2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek15 izgalmas tény a Vatikánról, amely a világ egyik legkülönlegesebb állama

15 izgalmas tény a Vatikánról, amely a világ egyik legkülönlegesebb állama

-

A Vatikán negyvennégy hektáros területével a világ legkisebb állama, amely Olaszországban, Róma szívében található. A népesség csupán 799 fő, évente azonban mintegy öt millió turista látogat el ide. Ami igazán különlegessé teszi ezt a miniországot, az az, hogy a Vatikán teljes területe az UNESCO védelme alatt áll. Egyedisége azonban ennél jóval sokrétűbb, ezt pedig most be is mutatjuk tizenöt izgalmas tény segítségével.

A lakosság 95%-a férfi

Az állam lakossága elsősorban az egyházi személyekből és a saját mini-katonaságának, a Svájci Gárdának az embereiből áll. Ennek köszönhető, hogy az ott élő emberek 95%-a férfi. Az 5% nőt főként a Svájci Gárda katonáinak feleségei és azok gyermekei teszik ki.

A vatikáni állampolgárságot csakis ideiglenesen adják ki. A lejárati dátum után az emberek állampolgársága automatikusan olaszra vált.

A Vatikán az egyetlen ország, ami teljes egészben az UNESCO védelme alatt áll. Minden egyes épület minden egyes centimétere védett.

Freskótisztító és fényképezés tilalom a Sixtus-kápolnában

A kápolnába belépve tilos fényképezni, beszélgetni is csak suttogva lehet. Erre pedig speciális őrök vigyáznak, hogy a látogatók ne fényképezgessék le Michelangelo freskóját, ha pedig túl nagy a hangzavar a teremben, akkor hangosan közbeszólnak: „Silence!”

Sixtus-kápolnának 1543 óta külön freskótisztítója van. Ezeknek az embereknek a feladata, hogy a falakat és mennyezeteket megtisztítsák a gyertyák füstjétől, a portól és a kipufogógázok lerakódásától. Az utolsó ilyen nagy freskótisztítás 25 éve történt és 4,2 millió dollárba került. Naponta átlagosan egyébként körülbelül tízezer turista látogat el a kápolnába.

Nagypénteken a pápa az oltár előtt fekszik

Nagypénteken a Vatikánban ugyan nem kerül sor szentmisére, ehelyett egy szertartás zajlik, amellyel az Úr szenvedésére és halálára emlékeznek. A vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa elsőként imádkozásba kezd az oltár előtt, a bűnbánat és a bűnbocsánat kérelmének jeleként, eközben pedig a papok térdelnek mögötte.

Ahhoz, hogy egy hétköznapi nő a Vatikánban maradhasson, feleségül kell mennie a Svájci Gárda egyik katonájához

A Vatikánban hiába is találnál magadnak munkát nőként, nem maradhatnál az államban. Ahhoz, ugyanis hozzá kell menned a Svájci Gárda egyik katonájához. A házasságkötés csakis Vatikáni jóváhagyással lesz érvényes. Valamint, még egy izgalmas tény: kizárólag főiskolázott férfiak lehetnek a Svájci Gárda tagjai.

A Vatikán az egyetlen ország a világon, ahol a születési arány nulla, az ország területén ugyanis nincs kórház, így a vatikáni nők a római klinikákon szülnek.

A vatikáni olasz nagykövetség tulajdonképpen Olaszországon belül, a saját területén található.

Az enklávénak saját benzinkútja van

A Vatikánnak saját benzinkútja van, ahol ráadásul az üzemanyagárak jóval olcsóbbak, mint Olaszországban. Azonban ezeken a benzinkutakon csak a vatikáni rendszámmal rendelkező autók tankolhatnak.

A vatikáni postaszolgálat a legnépszerűbb posta a világon

Egy év alatt körülbelül 2,5 millió levelet, 7 millió képeslapot és 20 ezer csomagot dolgoz fel a vatikáni posta, ugyanis nemcsak a turisták, de még maguk az olaszok is innen küldenek levelet, ez a posta ugyanis sokkal gyorsabb és simábban működik, mint az olasz.

A Vatikán üzletei adómentesek

Ezek az üzletek csak a vatikáni lakosoknak vannak kitalálva, egy átlagos ember nem férhet hozzájuk. Mivel a vatikáni üzletek adómentesek, ezért minden huszonöt százalékkal olcsóbb, mint egy római üzletben. Ez minden termékre vonatkozik, az alkoholtól, a parfümökön át a márkás ruhákig és cipőkig.

Vatikáni vasút, a világ legrövidebb vasútja

Hossza mindössze 900 méter, de ebből csak 300 méter található konkrétan a Vatikán területén. Korábban csakis a Pápa római utazásaihoz használták, de a közelmúltban már a turisták számára is megnyitották.

A Vatikáni Apostoli Könyvtárban több mint 1 millió könyv található.

A könyvtárat a XV. században IV. Szixtusz pápa alapította, amelyet azóta is rendszeresen frissítenek. Ma már körülbelül 1,6 millió nyomtatott könyvet, 150 ezer kéziratot, 8,3 ezer ősnyomtatványt, több mint 100 ezer metszetet és térképet, illetve 300 ezer érmét tartalmaz. A könyvtárat minden évben körülbelül hatezer új könyvvel töltik fel.

Szent Péter-bazilika – a világ egyik legnagyobb keresztény egyháza

A római katolikus egyház első számú szentélye a Szent Péter Bazilika, amely a világ második legnagyobb keresztény temploma. A Vatikán állam területén épült, befogadóképessége pedig körülbelül 60 000 fő. Az épületet 120 évig építették. Hossza 220 méter, szélessége 150 méter, magassága 132,5 méter.

A katolikusok világszerte meg akarják csókolni a pápa kezét

A hagyomány gyökere egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a pápa minden látogatójának meg kellett csókolni a kezét a csodálat és a tisztelet jeleként. A pápa kezén viselt Halászgyűrű pedig az egyházi hatalom fő szimbóluma. A pápa halála vagy lemondása után a gyűrűt azonnal megsemmisítik más bíborosok jelenlétében, ez a szimbólum az adott pápa uralkodásának végét jelenti. Az újonnan megválasztott pápa számára mindig új gyűrű készül, általában aranyból.

Ezek is érdekelhetnek