termékekre nyomtatva. Egyrészt gyomorrontást kaphatunk, másrészt az ilyen termék vagy nem használ vagy még inkább ront a helyzeten.

Sérült vagy felesleges játékok

A gyerekeknek általában sok játéka van, hiszen amíg kicsik, mindenkitől azt kapnak. Alig játszanak néhánnyal, mégsem akarják kidobni azokat, pedig csak a helyet foglalják és porosodnak a polcokon. Ha jó állapotúak, ajándékozzuk el őket hátrányos helyzetű gyerekeknek. A sérült, törött játékokat pedig mindenképpen dobjuk ki, hiszen azokkal már senki nem tud játszani.

Karcos vagy csúnya edények, törött tányérok

Egy karcos, égett edény egyáltalán nem szép látvány, éppen úgy, mint egy repedt, törött tányér vagy csésze. Nem érdemes tartogatni ezeket a dolgokat, hiszen akár komoly sérülést is okozhatnak, ha például mosogatás közben törnek szét vagy pattannak el. A családi örökségeket sem érdemes megőrizni, hiszen a gyűjtők sokat fizetnek értük. Ők hasznukat veszik, mi pedig csak ide-oda pakolgatjuk őket.

Kiszáradt vagy kifogyott dolgok

Kifogyott tollak, beszáradt körömlakkok, kifogyott parfümös vagy kozmetikai holmik. Ezek mind-mind olyan termékek, amiknek semmi haszna és csak a helyet foglalják. Olykor válogassuk ki ezeket és szabaduljunk meg tőlük.

Könyvek, amiket már biztosan nem olvasunk el újra.

A könyveket soha nem váltja fel végleg a technológia, mivel sokan szeretik megfogni ezeket és a kezükben, a papír illatát érezve olvasgatni őket. Ám azok a könyvek, amik csak a polcon porosodnak, feleslegesek. Régi, szakadt vagy csak a soha nem olvasott könyveket ki kell dobni vagy el kell ajándékozni. Ha pedig nagy értékű lehet, akkor érdemes árverésre bocsájtani az interneten.

Ezek is érdekelhetnek