2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességek16 érdekes dolog, amit mindig is tudni akartál, de senkitől sem tudtad...

16 érdekes dolog, amit mindig is tudni akartál, de senkitől sem tudtad megkérdezni

-

Sokszor tele vagyunk olyan izgalmas kérdésekkel, melyekre nem könnyű választ találni, egyszerűen csak azért, mert talán senki nem is tudja azokat pontosan. Ma már rendelkezésünkre áll az internet is, de ez sem mindig megfelelő eszköz arra, hogy választ kapjunk kérdéseinkre. A következő összeállításban pontosan ilyen dolgok szerepelnek. 16 olyan kérdésre adunk most választ, amelyek valószínűleg mindannyiunk életében megfogalmazódtak már egyszer, de eddig a pillanatig nem kaptunk rá választ senkitől.

  1. Mire való a lyuk a telefon vakuja és a kamera között?

Ez nem más, mint egy hátlapi mikrofon arra az esetre, ha a hátsó kamerával készítünk videó felvételt, sokkal tisztább és szebb hangot kapjunk mindehhez.

2. Mi ez a jel a hátizsákokon?

Eredetileg a jégcsákányok tárolására szolgált a hegymászók számára ez a megerősített, két oldalról nyitott zseb, mára viszont puszta szimbólum és díszítő elem lett belőle.

3. Miért van lyuk a lakat alján?

A lakatok alján lévő lyuk egyrészt azért fontos, mert a beléjük folyt esővíz könnyebben kiszárad belőlük, valamint hideg időjárás esetén a jég ne tegyen kárt a zár szerkezetében, plusz megkönnyíti a lakat olajozását is.

4. Mit jelent az USB logó?

Posszeidon félelmetes fegyverének egyszerűsített ábrája az USB szimbóluma. Ennek pontos okát nem tudja senki, de a villa ágainak végén lévő kör, háromszög és kocka azt mutatja, hogy az USB-n keresztül rengeteg eszköz csatlakoztatható.

5. Mit jelentenek a színes jelölések a csomagolásokon?

Ezek a jelölések a gyártógépek miatt kerülnek rá a csomagolásokra, ugyanis ezek tájékoztatnak arról, hogy hol kell elvágni, rögzíteni vagy ragasztani az adott csomagolást.

6. Miért ilyen a borospoharak kialakítása?

A hosszú üvegtalp csupán azt a célt szolgálja, hogy kezünk hőjétől ne melegedjen fel a pohárba töltött ital.

7. Mire szolgál a juharszirupos üvegen lévő kis fül?

A kezdetekkor a juharszirupot öt gallonos üvegekben árulták, amikből fogantyú nélkül nagy nehézséget okozott volna kiönteni a szirupot. Később az üvegek mérete csökkent, de a kis fül, mint egy szimbólum megmaradt.

8. Hogyan pucoljuk meg helyesen a banánt?

Annál a végénél érdemes megkezdeni, amelyiknél letépjük a fürtről. Tulajdonképpen a majmok is így csinálják, tehát bizonyára ez lehet a helyes módszer. Azonban konkrét banánpucolási metódus nem létezik, mindenki úgy hámozza meg, ahogy neki kényelmes és egyszerűbb.

9. Barbie-nak vezeték-és középső neve is van

Teljes neve: Barbara Millicent Roberts.

10. Ki a tűzcsap feltalálója?

Sajnos erre tényleg senki sem tudja a választ, ugyanis a tűzcsap szabadalmának hivatalos okmányai elégtek egy irodai tűzben.

11. Melyik az ember legkárosabb tulajdonsága és/vagy szokása?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a WC-zés. Ugyanis naponta körülbelül harmincezer fát vágnak ki azért, hogy WC papírt készíthessenek belőlük.

12. Miért trailer-nek, vagyis magyarul utánfutónak nevezik a mozifilmek előzeteseit?

Kezdetben ezeket nem a mozifilmek előtt, hanem után vetítették, ezért nevezték el őket trailer-nek. A mozitulajdonosok azonban rájöttek, hogy a filmek végén senki nem marad ott azért, hogy megnézze az előzeteseket, ezért kénytelenek voltak áttenni azokat a filmek elé.

13. A croissant nem a franciák találmánya

Annak ellenére, hogy mindenki Franciaországhoz köti ezt a péksüteményt, valójában az osztrák fővárosban, Bécsben készítették őket először.

14. Miért kerekítettek a repülőgépek ablakai?

Kezdetben a repülőgépek ablakai is négyzetesek voltak, de a szerencsétlenségek során rájöttek, hogy a sarkok az ablakok gyenge pontját képezik. A szakemberek ezért döntöttek úgy, hogy ovális, lekerített szélű ablakokat kezdenek gyártani, amely később be is váltották a hozzájuk fűzött reményeiket.

15. Miért hívják a sportcipőket sneaker-nek, vagyis magyarul lopakodó vagy settenkedő cipőnek?

Ennek oka nagyon egyszerű. Gumitalpuknak köszönhetően semmilyen hangot nem bocsájtanak ki gyaloglás közben.

16. Miért nem ABC sorrendben vannak a betűk a billentyűzeten?

Az írógépeken kezdetben ABC sorrendben voltak a betűk, viszont a leggyakoribb betűpárok leírása közben gyorsan elfáradtak a gyors-és gépíró emberek, ezért alkották meg a ma is használatos “QWERTY” billentyűzetet, amely speciálisan a szövegbeviteli igényeknek megfelelően van kialakítva.

Ezek is érdekelhetnek