2022 május 19 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek17 valós tény, amit mindenki hazugságnak gondol pedig igaz

17 valós tény, amit mindenki hazugságnak gondol pedig igaz

-

Tudósnak lenni mindig is izgalmas dolog lehetett. Legalábbis a külső szemlélők számára. Gondolhatjuk azt, hogy egész nap csak fehér köpenyben lófrálnak és kísérletezgetnek. Legalábbis a filmekben így tűnik. Nagy “unalmukban” megszámolják, hogy hány hangya él a Földön, delfinekkel telefonálgatnak, meg nézegetik a pillangókat földrengés idején, miközben a legtöbb ember az életét menti. Na persze ez nem teljesen igaz. Nyilván elvégezték ezeket a kísérleteket, de előtte áttanulták a fél életüket, továbbá koránt sem ennyire izgalmas a nagy felfedezések útja.

Hoztunk nektek pár érdekességet a világból, melyekről nem biztos, hogy tudtatok.

Az Oxfordi Egyetem idősebb, mint az azték birodalom
Az tanulmányok 1096-ban kezdődtek az Oxfordi Egyetemen. Az azték városállam alapító éve 1325 volt. Szóval Oxford 200 évvel korábbi.

Honnan ered a kisujjeskü?
Japánból és, aki megszegte, annak bizony le kellett vágnia a saját kisujját. 1608-1868 idején az Edo-korszakban indult ez a hűségeskü és elsősorban a banditák között.

Gyémánteső a Jupiteren
Ezen a két gázóriáson gyémánt-eső esik. Akkora ezen bolygók belsejében a nyomás, hogy gyémánttá préseli a szenet.

A Földön minden emberre 1,6 millió hangya jut
A tudósok szerint ma 1 kvadrillió hangya él a Földön. Minden ember számára 1 millió. A teljes tömegük megegyezik az összes ember tömegével.

Mesterséges flamingók
A flamingók elegáns, szép madarak. Az emberek gyakran raknak a kertjükbe egy dísz-flamingót műanyagból. A Földön jelenleg 2-3 millió flamingó él. A műanyag változat száma körülbelül 1 milliárd.

A banán egy bogyó?
A banánnövény lényegében egy óriási gyógynövény és a banán a bogyója.

A tengeri egyszarvú
Ez leginkább a “Mélység titka” című film lényére emlékeztet. Egy üreges, átlátszó, 30 méteres féreg, ami az óceánban él. Nagyon ritkák. Bálna nagyságúra is megnőhetnek.

VI. Mithridatész nem tudta megmérgezni önmagát
Pontus királya gyermekkorától kezdve kis adagokban mérgező növények keverékét ette, hogy immunitást alakítson ki velük szemben. Amikor a rómaiak fogságba zárták Mithridates megpróbálta megmérgezni magát. Nem sikerült. Addigra már immúnis volt.

Mennyi alvásidő kell?
Mi lenne akkor, ha a külső jelek alapján nem tudnánk meghatározni a napszakot? 1964 és 1972 között Michhael Sifre francia barlangkutató számos kísérletet végzett. Legfőképpen önmagával. Egy speciálisan felszerelt bunkerbe költözött, ahol nem volt napfény. A hőmérséklet és a páratartalom és a csend pedig állandó volt. Több hónapot töltött el ott. Ez idő alatt teljesen megváltozott a biológiai órája. 36 órát volt ébren és 12 óra alvásidőre volt szüksége. Másokkal is elvégeztették ezt a kísérletet és az eredmény ugyanaz volt.

A speciális barlang.

Tökéletes arányok
Leonardo da Vinci szerint a magasságunk megegyezik a kitárt karjaink hosszával. A hüvelykujj ugyanolyan hosszú, mint az orr és az ajkaink akkorák, mint a mutatóujjunk. …A Vitruvius-tanulmány szerint.

Neil Armstrong szkafanderjét egy melltartógyárban varrták.
Az első Holdon sétáló ember jelmezét egy melltartó- és fehérneműgyárban készítettek.

Az első három atombomba egyike
Az 1943-mas “Manhattan-projekt” részeként három atombomba készült. Trick (plutónium), Little Boy (urán) és Fat Man (plutónium). Az elsőt egy teszt során robbantották fel, míg a másik kettő ment Hirosimára és Nagaszakire.

Ann Hodges az egyetlen ember, aki túlélt egy meteorittalálatot.
Egy grapefruit nagyságú töredék esett be a tetőn a rádiószekrényre, majd onnan lepattanva egyenesen rá a nőre, aki a kanapén szunyókált. Ennek az esélye számokban szinte kifejezhetetlen, annyira csekély.

A koala az egyetlen állat, amelynek az emberhez hasonló ujjlenyomata van.
Maciej Henneberg professzor, az Adelaide-i Egyetemről bebizonyította, hogy nincs különbség az emberi és a koala ujjlenyomata között. Kiderült, hogy ez az egyetlen állat, amelynek egyedi ujjlenyomata van.

Oroszország területe nagyobb, mint a Plútó.
Oroszország területe 17.098.246 km². A Plútóé 16.650.000 km².


A majmok megnézik a tükörben a “micsodájukat”.
Shanghaji idegtudósok végeztek egy kísérletet. Egy tucat majmot tettek be a tükör elé. Azt vették észre, hogy a majmok egyből a lábaik közti területet kezdték el nézegetni benne.

A delfinek beszélhetnek telefonon.
Minden delfinnek van egy személyes “jelneve”, amely serdülőkorban jelenik meg és egész életükön át tart. Ezáltal képesek megkülönböztetni egymást csupán a hangjuk alapján. Akár telefonon keresztül is képesek lennének felismerni egymást.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek