2022 december 4 vasárnap
KezdőlapEmberek17 furcsa dolog a múltból, amiről nem mindenki tudja, hogy mire is...

17 furcsa dolog a múltból, amiről nem mindenki tudja, hogy mire is használták

-

Milyen gyakran fordul elő veled, hogy régi tárgyakat találsz a saját vagy a családod otthonában? Nem sűrűn igaz?! Nos, az a jó a régi házakban, hogy bizony kincsekre lehet ott bukkanni vagy olyan tárgyakra, melynek eredeti funkciójáról, használatáról mit sem tudunk. A legtöbb internetfelhasználó, akinek fogalma sem volt róla, hogy mit is fedezett fel, általában felteszi az internetre, közösségi oldalakra a képeket, és várja, hogy a felhasználók segítsenek neki. A múlt amúgy is tele van rejtéllyel és titokkal, ezért jó, ha ilyen formában egy kicsit belelátunk abba milyen is volt az élet régen és mit mire használtak az emberek.

1, 1881-ben találták fel ezt a fém szerű eszközt, amibe teafüvet kellett tenni, és ezt kellett belemártani egy bögre forró vízbe. Így készült annak idején a tea még a filterek előtt. Viszont voltak, akik a cukrot is már ebbe tették és így két legyet ütöttek egy csapásra.

2, Ezt a különleges eszközt fánkok készítéséhez használták. Nem kellett mást tenni, mint a tésztát beleönteni ebbe a formába és kisütni. A képet egyébként egy Reddit felhasználó tette fel a netre, aki nem tudta mire való eszköz, most viszont elképzelhető, hogy ebben fogja sütni a fánkjait.

3, A legtöbb régi típusú házban ilyen dobozok lógnak, ahol van, hogy még a tulaj sem tudja, hogy mi célt szolgál. Kiderült, hogy ezeknek igen nagy szerepe van a ruhák szárításában. A 40-es és 70-es években kevesen engedhették meg maguknak a szárítógépeket, ezért köteleken szárították a ruhákat. A kötelek a falra szerelt szerkezetből jöttek ki, amilyet a képen is látunk.

4, Ezt a fánk formájú dobozt a 1850-es 1900-as években használták Kínában nyakláncok tárolására. Azért készítették ilyen alakúra, mert ezzel próbálták megakadályozni, hogy a nyaklánc összegabalyodjon.

5, Ezt a fém szobrocskát a lámpa fel és lekapcsolásához használták. Nem kellett mást tenni, mint hozzáérni és máris felkapcsolódott a villany.

6, Ez egy úgynevezett Yatate, ami egy pipaszerű tárgy, melybe tintát és papírt lehetett tenni. Mivel nem foglalt sok helyet, ezért bármelyik táskában elfért, és lehetővé tette, hogy az ember pikk-pakk felírjon néhány fontos információt.

7, Ez az úgynevezett Silent Butler, melybe régen az emberek forró szenet tettek. Ezt szenestül mindenestül betették a takarójuk alá a hideg napokon, hogy fűtse őket.

8, Ez a bakancs szerű tárgy valójában parfümös palackként funkcionált, amit az 1 és 2. században használtak.

9, Ezt a gyűrűt 1570 körül találtak fel, melybe órát rejtettek el, így viselője mindig tudta mennyi az idő.

10, Ezt a különleges tárgyat fiatal hölgyek számára készítették. Amikor egy lány virágot kapott egy férfitól mondjuk egy eseményen, összejövetelen, akkor ebbe helyezték a virágot.

11, Parfümtartó, ami az 1880-as években volt nagy divat. Úgy kellett kinyitni, hogy lenyomták a közepét és középen ketté vált a “tojás”. A közepén ott sorakoztak az kis üvegcsék.

12, Zokni, amit leginkább olyan emberek viseltek, akik kénytelenek voltak ujj közepes szandálokban járni a hűvösebb időben is. Általában az ókori Rómában viseltek ilyet az emberek.

13, Egy pohár, ami a 4. században készült. Ez a kehely képes volt váltogatni a színét a fény beesésének szögétől függően. Ez annak volt köszönhető, hogy arany valamint ezüst kolloid részecskék voltak jelen az üvegben.

14, Ez az úgynevezett armilláris gömb, ami egy olyan speciális gyűrű, mely a 16. században készült és csillagászati ​​eszközként funkcionált és égitestek koordinátáinak meghatározására használták.

15, Pompeiben mindenhol ilyen kőtömbök voltak az utakon és egyszerűen nem tudták megfejteni mire használták őket, vagy, hogy a közlekedési eszközök, hogyan haladtak át rajtuk. Kiderült, hogy ez egy gyalogátkelőhely volt, amit akkor használtak, mikor a szennyvíz ellepte az utcákat és az emberek nem akartak benne lépkedni. Egyébként a szekereket úgy tervezték meg, hogy a kövek közt könnyedén el tudjanak menni. S nem utolsó sorban arra is használták, hogy lelassítsák az olyan ellenséget, aki be akarta venni a várost.

16, Ezeket a késeket a 16. században készítették, amik re imák és kották voltak felvésve. Ezeket az mákat szokás volt elmondani például étkezés előtt. Volt olyan kés, amin az a szöveg állt: “Áldja meg a Szentháromság azt, amit enni fogunk.”

17, Ez egy kislámpa, amit gyerekeknek készítettek, hogy ne féljenek a sötétben. Nem tettek mást, mint gyertyát tettek a formába, és az bevilágította a szobát. A legtöbb ilyen forma macska alakú volt, mert az emberek úgy gondolták, hogy a sötétben ragyogó macska határozottan elijeszti a rágcsálókat.

Ezek is érdekelhetnek