2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberek16 Női feltaláló, akik nélkül sok mai népszerű dolog nem is létezne!

16 Női feltaláló, akik nélkül sok mai népszerű dolog nem is létezne!

-

Gondoljunk csak bele. Bármi amihez nyúlunk vagy csak nézünk mindent fel kellet találnia valakinek. Vagy azt az elkészítési módját, eszközét amivel ez létrehozható. Sokszor nem is tudjuk hogy kik ők. Egyszerűen természetes hogy léteznek. Pedig bizony vannak olyan nagy találmányok amit nők találtak fel. Hisz sok ember gondolja hogy csak a gyereknevelés és a háztartás a nő dolga. Itt a bizonyiték hogy a Nők is érnek valami hisz nem csak a  gyereknevelés vagy háztartás területén könnyítették meg ezek a találmányok az életünket, hanem az ipar különböző területein.

1.Grace Hopper: IBM-Harvard Mark 1 

Dr. Grace Murray Hopper admirális találta fel az úgynevezett “anya számítógépet”! Dr. Hopper találta fel azt a fordítóprogramot, ami a írott nyelvet a számítógépbe kódolja. Ő alkotta meg a “bug”kifejezést, a számítógépes probléma jelzéseként, és együttműködésben kifejlesztette a COBOL-t, az első felhasználó-barát üzleti számítógépes szoftvert. Több díjat nyert, többek között a National Medal of Technology-t 1991-ben. Mire elhunyt, Dr. Hopper 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.

2.Mary Anderson Az ablaktörlő.Bár az autók ritkák voltak abban az időben, Anderson látott egy hirdetményt melyen el gondolkodott. 1903-ban feltalálta az ablaktörlőt. Ez a zseniális találmány lehetővé tette, hogy az autóban ülve egy fogantyút elmozdítva, a lapátok máris letöröljék a szélvédőt. Az emberek kédkedve fogadták.Mondván, hogy a furfangos Anderson-ablaktörlők megzavarják a járművezetőket.De 10 évvel szabadalmaztattatása után az eszközt, szinte minden autós használta. És nem mellesleg 1917-ben ugyan csak egy nő szabadalmaztatta az automata ablaktörlőt. Ő volt Charlotte Bridgwood.

3.Mary Phelps Jacob: A modern melltartó. Jacobs 1914-ben kapta meg a szabadalmat.Már több féle megoldás is született, de az ö ötlete, hogy “a mellek ketté választódjanak”. Mary találmánya előtt a melltartók rendkívül kényelmetlenek voltak, mint minden más fehérnemű. Halcsontot, acél rudakat, tartalmaztak elődei.Ez az újítás egy lágy testhez simuló forma.  Jacobs eladta szabadalmát a Warner Brothers Corset Company-nak.

                                   

4. Josephine Cochrane: A mosogatógép 

A feltalálónőt idegesítette, hogy a alkalmazottai rendre törik a finom kínai porcelán tányérjait. Az általa feltalált mosogatógéphez nagy víznyomást használt, hogy a rácsra helyezett edényekről eltávolítsa az ételmaradékot. 1886-ban kapta meg a szabadalmat találmányára. Ebben a korban a legtöbb háznál még nem volt meleg víz rendszer, ezért Cochrane bevitte az ötletét a szállodákba és éttermekbe. Végül – miután egyre több nő ment el munkahelyekre dolgozni -, a mosogatógép beköltözött az életükbe.

5. Hedy Lamarr: A titkos kommunikációs rendszer   Hedy szabadalmaztatta a “Secret Communications Systems”-t 1941-ben. Ez a torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezés. Lamarr – anyai ágon magyar – amerikában élő félig zsidó színésznő volt.Szülei adták őt férjhez. Egy idő után nem bírta férje ügyleteit Hitlerrel, ezért megszökött tőle és Londonba menekült, majd az USA-ba. A készülék lényege – melyet zongorista szomszédjával közösen talált fel -,  hogy a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen, amellyel biztosítható a tengeri célpontok ellen indított torpedók találati valószínűségének növelése. 1942.augusztusában szabadalmaztatták, majd felajánlották a haditengerészetnek, de Ők nem használták fel a háború során. Első alkalommal 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták, a blokádban résztvevő hajókon.

6.Tabitha Babbitt: A körfűrész

Az 1800-as évek elején két ember kellet a fűrészeléshez.De hála egy nőnek, a folyamat leegyszerűsödött 1813-ban. Tabitha Babbitt létrehozta a körfűrészt! Babbitt nem szabadalmaztatta találmányt.

7.Stephanie Kwolek:  Golyóálló mellények 

A golyóálló mellény anyagául szolgáló kevlárt Stephanie Kwolek fejlesztette ki, a DuPont cég alkalmazásában. 1963-ban rájött, hogy a polimerek vagy rúd alakú molekulák szálai egy irányba állnak. Ettől az anyag nagyon erős, mert a molekulák rendezett kötegekben vannak jelen. Ez a megfigyelés segítette abban, hogy rájöjjön hogyan erősítheti meg tökéletesen a mellényt.Az új anyag olyan erős volt, akár az acél! Kwolek technológiájának már függőhíd kábeleknél, sisakoknál, fékbetéteknél, síléceknél és kemping felszereléseknél is jó hasznát vesszük.

8.Rachel Zimmerman: Blissymbol nyomtató Ez egy szoftver, melyet egy 12 éves kanadai lány talált fel 1985-ben. Vannak emberek akik nem tudnak írni, olvasni vagy nem látnak, hallanak.Ezáltal kirekedhetnek a kommunikációból. A Blissymbol és a Zimmerman nyomtató lehetővé teszi, hogy a súlyos mozgáskorlátozott is – mint például egy bénult beteg  -, tudjon kommunikálni! A felhasználó rögzíti gondolatait egy szimbólum megérintésével, melyet a program lefordít egy írott nyelvre.  1971-ben egy torontói gyógypedagógus csoport felfedezte Bliss találmányát. Azóta a munkacsoport nemzetközi intézetté fejlõdött. 1988-ban a világ 30 országában mintegy 60 000 ember használta a Bliss-nyelvet egyedüli kommunikációs lehetõségként. A Bliss nyelvet elsõsorban a gyógypedagógia, orvostudomány és pszichológia területén használják.

9.Alice H. Parker: A gázfűtésű kazán

1919-ben, feltalált egy új és továbbfejlesztett gázfűtésű kazánt. Ez a rendszer képes volt szabályozni a hőmérsékletet az épületen belül, szobáról-szobára. Szabadalma nagyban megkönnyítette az emberek életét, hiszen nem kell fát vágni vagy szenet hordani ahhoz, hogy élvezhessük a lakás melegét. Forradalmasította a ma ismert központi fűtés rendszert.

10.Martha Coston: Színes jelzőrakéták 

Martha férje halála után 1847-ben, annak naplójában talált egy koncepciót a színes fáklyákra vonatkozóan. Ettől kezdve 10 évet dolgozott tudósokkal és katonatisztekkel, hogy kikísérletezzék a hosszútávon világító fáklyát vagy tűzijátékot. Egy családi kirándulás alkalmával Martha megtekintett egy tűzijátékot, ami megihlette Őt, rájött hogyan építheti be terveibe a pirotechnikai dizájnt.  Az amerikai haditengerészet megvásárolta Marthatól a jogokat. Azt mondják, a töredékét fizették csak annak amit valójában ért.

11.Dr. Ellen Ochoa:  Optikai rendszer elemzés

Az űrrepülőgépen használható optikai rendszert (ellenőrzési, tárgyfelismerő, zajszűrő) szabadalmaztatott 1987-ben. Tudományos munkája során 35 mérnök munkáját felügyelte és vezette. Négy űrszolgálata alatt összesen 40 napot, 19 órát és 37 percet ez 979 óra töltött a világűrben.Találmányát használják a robotok által irányított iparágak több területén is. Összesen három szabadalmát fogadták el, a legutóbbit 1990-ben.

12 Dr. Maria Telkes: Otthoni, napenergiával működő rendszer

A biofizikus, aki feltalálta az első hazai szolár rendszert Magyarországon nőtt fel, és az Egyesült Államokba költözött 1925-ben. Telkes amerikai állampolgár lett, és csatlakozott a Westinghouse Electric kutatómérnökeként az energiaátalakítás területhez. Kutatási területe, a hőenergia elektromos energiává változtatása lett.

13.Patricia Bath M.D.: Lézeres szürke hályog eltávolító készülék

Ő szabadalmaztatta 1988-ban, a szürke hályog eltávolítására szolgáló módszert. Az eszköz neve Laserphacoprobe. Ezzel az eljárással sokkal pontosabban tudják lemetszetni a hályogot a szemről. Dr. Bath volt az első fekete női sebész, akit kinevezett UCLA 1975-ben.

14.Ann Moore: Snugli  babahordozó

Látta, hogy az afrikai anyák magukon hordják babáikat és ez ihlette meg hogy hasonló eszközzel segítse az anyákat. Szövet hevederekkel szorosan rögzítették a hátukon, ezért azt gondolta, hogy megpróbálja ugyanazt. De a kislányát nem tartotta rendesen a saját találmánya, mindig azt érezte, hogy kicsúszik. Hosszas kísérletezés után alkotta meg azt a  hátizsákot, amely tökéletesen biztonságos és alkalmas volt a kicsi hordozására

15. Patsy Sherman: Scotchgard ™ Stain víz-, és folttaszító

Sherman  találmánya,valójában egy tévedés eredménye. A kutató vegyész, a 3M-el dolgozott 1953-ban. Egy asszisztens véletlenül elesett egy üveg szintetikus latexszel, és Sherman fehér vászon teniszcipőjére fröcskölte.  Az anyag nem változtatta meg a cipő kinézetét, de a legfontosabb, hogy taszítani kezdte a vizet, olajat és egyéb folyadékokat

16.Marion Donovan: Eldobható pelenkák 

1949-ben Donovan első sikeres találmánya egy vízálló baba pelenka borítás volt, amely megakadályozta a pelenka kiütést.  A piacra dobása után, 1951-ben eladta a jogokat a Keko Corporationsnak. Összesen 20 szabadalmat szerzett élete során, és egy építészeti diplomát a Yale Egyetemen 1958-ban. 1961-ben, Victor Mills merített Donovan víziójából, és létrehozta Pampers néven, 1961-ben.

Ezek is érdekelhetnek