2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberek17 év után találták meg a National Geographic afgán címlaplányát, akit a...

17 év után találták meg a National Geographic afgán címlaplányát, akit a 21. századi Mona Lisanak hívtak – Így néz ki napjainkban

-

Valószínűleg már mindenki hallott az Afganisztánban zajló eseményekről, melyek megrendítették a világot. Az emberek kétségbeesetten próbálnak elmenekülni az országból. Rengetegen próbálnak különböző repülőkre felszállni, hogy minél távolabb legyenek az ott zajló eseményektől. Bármire képesek, csak ne kelljen egy tálibok vezette országban élniük.

Ezen események tükrében érdemes felidézni az egyik leghíresebb fotójukat, melyet évekkel ezelőtt készítettek. A képen Szarbat Gula látható, később “afgán lányként” utalnak rá. A 35 évvel ezelőtt készült kép emberek millióit érintette meg szerte a világon és az afgán menekültek szimbólumává vált.

A képet Steve McCurry készítette, ami elnyerte a “21. századi Mona Lisa” címet. 1984 -ben Steve amerikai riporterként dolgozott a “National Geographic” folyóiratának. Miután megérkezett a pakisztáni-afganisztáni határ menekülttáborába fotózni kezdte az embereket és a körülötte lévő területeket. Akkoriban szintén óriási volt a káosz, mivel a Szovjetunió megszállta Afganisztánt.

Az ominózus tábor Nasir Bagh városában volt. A sátrak között sétálva egyszer csak felfigyelt egy gyermeki hangra. Felemelte a sátor szélét, benézett majd észrevette, hogy ez a sátor iskolaként funkcionál. Ám nem csak ez keltette fel a figyelmét, hanem egy fiatal leány is.

“Volt ott egy 12 év körüli kislány, akinek a szemei azonnal elvarázsoltak. Mikor észrevett, azonnal eltakarta az arcát. A fényképezőgép után nyúltam, hogy lefotózzam. A sátorban elég világos volt, és a Nikon gépemen volt egy objektív is, ami tökéletesen alkalmas volt olyan képek készítésére, amilyet terveztem. Körülbelül egy tucat fényképet készítettem a lányról, aki még mindig eltakarta az arcát. Többször kértem, hogy vegye el a kezét, de hajthatatlan volt. Csak a tanár segítségével tudtam róla képet készíteni. Kettő kattintás után újra felemelte a kendőjét.” – mondta.

Stevenek filmet kellett cserélnie a gépében, és mire visszatért a lány eltűnt. Egy évvel később publikálta a képet, mely azonnal kultikus művé vált. A fotó végül megjelent a National Geographic magazin címlapján. Mindenki azt kérdezte: Ki ez a lány?

Rengetegen érdeklődtek, szerették volna tudni, hogy mégis ki ez a lány. Steve is megpróbált kutakodni a lánnyal kapcsolatban, ám nem volt könnyű feladat. Afganisztánt tálibok vették át, akik nem akarták a nyugati országok médiáját beengedni. Az igazságra csaknem két évtizedet kellett várni.

Történt ugyanis, hogy 17 évvel később derült ki, hogy a fotón szereplő lányt Szarbat Gulanak hívják. Az is kiderült róla, hogy a 70-es években született, és nagyjából 10 éves volt, mikor Steve lefotózta. Szülei a nyolcvanas években hunytak el, mikor a szovjet csapatok támadást indítottak az ország ellen. Hosszú évekig nem is tudta, hogy arca az afganisztáni konfliktus szimbóluma.

A 80-as években Gul feleségül ment egy pékhez és három lányuk született. 2012-ben hepatitis C fertőzésben elhunyt a férje. 1992-ben visszatért Afganisztánba és egy kis faluba lakott, mivel az asztmája nem tette lehetővé, hogy a szennyezett városban éljen.

Személyazonosságát csak 2002-ben fedezték fel, amikor McCurry fotós Afganisztánba repült. Ekkor értesült a népszerűségéről. 2016-ban ismét címlapra került. Kiderült, hogy hamis okmányok használata miatt deportálták Pakisztánból. Afganisztán az elnök maga üdvözölte őt és felajánlotta segítségét az országba való visszatérésben.

A brit BBC -nek adott interjújában a következőt nyilatkozta:

“A fotó több problémát hozott nekem, mint hasznot. Híressé tett, de a letartóztatásomhoz is vezetett. Előtte rendes parasztasszony voltam és nem tetszett a fotó vagy a média figyelmessége. Most boldog vagyok, hogy ekkora megtiszteltetésben részesített és népszerűvé tett.”

Bevallotta, hogy évekkel később értékelte a fotózás másokra gyakorolt ​​hatását. Rájött, hogy büszkének kell lennie, mert ezzel az országa nőinek és árváinak a szimbólumává vált.

Ezek is érdekelhetnek