2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességek15+ titkok, amelyeket a cukrászok rejtegetnek - Néha még egymás elől is

15+ titkok, amelyeket a cukrászok rejtegetnek – Néha még egymás elől is

-

Kevesen vannak a világon, akik nem szeretik az édességet és a süteményeket. Egy hétköznapi ember számára meglepő lehet a sütemények íze és kinézete, a cukrászok azonban pontosan tudják, hogy mit és miért csinálnak. Minden munkafolyamatnak megvan a maga rendje, na és persze a trükkökről sem szabad elfeledkeznünk, amit előszeretettel alkalmaznak.

Cikkünkben felfedjük a cukrászok bizonyos titkait, amelynek következtében mostantól te is más kritériumok alapján választod majd ki a süteményt, amit meg szeretnél enni.

A szivárványos sütemények színezékei

A szivárványos süteményekhez használt élelmiszer-színezék lehet természetes és szintetikus. Mindkét esetben léteznek érvek és ellenérvek. A természetes színezék ártalmatlan és hipoallergén, ugyanakkor nem ad túl intenzív színt a süteménynek, amely gyorsan megromlik, a költsége pedig magas. A szintetikus festékek élénk színt adnak, változatos a palettájuk, olcsóbb, mint a természetes színezék és nem utolsó sorban a sütemény akár öt napig is eltartható. Hátránya azonban az, hogy káros hatással van az ember egészségére.

A szintetikus festékeknek “E” jelölése van. Válassz világos sárga, zöld, fehér és világosbarna színeket, amikor tortát rendelsz vagy süteményt készítesz. Ezek a színek a legkevésbé károsak szervezetünkre nézve.

A természetes színezékek szintén tartalmaznak “E” jelölést, de ezek ártatlanok. Például, a kurkumin – E100, az alkanin – E103, a klorofill – E140.

Abban az esetben, ha színes süteményt vagy tortát szeretnél, inkább színes tölteléket válassz a szivárványos piskóta helyett. Ettől a süti fényes és szép lesz, valamint kevésbé káros az egészségre. Egy kilogramm tejszínhez mindössze 3-4 csepp festékre van szükség, nem kell bele annyi, mint amennyit a tésztába kellene beletennünk.

Általában a festéket permetezőpisztollyal fújják a sütemények tetejére, körülbelül egy milliméter vastagon. Ettől ugyan szép, fényes lesz alkotásunk, de evés előtt jobb eltávolítani ezt a réteget és nem elfogyasztani azt.

A fagyasztott süteményekkel szembeni félelem

Nem kell félned az ilyen süteményektől, tortáktól. A cukrászok kellő hozzáértéssel készítik el ezeket is, így a fagyasztás egyáltalán nem befolyásolja az édesség ízét.

Általánosságban elmondható, hogy az édességekhez mindössze kétféle természetes tartósítószer létezik, a cukor és a hideg. A hosszú távú tárolásra azonban rengeteg cukorra lenne szükség, így a legkézenfekvőbb módszer a sütemények tárolására a fagyasztás.

Dekorációk friss virágokból

Egy ideje rendkívül népszerű trendnek számít a torták virággal való díszítése. Azonban, nem az számít, hogy a torta tetején mennyire elegáns egy virág, hanem az, hogy ez mekkora veszélyt jelent szervezetünkre. Ugyanis minden virágot ér vegyszer, nemcsak a szárukat, hanem a magát a virágot is. Még abban az esetben is, ha becsomagoljuk a szárakat, hogy közvetlenül ne érintkezzen a krémmel, akkor sem biztonságos.

Ma viszont, már léteznek speciális ökogazdaságok, ahol kifejezetten a sütemények díszítéséhez termesztenek virágokat. A fejlődő technológiáknak köszönhetően már készülnek ehető virágok cukorból, csokoládéból és így tovább. Ezeket a csodálatos virágokat, első ránézésre szinte lehetetlen megkülönböztetni az élő virágoktól.

Ha egy cukrász élő virágokat helyez a süteményekre vagy tortákra, akkor érdemes megfontolnunk, hogy nála vásárolunk-e, ugyanis nagy valószínűséggel a többi higiéniás előírást sem tartja be.

Munkafolyamat

Videófelvételeken és fotókon gyakran láthatjuk, hogy a cukrászok kesztyűben dolgoznak. Valójában azonban, ez nem így van. Ha valaki kesztyűt visel, akkor nagy valószínűséggel nem túl gyakran mos kezet. A kesztyűben a kezek izzadnak, az pedig a baktériumok melegágya lesz, illetve a sütési folyamatot is kellemetlenné teszi, ugyanis bennünk nem érezhető a sütemény felépítése sem. Ha egy tésztát kesztyűben fogunk meg, nem tudhatjuk, hogy megfelelő-e az állaga.

Egy profi cukrász csakis a torta díszítésénél használ gumikesztyűt, méghozzá annak érdekében, hogy még véletlenül se maradjanak rajta ujjlenyomatok. Tehát, ha a jövőben egy cukrászt kesztyűben látsz dolgozni, akkor jusson eszedbe, hogy ez egyáltalán nem garantálja azt, hogy minden teljesen steril.

Cukrász trükkök

Ha az ügyfél szép, de nem méregdrága tortát rendel, akkor a cukrászok alkalmaznak néhány trükköt is. Ebben az esetben, az alsó két réteg polisztirolhabból készül, ami nem ehető, pusztán tartó funkciója van.

A Mastic nevű anyaggal nagyon könnyű dolgozni és olcsó is. A cukrászok így olcsón állítják elő a süteményt, amihez természetesen mi jóval drágábban jutunk hozzá.

Ebben az olcsó édességben tejszín, sűrített tej, cukor és egy kevés természetes olaj található. A sütemény tehát, mindössze három összetevőből áll, így gondoljuk meg, hogy mennyi pénzt szánunk rá, ugyanis csak annyit kapunk, amennyit fizetünk érte, ez pedig a legtöbb esetben kellemetlen meglepetéseket szül.

A cukrászdákban gyakran találkozhatunk külön csomagolásban vagy dobozba tett, szelet süteményekkel. Mindez azért van, hogy a lejárt süteményeket is el tudják adni.

Általános szabály, hogy a rövid szavatossági idővel rendelkező süteményeket papírkartonba helyezik, amely a megfelelő módon szellőzik, így a baktériumoknak ez nem lehet jó táptalaj.

A műanyag azonban, a papírkarton ellentéte. Ezen kívül pedig ezekben árusítják a megmaradt édességeket. Így azt is meg kell figyelnünk, hogy a cukrászdákban, miben árulják a süteményeket.

Ezek is érdekelhetnek