2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÁllatok15 Shar Pei kutyus, akit ráncos bőre tesz igazán különlegessé és szerethetővé

15 Shar Pei kutyus, akit ráncos bőre tesz igazán különlegessé és szerethetővé

-

A shar pei, vagyis kínai harci kutya egy ősi kutyafajta. Nagy valószínűséggel már a Han-dinasztia ideje alatt ismerték, hiszen évszázadok óta él Kína déli tartományaiban. A régi kínai temetőkben kőből készült shar pei szobrok őrzik a sírokat. Volt egy olyan időszak, amikor csakis a leggazdagabb emberek tartották ezt a fajtát, ugyanis az állam olyan magas adót vetett ki rájuk, hogy más nem tudta azt megfizetni. Ennek következtében pedig, a faj a kihalás szélére került. 1971-ben egy amerikai szaklap cikkezett a shar pei-ről. Az írás felkeltette a tenyésztők érdeklődését és arra ösztönözte őket, hogy megmentsék a kutyafajtát a kipusztulástól.

A shar pei egy nagyon mozgékony, barátságos és játékos kutya, bár olykor rendkívül akaratos és hatalmaskodó. Gazdájához hűséges, odaadó, de az engedelmeskedés nem az erőssége, úgy tesz, mintha nem függene az embertől. Soha nem agresszív, de családját védelmezi. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott kutyáról van szó, aki nagyon keveset ugat. Szereti a gyerekeket, sőt, a macskák sincsenek ellenére, de más kutyákkal gondot okozhat számára az együttélés, mivel alapvetően harcias természetű. Kifejlett korukra súlyuk 16 és 25 kilogramm között van és 10-12 évig élnek.

Különleges bőre sok törődést igényel, ugyanis a gyűrődéseket állandóan tisztítani kell. Minden kutya imádnivaló és ez alól a shar pei sem kivétel, sőt, ráncos bőrében rejlik különleges szépsége és ettől egy cseppet sem lesz kevésbé szerethető.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Ezek is érdekelhetnek