2022 július 4 hétfő
KezdőlapÉrdekességek15 érdekes tény a világ dolgairól, amiről eddig biztosan nem hallottál

15 érdekes tény a világ dolgairól, amiről eddig biztosan nem hallottál

-

Számtalan olyan információ van a világon, mely nem jutott el hozzád. Persze ez nem azért van mert egyáltalán nem érdekel téged, mi zajlik a világban, hanem mert nem is gondolnál rá, hogy ilyen létezik. Például hitted volna, hogy van egy olyan sziget a világon, mely akkora mint két focipálya, vagy, hogy a pillangók a teknősök szemfolyadékát isszák, vagy, hogy a világ legbüdösebb szaga az úgynevezett Tioaceton, ami azonnali hányást és ájulást vált ki az emberekből?! Nem igaz?! Nos, mostani posztunkban ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel látunk el téged, hogy kiszélesíthesd a tudásodat.

1, A gyertyák lángja gravitáció nélkül kék színű és kerek formájú lenne

Sokan tanulták az iskolában, hogy a hideg levegő lefelé a meleg pedig felfelé száll. Mivel a gyertya vagy gyufa lángja meleg, ezért az mindenképp felfelé akar menni. Viszont, ha megszűnne a földön a gravitáció, akkor a láng nem tudna felfelé menni, így kék színű és kerek formájú lenne.

2, Az egész világ lakossága beleférne Los Angelesbe

7,5 milliárdan élünk a Földön, ami nemcsak soknak hangzik, hanem valóban sok is. A National Geographic szerint viszont ha az emberek egymás vállára állnának akkor mindenki elférne Los Angeles városában.

3, Több ember látogat el Franciaországba, mint a világ bármely más országába

Franciaországot a leggyönyörűbb országok közé sorolják, és fővárosát a szerelem városának tartják. Pontosan ezért nem is annyira meglepő, hogy több ember látogatja meg, mint a világ bármely más országát. Erre az érdekes tényre az ENSZ Turisztikai Világszervezete világított rá. 2017-ben összesen 86,9 millió embert fogadott be, míg Olaszország ugyanebben az évben 58,3 milliót.

4, A világ legsűrűbben lakott szigete, akkor mint két focipálya

Kolumbia partjainál van San Bernardo szigete, ahol Santa Cruz del Islote található. Érdekessége, hogy akkora, mint két futballpálya. A 2016-ban készült felmérés szerint 485 ember lakott a szigeten, ahol posta, kórház és iskola is található. Összesen mintegy 97 ház van rajta, és a The Guardian szerint a világ legsűrűbben lakott szigete.

5, Finnországban azok az emberek, akik sikeresen ledoktorálnak diplomájuk mellé egy kardot és egy kalapot is kapnak. (Micsoda furcsa szokás.)

6, A Föld legeslegbüdösebb szaga az úgynevezett Tioaceton. Ennek annyira gyomorforgató szaga van, hogy amint az emberek megérzik egyből hányni kezdenek. Akadnak személyek, akiket pedig olyan rosszul érint, hogy egyből elájulnak.

7, Indonézia ad otthont a világ legalacsonyabb embereinek

Egy 2017-es felmérés szerint Indonéziában élnek a világ legalacsonyabb emberei. Például egy átlagos felnőtt ember 152 centiméter magas. Hasonló magassággal élnek Bolíviában is. A világ legmagasabb emberei Hollandiában élnek, a felnőttek átlagmagassága 182 centiméter.

8, A Disneylandben található hullámvasút hozzájárul ahhoz, hogy az emberek hamarabb megszabaduljanak a kínzó fájdalmat okozó vesekövektől. Vannak olyan orvosok, akik kifejezetten javasolják, hogy az ilyen problémával szenvedők látogassanak el a vidámparkba.

9, A bolygó legnagyobb madara az úgynevezett ékfarkú sas, mely Ausztrália területén honos. Testének hossza akár 100-120 centire is megnőhet, szárnyfesztávolsága pedig elérheti a 250 centit is. Vigyázni kell vele, mert kiszámíthatatlan természete révén akár a kisebb gyerekeket is el tudja ragadni.

10, Összesen három olyan ország van, ahol nem vezették be a metrikus rendszert: Libéria, Mianmar és az Egyesült Államok. Ott még mindig az úgynevezett birodalmi mértékegység rendszer van érvényben.

11, Tim Friede egy olyan férfi, akinek szervezet immúnissá vált a mérgeskígyó harapásra, mert már több, mint 100 alkalommal marták meg. A közel 20 éven át kígyókkal foglalkozó férfit mindig megmarta egy mérgeskígyó, ám nem kapott akkora dózist, hogy veszélyes legyen rá. Szervezete az évek múlásával fejlesztette ki azt a védekezési rendszert, mely megóvja a későbbi kígyómarásoktól. Pont kapóra jött akkor, mikor a világ leggyorsabb, legveszélyesebb hüllője a fekete mamba harapta meg.

12, Másodpercenként négy csecsemő születik

Minden egyes másodpercben négy új csecsemő látja meg a napvilágot. Percenként körülbelül 250 szülés zajlik le a világban, ami óránként 15.000-et és naponta 360.000-et jelent. Egyetlen évben nagyjából 131,4 millió kisbaba jön világra legalábbis az Ecology Global Network szerint.

13, Ha hiszed, ha nem a lepkék a teknősbékák szemfolyadékát isszák. Amennyiben láttál már a napon pihenő teknőst és körülötte repkedő pillangókat, akkor már tudod, hogy miért van.

14, Kb. öt kvintillió baktérium található a bolygón

Bizonyára elmondták az iskolában csak nem emlékszel rá, hogy vannak jó baktériumok is, melyek jótékony hatással vannak a szervezetedre. Például van a gyomrodban, a belekben és a női nemi szervben is. Az Egyesült Államok leghíresebb rádiója, a National Public Radio szerint kb. 5 kvintillió baktérium van a bolygónkon.

15, Dél-Szudán a világ legfiatalabb országa

Míg egyes országok több ezer évesek és történelmük is kb. ugyanennyire nyúlik vissza, addig vannak országok, melyek csak néhány évtizede vagy éve jöttek létre. Az Észak-Afrikában található Dél-Szudán 2011-ben kapta meg függetlenségét, vagyis ez azt jelenti, hogy a világ legfiatalabb országának minősül.

Te tudtál ezekről?

Ezek is érdekelhetnek