2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapTech & Tudomány17 dolog, ami tökéletesen megmutatja, hogy az otthonod valóban tiszta-e vagy sem

17 dolog, ami tökéletesen megmutatja, hogy az otthonod valóban tiszta-e vagy sem

-

Sokan azt gondolják, hogy a lakás, ház kitakarítása abból áll, hogy letörlik a port a bútorokról, kiviszik a szemetet, felporszívóznak, felmosnak, letörlik a konyhapultot és a piszkos foltokat. Nos ez nem teljesen így működik. Ezeken kívül sok más dolog is van, ami a takarításhoz tartozik. Például a csaptelepek letakarítása, a kanapé, fotelek időközönkénti vegyszeres tisztítása, a fürdőszobában található vegyszerek alatti takarítás, a festmények, falon lógó képek letakarítása és még sorolhatnánk. Az emberek bele sem gondolnak abba, hogy milyen gyakran kellene mosogatószivacsot, konyharuhát cserélni, vagy, hogy mikor kell megtisztítani a zuhany, kád elé felrakott függönyt. Mostani posztunkban 17 dolgot hoztunk el nektek az alapos takarításról. Ha ez a ti otthonotokban így működik, akkor elmondhatjátok magatokról, hogy valóban tiszta otthonban éltek.

1, Főzés után a konyhai felületeken se korom, se zsírfoltok, se egyéb főzésből keletkezett ragacsos részek nem lehetnek. Ha mégis lennének megfelelő szereket használva el kell távolítani azokat. Ha végighúzod a felületeken a kezed és mindenhol sima, akkor tiszta a konyhád.

2, A konyhai eszközöket, gépeket, ugyanolyan alaposan el kell mosni, mint az edényeket. Ezzel is megnő az élettartamuk és nem kell idő előtt venni belőle egy másikat.

3, Minden egyes héten ki kellene cserélni a mosogatószivacsot, mert a rajta megtelepedett baktériumok egyáltalán nem egészségesek. Sőt a mosogatószivacs tartót is minden héten alaposan ki kellene mosni, hogy az új szivacsra ne telepedjenek rá a baktériumok.

4, A konyhai textíliákat heti egyszer mindenféleképpen le kell cserélni, mert annak felületén is több kórokozó megtapadhat.

5, A serpenyőknek, edények aljának tisztának és foltmentesnek kell lennie. Nem lehet rajta odaégett ételmaradék, ha mégis lenne, akkor egy zseniális trükkel pikk-pakk meg lehet oldani. Nem kell mást tenned, mint felkarikázni egy citromot, és a szeleteket az edény aljára tenni majd felengedni vízzel, míg ellepi és felforralni. Forralás után mindent ki kell az edényből önteni és ha maradt egy kis folt, akkor egy dörzsis szivaccsal átsúrolni.

6, A vízforralóban lévő szennyeződések rontják a víz minőségét. Minden használat előtt ki kell öblíteni és heti egyszer mosogatószeres vízzel kellene elmosni.

7, A szemetesben lévő kellemetlen szagokat úgy lehet a legkönnyebben elfedni, ha fedéllel rendelkező kukát választasz és azt heti egyszer megtisztítod a szennyeződésektől.

8, A kanapé, a fotelek valamint a párnák felületét évente legalább kétszer kellene vegytisztítani, hogy a szálak közt megülő por és egyéb szennyeződés ne károsítsa a levegőt. Ez azért is fontos, mert sokan észre sem veszik és ahogy leülnek kiáramlik belőlük a por és beszívják. Hosszútávon ez pedig egyáltalán nem egészséges.

9, Miután alaposan leportalanítottál ne feledkezz meg a kapcsolók, és konnektorok felületéről sem, ugyanis azon is meg tud ülni.

10, Ugyanez vonatkozik a falon lógó képekre is. Különös figyelmet kell fordítani a kereteknek és a belső sarkoknak, mert oda nagyon könnyen be tud ülni a por. Akkor lesz igazán tiszta az otthonod, ha ezeket is folyamatosan tisztítod.

11, Az erkélyeket olykor raktárhelyiségnek használják az emberek, mert a belső térben nincs hova pakolni a feleslegessé vált, vagy épp útban lévő dolgokat. Ez nagyon rendetlen és piszkos érzetet teremt, ezért célszerűbb az erkélyeket teljesen más célokra felhasználni. Például ha be van építve, akkor nagyszerű dolgozó vagy tanulószoba lehet belőle.

12, A fürdőszobában nemcsak a mosdókagylót és a WC-t, no meg a fürdőkádat/zuhanykabint kell kitakarítani, hanem a csaptelepeket is. Vízkő és szappanlerakódás eltávolítás után csak el kell öblíteni vízzel majd egy mikroszálas törlőkendővel kell szárazra törölni. Ezzel olyan lesz a felület mint új korában.

13, Ha a kádad, zuhanyzód előtt függöny van, akkor azt is érdemes rendszeresen takarítani, mert a magas páratartalom hatására penész jelenhet meg rajta olyan helyeken, amit nem látsz, ám ennek belélegzése nem az egészséges kategóriába tartozik.

14, A háztartási vegyszereket, érdemesebb zárt helyen tárolni, mert a felgyülemlett flakonok látványa nem a tisztaságról árulkodik. Arról nem beszélve, hogy nagyon sokan nem húzzák el azokat felmosás során, így alattuk óriási piszok keletkezik. Jobb ezeket mély fiókban, szekrényben tárolni.

15, Még akkor is ha csak egyszer volt rajta a ruha, képes kellemetlen szagot árasztani a szennyes kosárból. Ha pedig több piszkos ilyen van benne akkor a kellemetlen szag csak még inkább erősödik. Ennek elkerülése érdekében érdemes fedővel rendelkező szennyes tartót vásárolni.

16, Ha nem folyékony szappant használsz, akkor célszerű rendszeresen tisztítani a szappantartót és megszabadítani a lerakódott és odaszáradt maradékoktól.

17, Érdemes gyakran ellenőrizni a mosógép dob előtti gumis részt, ugyanis nagy meglepetéseket rejthet. Ennek rendszeres ellenőrzése és takarítása megnöveli a gép élettartamát.

Ezek is érdekelhetnek