2022 május 20 péntek
KezdőlapNagyvilág15 hely a világon, amit egyszer az életben neked is látnod kell

15 hely a világon, amit egyszer az életben neked is látnod kell

-

Rengeteg csodálatos hely van a világon, ahova bármikor szívesen elmennénk. Ezernyi hegy, számtalan vízesés és több száz természeti csoda, amelyeket egy élet alatt sem lehet végigjárni, hisz az idő szűkös mindehhez. Az igaz, hogy nem kis költséggel járnak ezek az utazások, hisz nem feltétlenül a közelünkben helyezkednek el ezek a hihetetlenül elképesztő helyek, de ha nyaralást szervezünk, érdemes számba őket.

Brazília – Lençóis Maranhenses

Brazília északi részén, Maranhão tartományban, az Atlanti-óceán partjainál található ez a csodálatos nemzeti park. Ez az egyik legrejtélyesebb hely az egész világon. Varázslatos tájképet hoz létre a víz, amely összegyűlik a homokdűnék között, ezzel pedig kék, zöld és türkiz színű lagúnák szövevényes hálózata kápráztatja el az oda látogatókat.

Egyesült Államok – Honokohau-vízesés

Maui-szigetén, Hawaii-n találhatóak ezek a zöld vízesések. Csak és kizárólag helikopterrel közelíthető meg, mert a táj adottságai miatt sem autóval, sem gyalog nem közlekedhetnek a turisták. Világhírűvé azonban nem más tette ezt a csodálatos vidéket, mint a Jurassic Park, ugyanis itt forgatták a népszerű filmet.

Kanada – Capilano-híd 

Vancouver közelében található ez a festői híd, a Capilano-függőhíd. A 70 méterrel a gyors folyású Capilano-folyó felett, a sűrű erdőben helyezkedik el. Eredetileg azért épült, hogy a munkások ezen keresztül eljuthassanak a fűrészüzembe. Ma azonban már csak turisztikai szerepet tölt be.

Mexikó – Ik Kil cenote

Ezt a mély víznyelőt egy földalatti barlangból maga a természet alakította ki. Mészkőfalait a felszín alatti vizek mosták, amelyeknek nyomásától végül a falak összemorzsolódtak és nagyobb méretű lett a cenote. A turisták ma már azonban a megerősített falakon kialakított lépcsőkön juthatnak le a vízhez. Továbbá mesterséges vízeséseket is kialakítottak, több erkéllyel együtt, amelyekről csodálatos látvány tárul a látogatók elé.

Írország – Skellig Michael 

A sziklasziget Írországban az Atlanti-óceánban, 11 kilométerre nyugatra az Iveragh-félszigettől található. 1996 óta az UNESCO Világörökségének részét képezik a kolostor romjai, amelyeket a 6-8. század között alapítottak. A Csillagok Háborújának forgatásaihoz is felhasználták a helyet, mivel annyira földöntúlinak látszik.

Kanada – Kliluk-tó

Ezt a sós vizű, szikes tavat Pöttyös-tónak is nevezik. Magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, melyeknek lerakódása nyaranta látszik a legjobban, ugyanis ekkor a tó vizének egy része elpárolog. Ebben az évszakban a tavon sétálni is lehet, mivel hő hatására a magnézium-szulfát kikristályosodik.

Vietnám – Pongour-vízesés

Ez az ország egyik legszebb és legnagyobb vízesése. A száraz évszakban a vízesés erejét veszti, ilyenkor a hatalmas mennyiségű víz lezúdulása helyett csak egy apró vízesés csordogál az alatta lévő medencébe. Az oda vezető úton kávé-és avokádó ültetvényeken haladnak át a turisták.

Egyesült Államok – Ördögtorony

Wyomingban, a Belle Fourche-völgyben található ez a nemzeti emlékmű, amely egy vulkán magjából alakult ki. Hatszögletű oszlopok formájában szilárdult meg a magma, amely a Föld mélyéből emelkedett a felszínre.

Bulgária – Prohodna

A legnagyobb látnivaló az emberi szemre hasonlító két lyuk a sziklában. A helyi lakosok az Isten szemének, időnként pedig az Ördög szemének is hívják. A barlangban ezek a nyílások biztosítják a fényt. Az esős évszakban pedig a szemeken keresztül ömlik a víz a barlangba, ezzel olyan látványt keltve, mintha a szikla könnyezne.

Törökország – Pamukkale

Az UNESCO Világörökségének része a Hierapolisz, más néven a Pamukkale-források. Törökország délnyugati részén, Denizli-tartományban találhatóak a források, melyeknek neve törökül annyit tesz, gyapot kastély. A források vize évezredeken át formálta a fehér mészkő képződményeket. A lenyűgöző teraszos medencét gyönyörű fehér cseppkövek díszítik.

Dél-Korea – Samgwangsa Templom

A templom a lámpás fesztivál helyszíne, amelyet minden évben megrendeznek Buddha születésnapjának tiszteletére. Ilyenkor több, mint egy millió látogató érkezik a helyszínre. A rendezvény ideje alatt több ezer színes lámpa világít az égbolton.

Japán – Arashiyama

Kiotó nyugati részén, az Arashiyama-hegy lábánál fekszik ez a csodálatos hely. Árnyékos, keskeny ösvények vezetnek el az ősi buddha templomhoz. A legfőbb templomhoz, a Tenryuji-hoz, a Mennyei Sárkány templomához egy 270 méteres folyosó vezet egy bambuszültetvényen keresztül.

Németország – Neuschwansteini kastély

A turisták körében rendkívül népszerű kastély a Bajor-Alpokban található. Erről a kastélyról mintázták a Disneylandben látható Csipkerózsika kastélyát. Neuschwanstein inspirálta Tchaikovsky Hattyúk Tava című művét, valamint II. Lajos király Wagner iránti rajongása is megtestesül az épületben.

Egyesült Államok – Tracy Arm-fjord 

Ez a világ legvarázslatosabb fjordja. Alaszka legnagyobb jéghegyei, tengerbe ömlő vízesései, sziklafalai, hegycsúcsai és a fjord smaragdzöld színe teszi vonzóvá ezt a gyönyörű helyet a turisták számára. Bálnák, fókák és vidrák teszik sokszínűvé a helyi élővilágot.

Kambodzsa – Ta Prohm

A Ta Prohm a kambodzsai Angkor hindu komplexumának területén található. A sűrű dzsungelben már félig romos az épületegyüttes, ugyanis a természet utat tört magának. A fák és indák összefonódtak a teraszokkal, tornyokkal és szobrokkal, felismerhetetlenné téve azokat. Az indák egy természetes kupolát alkotnak a templom tetején.

Ezek is érdekelhetnek