2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÁllatok18 érdekesség az állatvilágból, melyekről sokáig még az állatorvosoknak sem volt tudomása

18 érdekesség az állatvilágból, melyekről sokáig még az állatorvosoknak sem volt tudomása

-

Fogalmunk sincs, hogy hány felfedezetlen állatfaj él a Földön. Nap, mint nap találnak újakat. Gondoljunk csak az óceánok legmélyére. Ki tudja, hogy mi van lenn. Na persze voltak már különböző expedíciók, de az egészet még koránt sem sikerült átvizsgálni. De nem kell ennyire előre menni. Érdekes, hogy a jól ismert fajokról sem tudunk mindent. A tudósok még a mai napig sem tudnak száz százalékig megegyezni olyan apróságokban, hogy a macska miért is dorombol. Csak feltevések vannak. És ez egy olyan állat, amivel együtt élünk már évezredek óta. Sok ilyen érdekesség van még, amiről nem biztos, hogy tudtatok.

Mutatunk néhányat.

1: A varjak és a galambok képesek megkülönböztetni az emberek arcát egymástól.
A galambok a varjak és a hollók emlékeznek az emberek arcára. A tudósok azt is megfigyelték, hogy ha egy ember agresszívan lép fel velük szemben, akkor az az ember a későbbiekben is dühöt vált ki ezekből a madarakból.

2: Mitől félnétek jobban? A tehenektől vagy a cápáktól?
A tehenek éves szinten több emberrel végeznek, mint a cápák. Egyes adatok szerint 2001 és 2013 között 60 emberrel végeztek a tehenek. Halálos cápatámadás évente átlagosan egy alkalommal van.

3: Jaguár harapásának az ereje
A jaguár képes átharapni egy teknős páncélját. A nagymacskák közül a tigris és az oroszlán harapása erősebb valamivel. Nem tennétek be a kezeteket a szájába igaz?

4: Tudjátok mi az az axolotl?
Ez egy kétéltű állat, amely meglehetősen komolyan veszi a regenerálódást. Képes újranöveszteni a farkát, lábát, belső szerveit még a szívét is. Sőt! Az agyuk egy részét is képesek visszanöveszteni.

5: Hogy tájékozódnak a ganajtúró bogarak?
Az afrikai ganajtúró bogarak, ha szeretnék tudni, hogy merre kellene haladniuk, akkor az ég felé néznek. A csillagok alapján tájékozódnak.

6: Az elefántok felismerik a saját tükörképüket
Képesek beazonosítani magukat a tükörképük alapján. A tudósok szerint ez azt jelent, hogy az állat öntudattal rendelkezik. Ez még a majmoknál és a delfineknél figyelhető meg.

7: Az aligátor harapásának ereje
Az aligátor szinte bármit képes átharapni, olyan iszonyatos erő lakozik az állkapcsában. De azt kevesen tudják, hogy a szája kinyitásához szolgáló izmok meglehetősen gyengék. Puszta kézzel is megakadályozhatnánk, hogy kinyissa a száját. Csak be kell fogni neki… Mármint, aki meg meri próbálni. 🙂

8: A tehenek társas lények.
A tehenek választanak maguknak egy legjobb barátot a karámból. Különösen szociális lényeg. Azt is megfigyelték, hogy ha elválasztják a legjobb cimborájától, akkor depresszióba eshetnek.

9: Hogy kommunikálnak a macskák?
Tudósok rájöttek, hogy a macskák a pislogással fejeznek ki bizonyos érzelmeket. A lassú pislogás a szeretet és a bizalom jelzése. Ha teljesen behunyják a szemüket egy ragadozó jelenlétében, az is a bizalmat jelenti.

10: Pókok, akik főznek
A Namíb-sivatagban élő Seothyra pók kedvenc eledele a hangya. Szeretnek eljátszadozni az áldozataikkal. Sőt! Megragadják a hangyákat és belenyomják a forró homokba, amíg az át nem süti. Ezután fogyasztják csak el…

11: Hogy beszélgetnek a zsiráfok?
A zsiráfok is meglehetősen társasági lények. Képesek nyávogni, köhögni, kiabálni és akár még horkolni is. A kommunikációt infrahanggal végzik, mely az emberi fül számára nem hallható. Egyes tudósok képesek voltak kideríteni néhány gesztus és hang jelentését. A hímek például köhögéssel fejezik ki az együttérzésüket a nőstények iránt. A nyögés, morgás a nem tetszést jelenti. A nőstények sziszegésével a picinyeit rendszabályozza.

12: A madárpiszok
A madaraknak nincs záróizma, amivel meg tudnák tartani az ürüléküket. Ezért van az, hogy ahol vannak, oda pottyan. Amikor épp eljött az ideje.

13: Egy mitikus állat
Félig zebra, félig zsiráf. A vadonban egyedálló életmódot él. Rendkívül hosszú nyelve van, amellyel kolibriként nyalogatja a virágok nektárját. A világ csak a 20. század elején ismerte meg az okapit. Sokáig mitikus lénynek tartották.

14: Az aranyhal
Az aranyhalakat sokan apró, pár literes tartályokban tárolják. Egy aranyhal, akár 25 centiméter hosszúra is megnőhet és 20 évig is élhet. Kevesen tudják, hogy ennek az állatnak legalább 20 liter űrtartalmú akváriumra van szüksége és egy nagyon komoly szűrőrendszerre, ugyanis rengeteg piszkot termelnek.

15: Melyik a gyorsabb? Egy medve vagy egy ló?
Érdekes módon a medvék képesek lefutni egy lovat. Na persze nem hosszútávon.

16: A vidrák kézen fogva alszanak
Nagyon cukik ugye? Ez azért van, hogy a sodrás ne vigye el őket egymástól.

17: A polipok
A polipok már 90 millió évvel ezelőtt is léteztek a földön. Az óriáspolip minden egyes szívókorongja 16 kilót képes megemelni. Ezzel a szervével érzi az ízeket is. A leszakadt végtajgai 3 napon belül elkezdenek visszanőni.

18: Jegesmedvék
Egy jegesmedve egyszerre 70 kilogramm húst is képes felfalni. Ez a saját testsúlyának közel a 20%-a. Ennek a medvének van a legnagyobb mancsa, melyeken illatmirigyek találhatók. Ezekkel hagy szerelmes üzeneteket a nőstény, hogy a hímek megtalálják.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek