2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉrdekességek15 érdekes tény azokról a helyekről, amelyek mindenkinél szerepelnek a bakancslistán

15 érdekes tény azokról a helyekről, amelyek mindenkinél szerepelnek a bakancslistán

-

Nyugodtan mondhatjuk, hogyha írásban nem is, de képzeletben mindenkinek van egy bakancslistája. Mit szeretnénk megvalósítani az életben, mit akarunk látni, hova akarunk eljutni és még sorolhatnánk. A világ legszebb országai és városai minden különlegességükkel együtt csakis ránk várnak.

Eszedbe jutott már, hogy mi történik a turisták által szökőkútba dobált érmékkel? Vagy, hogy kinek köszönhető a Hollywood felirat? Cikkünkben, többek között, ezekre is választ kaphatsz.

Mutatunk 15 izgalmas tényt a nagyvilágból, amelyek kibővítik a már meglévő tudásunkat és egy kicsit közelebbről megismertetik velünk Földünk legnevezetesebb turistalátványosságait.

A Trevi-kútból minden éjjel kiszedik a beledobált érméket.

Róma ikonikus nevezetességébe a turisták rengeteg érmét dobálnak, így a szökőkutat minden éjjel tisztítani kell. 2016-ban például 1,5 millió euró gyűlt össze csak a szökőkútba dobált érmékből, amit végül jótékonysági célra adományoztak.

Az Eiffel-toronynak egykoron felesége volt.

Eija-Riitta nevű svéd nő miatt lett felesége Párizs népszerű turistalátványossáágnak. Eija-Riitta 1979-ben feleségül ment a berlini falhoz és felvette a Berliner-Mauer nevet. Ez inspirálta Erica LaBrie-t, aki három év udvarlás után hozzá is ment az Eiffel-toronyhoz és felvette az Erica Eiffel nevet. A torony előtt a nő már két házasságot is kötött. Az egyiket az íjával, a másikat pedig a kardjával.

A Szabadság-szobornak tökéletes görög lábai vannak.

Az ókori görögök és rómaiak úgy vélték, hogy a második lábujjnak hosszabbnak kell lennie, mint a nagylábujj, ezért minden ősi szobrukat eszerint formálták meg. A Szabadság-szobor bár nem ennyire ősi, viszont hasonló lábfelépítéssel rendelkezik.

A Kínai Nagy Fal megváltoztatta a növényzetet maga körül.

A növényeket légvonalban mindössze néhány méter választja el egymástól, mégis a fal két oldalán genetikailag eltérő kajszi és kínai datolyapopulációk alakultak ki, ugyanis a beporzó rovarok nem tudnak átrepülni a számukra túl magas falon.

A Hollywood felirat egy rockernek köszönhetően maradt fenn.

Az 1923-ban létrehozott ikonikus felirat 1978-ig majdnem teljesen leamortizálódott. Az egyik O betű teljesen meg is semmisült. A rockzenész, Alice Cooper azonban saját pénzéből helyre hozta, majd egy nyilvános alapítványt is létesített annak érdekében, hogy többször ez ne fordulhasson elő Hollywood világhírű feliratával.

A Sagrada Familia elhúzódó építése egy közmondást is létrehozott.

A katalán „majd, ha elkészült a Sagrada Familia” mondás nagyjából ugyanazt jelenti, mint nálunk a „majd, ha piros hó esik” közmondás. A székesegyház 1882 óta épül és bár már 138 éves, a befejezési ideje még mindig bizonytalan, ugyanis a munka nagyon összetett és kizárólag adományokból finanszírozzák azt.

A pisai ferde torony tovább süllyedt.

Két évvel ezelőtt, 2018-ban a szakemberek rájöttek, hogy 1998 óta a torony négy centiméterrel megsüllyedt, ezért az alatta és a körülötte lévő talajt alulról meg kellett erősíteni.

A prágai hatóságok leszedték a villanyoszlopokat a Károly-hídról.

1985-ben villamosították a területet, az utóbbi években a városvezetés úgy döntött, hogy a Károly-hídon visszatérnek a hagyományos gázlámpákhoz, hiszen ez sokkal jobban illik a város történelmi megjelenéséhez.

A Machu Picchu épületeinek köveit semmi sem tartja egymáshoz.

Machu Picchut évszázadokkal ezelőtt építették, ráadásul egy olyan helyen, ahol rendszeresek a földrengések, a város viszont, még mindig nagyon jó állapotban van. Ez egy igazi építészeti csodának számít, ugyanis az inkák nem használtak cementet vagy más habarcsot az épületeket alkotó kövek egyben tartásához.

A Taj Mahal minaretjei szándékosan vannak döntve.

A minaretek a mauzóleummal ellentétes irányba dőlnek, nagyjából 10 centiméternyit. Erre azért volt szükség, mivel úgy vélték, hogy így egy esetleges földrengés vagy más katasztrófa esetén a tornyok nem a mauzóleumra, hanem éppen mellé dőlnek majd.

A Moai szobroknak szemük volt.

A Húsvét-sziget ikonikus szobrai mára már teljesen elkoptak, a tudósok megállapították, hogy kezdetben teljesen másképp néztek ki. A szemük fehér korallal és fekete obszidiánnal vagy vulkáni kövekkel volt díszítve, amit napjainkban már nem láthatunk.

A Hagia Szophia graffitijeit gondosan őrzik.

A templom 1700 éves fennállása alatt rengeteg ember látogatott el ide, ezek közül sokan pedig különféle feliratokat is hagytak maguk után. A tudósok szerint híres katona véste ide a nevét, mint például a norvégiai Fekete Halfdan, éppen ezért a graffitiket átlátszó műanyag plexivel védik.

A japánok rosszul rajzolják a Fudzsi-hegyet.

Az ikonikus hegynek ugyan gyengéd a lejtése, ám a legtöbb művész mégis meredeken ábrázolja, ráadásul hóval borítva, pedig az év túlnyomó részén egyáltalán nincs is hó. Ebből adódóan pedig sok külföldiben téves kép alakult ki a Fudzsi-hegyről.

A Golden Gate hídnak külön festőcsapata van.

A 2737 méter hosszú híd a korrózió miatt rendszeres festést igényel. Napjainkban már környezetbarát festéket használnak hozzá, amit egy 38 munkásból álló festőcsapat időről-időre hord fel a nevezetességre.

A londoni Towerben magán lakások is vannak.

Az ősi erődítmény elsősorban a brit koronát is őrző népszerű múzeum és kincstár, mégis rendelkezik olyan privát lakásokkal is, amelynek tulajdonosai nem tartoznak a királyi családhoz. Kezdetben a tornyot szolgáló személyzet tagjai éltek a lakásokban, később pedig a távolról érkező előkelő vendégeket szállásolták el ezekben.

Ezek is érdekelhetnek