2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉrdekességek15 mindennapi használatban lévő dolog, aminek van egy számunkra ismeretlen funkciója is

15 mindennapi használatban lévő dolog, aminek van egy számunkra ismeretlen funkciója is

-

Mindennapi tárgyainkat olyan rutinszerűen használjuk, hogy eszünkbe sem jut, hogy rendelkeznek egy majdnem teljesen rejtett funkcióval is. Azonban, ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a tárgyakat, akkor szembesülhetünk azzal, hogy jóval sokszínűbbre tervezték őket, mint azt valaha gondoltuk volna. Most mutatunk neked ezekből néhányat…

Mik ezek az apró fémgombok a farmernadrágokon?

Valójában ezek szegecsek, amelyek a nadrág leggyengébb pontjait erősítik meg, hogy tovább tartósabb maradhasson.

Az 57-es szám dombornyomott a Heinz ketcupos üvegeken. Hogy miért?

Azért, mert ez jelöli a palack legérzékenyebb pontját. Ez azért fontos, mert ezen a ponton kell megütögetni az üveget, hogy a szósz kijöjjön belőle, nem pedig az alján.

Vájat a bögrék alján

A vájat nem véletlenül került a bögrék aljára, ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a szárítórácson vagy a mosogatógép rácsain könnyebben és biztosabban elhelyezhető legyen. Plusz, van egy hűtő funkciója is, mivel a vájaton keresztül áramló levegő miatt csökken az esélye annak, hogy a hő hatására megrepedjen a pohár.

Lyuk a lábas nyelén

Egyrészt azért van lyuk a lábas nyelén, hogy könnyebben tárolható legyen, másrészt viszont ez egy fakanálnak kialakított hely. A lyuk megtartja a kanalat és a rajta maradt felesleg ezáltal az edénybe csöpög vissza.

A golyóstoll kupakjának végén lévő apró lyuk

Ez azért van, hogyha véletlenül valaki lenyeli a kupakot, akkor véletlenül se fulladjon meg.

Pompon a sapkák tetején

Nagyon divatos és persze cuki, amikor valaki egy ilyen sapkában jelenik meg, de nem ez az oka, hogy a sapka tetején helyezték el. A francia tengerészek kezdték használni a pomponos sapkákat, méghozzá azért, hogy a hajótestben egy hirtelen mozdulat következtében ne rögtön a fejüket verjék be. Egyfajta figyelmeztetés volt számukra, ha megmozdult a pompon, hogy valami közelít a fejükhöz.

Fém vég a mérőszalagon

Elsősorban azért van fém vége a mérőszalagoknak, hogy azt a mérni kívánt tárgy szélébe akaszthassuk, így pedig egy kézzel is lemérhetjük azt. Ha ez a vég még recés is, akkor még ceruzára sincs szükség, ugyanis bejelölhető vele a lemért távolság a különféle felületeken.

A legtöbb gyerekzáras kupak átalakítható sima kupakká

Ennek annyi a trükkje, hogy felbontás után fordítva kell visszatekerni a tubusra (már amennyiben ilyen funkcióval bír a kupak) és ezután már sima kupakként használható.

Apró kidudorodás az “F” és “J” billentyűkön

Ezeket irányjelző billentyűknek nevezik. A gyors és gépírók ezekhez igazítják a mutatóujjaikat gépelés közben.

A mozgólépcsők szélén lévő kefének nincs cipőpucoló funkciója

Valójában azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe. Az ok pedig nagyon egyszerű, méghozzá az, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól.

A csavarhúzók könnyedén kombinálhatók csavarkulcsokkal

Csak a megfelelő méretű csavarkulcsra van szükség és máris dolgozhatunk vele.

Apró nyíl az üzemanyagszint-jelző mellett

Ez a nyíl mutatja, hogy az autó melyik oldalán van az üzemanyagtank-nyílás.

A laptopok adapterén lévő apró szárnyak

Segítenek abban, hogy az utazások alkalmával könnyedén elcsomagolhassuk és ne gubancolódhasson össze a táskánkban.

Apró lyuk a kamera és a vaku között

Ez valójában egy hátsó mikrofon, amelynek segítségével a hátsó kamerával készült videofelvételek hangja jobb minőségű lesz.

Apró lyuk a lakatok alján

Ez a lyuk tulajdonképpen szárítási funkciókat szolgál. A rajta keresztüláramló levegő segít kiszárítani a lakat belsejébe jutó nedvességet, ami rozsdássá tenné azt, de egy esetleges fagy alkalmával akár szét is repeszthetné a lakatot.

Ezek is érdekelhetnek