2022 december 5 hétfő
KezdőlapTech & Tudomány15+ érdekesség Norvégiáról, amit még biztosan nem hallottál

15+ érdekesség Norvégiáról, amit még biztosan nem hallottál

-

Mi az első dolog, ami eszünkbe jut Norvégiáról? Fjordok? Vikingek? Heavy Metal? Nos, azt előre elárulom, hogy ebben az országban sokkal több van, mint amit ezek a sztereotípiák sugallnak. Nagyon sok furcsaság van ebben az országban, amit a többi országok népei elképzelni sem tudnának, míg egyes dolgaira meg kifejezetten irigyek vagyunk.

Nézzünk párat.

Ha Norvégiában megjelenik egy könyv, akkor annak át kell mennie egy minőség-ellenőrzésen. Ezután a Művészeti Tanács 1000 példányban szétoszt belőle az ország könyvtáraiba. Ezzel támogatja a kiadókat és a kezdő írókat is.

Norvégia olajalapja meghaladja az 1 milliárd dollárt, az ország csak évi 3%-át költi el. A következő generációk számára spórolnak.

Spitzbergák a legegyedibb régió a világon. Ez az egyetlen hely, ahová nem kell vízum. Bárki dolgozhat és élhet ezen a szigetcsoporton, állampolgárságtól függetlenül.

A norvég miniszterelnök Jens Stoltenberg kíváncsi volt a választói véleményére ezért 2013-ban titokban taxisofőrként dolgozott.

Halden egy olyan börtön, ahol a rabok és az őrök együtt esznek, sportolnak stb. Ennek az a célja, hogy így mindkét fél jobban képes kezelni az agresszióját, illetve képesek közösséget alkotni.

A norvégok a “Texas” kifejezést használják ha valami őrületes dolgot látnak. Ez a kifejezés akkor ivódott bele a nyelvükbe, amikor elkezdtek western-filmeket nézni. A műfaj hamar híressé vált országszerte és ezért terjedhetett el ez a szó.

Norvégia leggazdagabb lakosainak vagyona nyilvántartott és lekérdezhető, így nehezebben tudják elkerülni az adókat.

Az 1990-es években elterjedt a tacó az országban. A norvégok teljesen odáig vannak ezért az ételért. Van nekik egy “tacofredag” elnevezésük. Ez tacó pénteket jelent.

Norvégia a világ legszigorúbb hirdetési irányelvével rendelkezik. Az autógyártók nem használhatják a “zöld” vagy a “tiszta” szavakat, ugyanis azok nem tesznek jót a környezetnek.

2006 óta Norvégiában a sztriptíz egy művészeti forma és mentes az adók alól.

Norvégiában népszerűek a “lassú tévék”. Látszólag unalmas dolgokat sugároznak órákon keresztül. Mint például egy vonatszakaszt Bergenből Olsó felé, vagy azt, hogy órákon keresztül köt valaki.

Volt egy nemzeti autómárkájuk. Troll néven. 1956 és 1958 között 5 darab készült. Múzeumokban vannak.

Náluk rendkívül különös hagyomány él húsvétkor. A “Påskekrim” (húsvéti bűnözés) egy olyan nap, amikor krimiket olvasnak és néznek a tévében.

A norvégok is az “Allemannstretten” hívei. Ez azt jelenti, hogy “élni és élni hagyni”. Egy olyan nyilvános jog, mely lehetővé teszi az áthaladást és a megpihenést bármely műveletlen földön. Lehet az túrázás vagy sátorverés is. Mindegy, hogy állami vagy magántulajdon a terület.

Noha a sushi teljesen japán találmány, eleinte nem használtak lazacot. 1980-ban egy norvég delegáció hatására kezdett elterjedni a lazacos sushi.

Norvégia a világ legbiztonságosabb országa. Még a fővárosban is rendkívül alacsony a bűncselekmények száma.

Ne feledkezzünk meg a híres norvég mintáról sem…

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek