2022 június 25 szombat
KezdőlapÉrdekességek15 fotó a NASA-tól, melyek bizonyítják, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb probléma

15 fotó a NASA-tól, melyek bizonyítják, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb probléma

-

Mit tudunk a klímaváltozásról? Hallunk róla a hírekben, az újságokban és az interneten. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nincs semmiféle éghajlatváltozás, hiszen most is vannak nagy hidegek meg régen is volt forróság. Ilyen alapon nem is lehet nyomon követni a dolgot. Ez pont olyan, mint a lapos föld elmélete. Ennél sokkal kézzelfoghatóbb bizonyíték kell.

A NASA léterhozott egy projektet. “Változás képekben” címmel. Egy weboldalra pakolgat fel számos űr- és légifotót, melyek láttán kétség sem fér hozzá, hogy bizony változik a világ és egyáltalán nem a jó irányba.

Nézzétek meg az alábbi összehasonlító képeket.

Zsugorodó Aral-tó
Ez volt a világ legnagyobb tava az 1960-as évekig. ekkor a Szovjetunió elvezette a tavat tápláló folyókat, hogy pamutot termeszthessenek Kazahsztánban. Egy 2005-ös gát segítségével nagyjából sikerült visszaállítani a vízszintet, de 2014 óta folyamatos szárazság pusztít a vidéken, aminek hatására teljesen kiszáradt a tenger.

A sarkvidékek jéggel borított területe
A Jeges-tenger jéggel borított területe télen megnövekszik, majd nyáron lecsökken. Általában szeptemberben éri el a mélypontját. A felső kép az 1984-es minimumot mutatja, míg az alsó pedig a 2012-est. Azóta voltak olyan évek, ahol valamivel nagyobb területet borított jég, de a 30 évvel ezelőtti állapotot azóta sem sikerült elérni. A tudósok szerint az évszázad végére teljesen el fog tűnni a nyári jégtakaró.

Havazás a Szaharában
2016 decemberében az északnyugat-afrikai Szahara-sivatag szélén hóesést tapasztaltak. Az utolsó ilyen jellegű havazást 1979 februárjában történt.

A bolíviai Poopó-tó kiszáradása
A Poopó-tó, Bolívia második legnagyobb tava és a helyi közösségek számára fontos halászterület. Sajnos mára kiszáradt az aszály, bányászat és a mezőgazdaság vízforrásainak eltérítése miatt. Utoljára 1994-ben száradt ki, és több év kellett, hogy az ökoszisztémát visszaállítsák.

Olvadó gleccser Alaszkában
Az 1941-es fényképen a Muir-gleccser alsó folyása és mellékfolyója látható. A 2004-es fénykép ugyanott készült, de a gleccser 10 kilométerrel arrébb helyezkedik el, mert elvékonyodott.


Jéglavina az Aru-hegységben
Ez a jéglavina kilenc emberrel és egy egész juhállománnyal végzett. Ez volt a valaha regisztrált legnagyobb jéglavina. 10 négyzetkilométeren 30 méter vastag törmeléket hagyott maga után.

Aszály a Powell-tóban
A hosszan tartó aszály dráma vízcsökkenést okozott Powell-tóban. 1999 és 2014 között 42 százalékkal csökkent a vízszint.

Zsugorodó gleccserek Új-Zélandon
Új-Zélandon körülbelül 3000 gleccser található. Ezek 1890 óta folyamatosan mennek össze. A tudósok szerint a változás oka a globális felmelegedés.

Kevés jég a Bering-tengeren
1850 óta dokumentálják a jég mennyiségét a Bering-tengeren. 2017-18 telén rekordott döntött, ugyanis annyira kevés volt rajta. 2018-ban a jég megszokott mennyiségének a 10 százalékát érte csak el. Ez számtalan dolgot befolyásol. Az egész Bering-ökoszisztémára hatással van. A nyílt víz több napenergiát nyel el, mint a jég ezért a környék egyértelműen melegszik.

Elolvadt Izlandi gleccser
Ezek a képek az Okjökull gleccser elolvadását prezentálják. Egy 1901-es geológiai térkép becslése szerint 38 négyzetkilométer volt a mérete. A műholdfelvételek alapján ez az érték 3 négyzetkilométerre zsugorodott 1978-ra. Mára alig 1 négyzetkilométer csupán.

Tengerparti erózió Texasban
Ez a világ egyik legnagyobb eróziós pontja. Egy holland kutatócsoport folyamatosan követi a homokos strandok változását 1984 óta. Megállapították, hogy ezek 24 százaléka évente fél méternyit zsugorodik a víz miatt.

Egy gleccser, ami nem változik
A világ számos gleccsere tömegesen fogy vagy húzódik vissza. Ezzel szemben a Brüggen-gleccser 1998 és 2014 között 593 métert haladt előre. A tudósok nagy erőkkel figyelik a gleccsert hátha van benne, vagy alatta valami, ami befolyásolja a növekedését és ez reményt adhat a bolygónak.

A James-folyó áradása
Ezek a képek a James-folyó egy részét mutatják Dél-Dakota keleti részén. A 2015-ös kép egy tipikus normál tavaszi állapotban ábrázolja a folyót, míg a 2020-ason feltűnően elárasztotta a környéket.

Tűz a Tanami-sivatagban
A rendkívül száraz körülmények miatt az elmúlt évben Ausztrália észak-középső részén súlyos tűzvészek keletkeztek. Februárban súlyos károkat és emberéleteket követelt a katasztrófa. A sötét folt a tűz pusztítását mutatja.

Rekordmennyiségű olvadt víz az Antarktiszon
A rideg Antarktiszon a gleccser felszíne megolvadhat a nyár relatív melegében. A két kép között jól látható a különbség. A 2020-as fotón egy 140 négyzetkilométernyi olvadék-vizet láthatunk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!


Ezek is érdekelhetnek