2022 november 28 hétfő
KezdőlapNagyvilág15 történelmi tény és esemény, amit soha nem meséltek el az iskolában

15 történelmi tény és esemény, amit soha nem meséltek el az iskolában

-

Tény és való, hogy az iskolában rengeteg tudásra teszünk szert és szélesebb körben ismerjük meg a világot, és a benne élő állatokat, embereket és egyéb dolgokat. Viszont a probléma az, hogy nem azokat a dolgokat tanítják meg, ami számunkra érdekes lenne, hanem, ami le van írva nekik. A megszerzett tudásnak több , mint a fele elvész, amint kitesszük a lábunkat az iskolából és sehol másutt nem tudjuk megtanulni és utánajárni az érdekes dolgoknak, tényeknek csak az interneten. Szerencsére, vannak olyan oldalak, melyek egy csokorba gyűjtötték össze a legérdekesebb és legbizarrabb sztorikat, például, hogy Nagy Sándort “a hódítót” véletlenül élve temették el, vagy, hogy volt egy 29 éves férfi, Jamagucsi Cutomu aki pár nap alatt élt meg két atomrobbanást és egyikbe se halt bele. Mostani posztunkban ilyen és ehhez hasonló érdekességeket szedtünk össze nektek.

1, Augustus római császár volt a leggazdagabb ember, aki valaha is élt a történelemben

Ő örökölte meg a trónt Julius Caesar után, vagyona nettó értéke 46 billió dollárra tehető. Egyesek szerint azonban Mansa Musa Timbuktu királya volt a világ leggazdagabb embere, akit egyébként Arany Királyként is emlegettek.

2, Nagy Sándort véletlenül élve temették el

Nagy Sándor “a hódító” volt az, aki létrehozta a legnagyobb szárazföldi birodalmat, amit a világ valaha látott. Kr. e 323-ban sajnos azonban megbetegedett és 12 hónapnyi betegség szenvedés és fájdalom után örökre lehunyta szemét. Teste viszont 6 nap után sem mutatott bomlásra utaló jeleket. A ma élő tudósok azon a véleményen vannak, hogy Nagy Sándor Guillain-Barré-szindrómában szenvedett, ami egy olyan autoimmun gyulladásos betegség, mely az idegeket, ideggyököket érinti. Az érző funkciók valamint a váz és simaizmok is károsodnak. Ebből pedig arra következtettek, hogy nem is halt meg, csak megbénult, de mentálisan tudatában volt mindennek.

3, Rasputin túlélte, hogy megmérgezték és meglőtték.

Grigorij Jefimovics Raszputyin orosz szerzetes volt, aki elég nagy hatással volt a cári családra. Ahogy teltek-múltak az évek úgy lett egyre nagyobb szálka a nemesek szemében. Egy nap eldöntötték kiiktatják és ez a nap 1916. decemberében 16-án jött el. Azzal csalták el, hogy a világ legszebb nője akar vele találkozni, és egy olyan pincébe vezették, ami romantikusan volt feldíszítve és gyertyákkal volt kivilágítva. Amíg várakozott a kirakott süteményt és bort kezdte el fogyasztani, arról viszont nem volt sejtése, hogy ezek ciánnal vannak megmérgezve. Miután észrevették, hogy ez nincs rá hatással, rálőttek, ám ez sem végzett vele. Később még kétszer rálőttek, majd testét a fagyos folyóba dobták.

4, Léteztek női gladiátorok

A női gladiátorokat Gladiatrixnak vagy többesszámban Gladiatriceneknek hívták. Tény és való, hogy kevesebben voltak, mint a férfiak és a történelem nem említi létezésüket, de bizonyítékok támasztják alá, hogy valóban léteztek. A Gladiatricenek is ugyanazt csinálták, mint a Gladiátorok vagyis bűnözőket végeztek ki, egymás ellen valamint állatok ellen harcoltak Róma különböző pontjain található vermeiben.

5, Az ókori Görögországban a férfiak szoknyát viseltek.

Az ókori Görögországban a férfiak eleinte nadrágot viseltek, de azt túl vékonynak, áttetszőnek tekintették ezért egymáson gúnyolódtak. A problémát szoknya viseléssel oldották meg.

6, Az első világháború alatt a franciák egy „hamis Párizst” építettek

A II. világháború vége felé a franciák építettek egy hamis Párizst. A Champs-Élysées és a Gare du Nord pontos mását is sikerült megépíteni, hogy a németek azt bombázzák az eredeti város helyett. Még kamu vasúti utak is voltak, mely bizonyos pontokon kigyulladt.

7, A Voynich-kézirat még mindig megzavarja a tudósokat.

A Voynich-kézirat egy ismeretlen nyelven íródott könyv, mely kb a 15. században íródhatott. Nevét egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich kapta. A könyvből néhány oldal hiányzik, és ismeretlen betűket, ábrákat tartalmaz. A szakemberek többször próbálták már megfejteni, ám soha nem sikerült rájönni semmire vele kapcsolatban.

8, A „Fox Tossing” egykor népszerű sportág volt

Az Európai arisztokrácia tagjai között terjedt el a rókadobálás, mint szórakoztatót tevékenység. A 17-18. században fogták a rókákat és a kisebb testű állatokat és a levegőbe dobálták őket, miután földet értek a legtöbbjük a csontját törte vagy egyszerűen elpusztult. Olyan is előfordult, hogy a kiengedett állatok rátámadtak az emberekre védekezés gyanánt.

9, Volt idő mikor a pulykákat istenekként imádták.

A maják úgy gondolták, hogy a pulykákat isten adta nekik, ezért aszerint is bántak velük, ebből kifolyólag pedig imádták és tisztelték őket. A háziasítás után, szerves részei voltak a vallási szertartásoknak.

10, Morgan kapitány (Captain Morgan) élő, létező személy volt

Morgan kapitány valójában egy valós, létező személy volt, aki a ma is ismert rumok üvegén látható. Állítások szerint a spanyolok ellen harcolt az angolok mellett. Teljes neve Sir Henry Morgan volt, akit II. Károly király ütött lovaggá. A kapitány 1688-ban hunyt el Jamaikában.

11, Albert Einstein visszautasította Izrael elnöki posztját

Einstein annak ellenére, hogy nem volt izraeli állampolgár, sőt zsidó családból származott, lehetőséget kapott arra, hogy 1952-ben Izrael elnöke legyen. A német fizikus viszont visszautasította az ajánlatot.

“Mélyen megindított Izrael Állam ajánlata, és egyszerre tölt el szomorúság és szégyen, mert nem fogadhatom el a felkérést. Egész életem során objektív kérdésekkel foglalkoztam, ezért hiányzik belőlem a természetes adottság valamint a tapasztalat, hogy emberekkel foglalkozzak és hivatali pozíciókat töltsek be. Ezért is lennék alkalmatlan egy ilyen feladatkör ellátására.”

12, IX. Gergely pápa háborút hirdetett a macskák ellen

IX. Gergely pápa úgy gondolta, hogy a macskák az ördög ügynökei, főleg a fekete színűek. A pápa ebből kifolyólag parancsba adta, hogy irtsák ki az összes macskát.

13, Izlandon van a világ legrégebben épült parlamentje

Az Alþinginek nevezett parlamentet 930-ban alapították és húzták fel. Az épület azóta is ugyanúgy néz ki, mint régen és a világ egyik legrégebbi parlamentjeként tartják nyilván.

13, Egy ember túlélte a Hirosima, majd később Nagasaki atomrobbanást

Jamagucsi Cutomu tengerészeti mérnök 29 évesen három hónapos üzleti útra ment Hirosimába 1945-ben. A férfi pont abba az időszakban ment oda, mikor az Enola Gay nevű B–29 Superfortress típusú bombázó repülő ledobta az atombombát Hirosimara. Jamagucsi kb 3,2 kilométerre volt a helyszíntől, de valahogy sikerült túlélnie a robbanást. Augusztus 7-én felszállt egy vonatra és szülővárosába Nagasakiba utazott. Rá két napra kollégáival volt és egy hatalmas robbanást hallott és vakító fehér fényt látott az égen. A robbanás következtében az épület összeomlott, de kisebb karcolásokkal megúszta ezt az esetet is.

14, A történelem legrövidebb háborúja 38 percig tartott

1896. augusztus 27-én Nagy-Britannia és Zanzibár között háború tört ki, mely Angol–zanzibári háborúként is ismertté vált. Érdekessége, hogy a történelem legrövidebb háborújaként emlegetik, mert mindössze 38-40 percig tartott. A háborút az robbantotta ki, hogy Hamid bin Thuwaini szultán elhunyt és helyét unokaöccse Khalid bin Bargash vette át, de puccs révén került a trónra. A britek viszont Hamud bin Muhammedet szerették volna trónra ültetni, mivel úgy gondolták, hogy vele egyszerűbben tudnak tárgyalni. Miután lemondását követelték, háború tört ki.

15, A 19. század előtt elhunyt katonák fogsorát ültették be a pácienseknek

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt nem volt olyan bonyolult a fogászat, mint manapság. Ez pedig azért volt, mert akkoriban nem csináltattak fogsorokat, hanem elhunyt katonákét vették ki és adták el az embereknek. Az ötlet a waterlooi csata után pattant ki az orvosok fejéből, mikor megérkeztek a csatatérre. Fogták és megtisztították több tízezer halott katona fogsorát, kiszedték és gazdag embereknek adták el őket, akiknek fogászati problémáik voltak.

Ezek is érdekelhetnek