2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberek15 hétköznapi dolog, ami csak Japánban létezik de jó lenne ha nálunk...

15 hétköznapi dolog, ami csak Japánban létezik de jó lenne ha nálunk is bevezetnék

-

Japán a nagyszerű találmányairól ismert. Emlékeztek a “Vissza a jövőbe” című film harmadik részére?
Abban volt a következő párbeszéd:

Doki: Nézd Marty, nem csoda, hogy tönkrement, hisz Japánban gyártották
Marty: De Doki…a jövőben a legjobb cuccokat a Japánok csinálják.

Persze nem kell egyből a szuper-robotokra gondolni. Képesek ők a saját társadalmuk megsegítéséért is komoly lépéseket tenni. Apróságok ugyan, de ettől mindenki megbecsültebbnek érezheti magát. Sokan azt mondják, hogy a Japánoknak igazán erős szívük van. Ők az emberséget nagyra becsülik. Hogy miért gondolják mindezt? Hát nézzétek meg a következő összeállítást és szerintem tudni fogjátok.

Autós matricák a mozgáskorlátozottak számára

A mozgáskorlátozottak nemzetközi jelképe egy kerekesszékes ember. Japán úgy döntött, hogy ők inkább egy négylevelű lóherét választanak ennek jeléül. Ennek a legfőbb oka, hogy az emberek ne gondolják azt, hogy minden fogyatékkal élő személy az kerekesszékbe kényszerült. Mivel a négylevelű lóhere a szerencse jelképe, így az emberek azt érezhetik, hogy ritkák és egyedülállóak.

Autós matricák az idősebb sofőrök számára

A 70 vagy annál idősebb sofőröknek illik használni ezt a matricát az autójukon. Ennek neve “Kōreisha”. Ezt látva a többi autós figyelmesebb lehet az idősekkel szemben. Ilyen jelöléssel az autón joguk van az idősek számára fenntartott parkolóhelyeken hagyni az autójukat.

Terhességi jelvény

A jelvényen a “csecsemő a pocakban” felirat olvasható. Ezzel felvértezve, különböző kiváltságaik vannak a terhes nőknek. Például egy zsúfolt vonaton széket keresve. A terhesség így kevésbé megterhelő és stresszes.

Szuper WC-k

Náluk lehetőség van olyan wc-t használni, ami fűthető és van egy beépített csap benne. Itt, ha kezet mostunk, akkor legközelebb azzal a vízzel öblít a gép. Ezzel is spórolnak.

Csendes karaoke mikrofon

A japánok imádnak karaokézni. Mindegy, hogy egy szórakozóhelyen vagy otthon. Viszont egy lakásban a szomszédok nem biztos, hogy értékelni fogják. Egyes vállalatok kifejlesztettek egy speciális mikrofont, ami lefogja a hang körülbelül 70%-át.

Braille-írás

Ők egy kicsit szélesebb körben használják. Szinte mindenen találhatunk Braille írást. Térképek, vonatok ülései, érmegépek, ragasztósüvegek, wc-k stb.

Sárga vonalak a járdákon a vakok segítésére

A Braille-írás alapul véve, Seiichi Miyake létrehozta a sárga “vonalakat”. Sárga színűek, hogy könnyebben lássák azok, akik nem teljesen vakok. A pöttyök előre kell figyelmeztetik a veszélyt, míg a hosszú rudak irányt adnak a vakoknak.

Zárható esernyőtartók

Senki sem szeret zárt épületben esernyővel a kezében mászkálni, viszont letenni sem jó, mert bármikor ellophatják. Erre szolgál megoldás gyanánt a zárható esernyőtartó.

Kis tálca a készpénznek

A tálcás készpénzfizetés nem csak udvarias gesztus, hanem praktikus is. Jobban látják az emberek, hogy megfelelő-e a pénzösszeg, és kisebb az esélye annak, hogy az érmék leesnek.

Nyilvános telefonfülkék, mozgássérültek számára

Az okostelefonok ellenére, még ma is sokan használnak nyilvános telefonokat. Japán például a mai napig kiemelt figyelmet szentel a távbeszélő állomásainak, a természeti katasztrófák miatt. Ezeket a telefonokat gyakran alacsonyabbra tervezik, hogy a kerekesszékesek is kényelmesen elérjék.

Autós matricák hallássérültek számára

Ezekkel a szimbólumokkal nem csak a hallássérült járművezetőket ismeri el, hanem azt is, hogy a többi embertől elvárható a türelem. A szimbólum egy pillangó, mely a füleket jelképezi.

Sárga zászlók gyerekeknek, a forgalmas útkereszteződésekhez

Sok gyereknek felnőtt felügyelet nélkül kell átkelnie az úton. A kereszteződésekhez ilyen zászlók vannak kitéve. A gyerekek felvehetik egyet és mutathatják a helyzetüket az autósoknak. Mikor átkeltek, a túloldalon leteszik a zászlót.

Építkezési kellékek

Ilyen vicces formákkal próbálják barátságosabb színbe helyezni az építkezési eszközöket. Az emberek így nagyobb türelemmel gondolnak rájuk.

Csomagolt ételek

Különös gondot szentelnek arra, hogy a csomagolt élelmiszer tökéletesen megőrizze a frissességét, ugyanakkor a lehető legkönnyebben kinyitható legyen.

Táskák, melyeket megehetnek az őzek

Egyes táskák és szatyrok rizskorpából készülnek. Így a japán Nara szarvasokat megóvják a turisták által elhajított műanyag csomagolástól. Az állatok megehetik és nem lesz tőle semmi bajuk.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek