2022 július 4 hétfő
KezdőlapÉrdekességek18 ismert dolog, aminek valódi funkciójáról a mai fiataloknak fogalma sincs

18 ismert dolog, aminek valódi funkciójáról a mai fiataloknak fogalma sincs

-

Az emberek gyakran válnak a megszokás rabjává és mindent úgy csinálnak, ahogy azt jó sok évvel ezelőtt megtanulták. Mindennapjaink már megszokott ritmusban zajlanak, minden egyes tevékenységünk rutinszerűen megy. Reggel felkelünk, kávézunk, zuhanyzunk, dolgozni megyünk vagy házi munkát végzünk és így tovább. Mivel csukott szemmel is képesek lennénk elvégezni ezeket a napi dolgokat, bizony meg sem fordul a fejünkben, hogy talán nem jól csináljuk. Eszünkbe sem jut, hogy az ördög a részletekben rejlik, amikre egyáltalán nem figyelünk oda. Ezzel pedig leginkább a fiatal generáció van így, amiből automatikusan következik, hogy néha napján bizony segítséget kell kérni a szülőktől, nagyszülőktől, ugyanis néhány dolog magyarázatra szorul. Cikkünkben megmutatjuk a teljesen hétköznapi és mindennap használatos dolgokat, amik titkos funkcióval bírnak és amelyekről a mai fiatalok talán soha nem is hallottak.

Miért volt két színe a radíroknak?

A ’90-es években minden diáknak volt ilyen radírja, mert egyfajta “varázserővel” bírt. A radír olyan szuper képességgel rendelkezett, amivel nemcsak a ceruzával, hanem a tollal írt szöveget is képes volt eltüntetni. Ám arra nagyon ügyelni kellett, hogy óvatosan bánj vele, mert ellenkező esetben a papír kilyukadt vagy egyszerűen elszakadt.

Miért van lyuk a tollak kupakján?

A tollak kupakján lévő lyuknak biztonsági és egyben életmentő okai vannak. A kis lyuk azért van a kupak tetején, hogyha valaki lenyeli ne fulladjon meg tőle, hanem azon keresztül is kapjon levegőt, amíg segítséghez jut.

Fém szegecsek a farmernadrágokon

Korábban a farmerek legsebezhetőbb pontjainak stabilizálására szolgáltak, mára azonban, csak egyfajta díszként vannak a nadrágokon.

Lyuk a serpenyők, edények fogantyúján

Ugyan a kép nem hagy maga után megválaszolatlan kérdéseket, azért néhány szóban mégis megmagyarázzuk. Amellett, hogy a fakanalat nem kell az edény tetejére helyezni, az étel sem csöpög a tűzhelyre, hanem egyenesen az edényben landol.

Apró számok a kozmetikai termékeken

Ezek a számok sem véletlen kerültek a kozmetikumok csomagolására. Azt mutatják meg, hogy felbontás után mennyi ideig használható fel az adott termék. A “12M” 12 hónapot jelent.

A mozgólépcső oldalán lévő kefék

A legtöbben azt gondoljuk, hogy ezek a kefék a cipők tisztításának céljából vannak a lépcső oldalán, de ez egy tévhit. Valójában ez biztonsági célokat szolgál, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy bármilyen apró tárgy beleessen vagy bele akadjon a lépcsők szélén található résekbe.

Tic Tac kiszedése a dobozából

A műanyag fedélen van egy adagoló, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre egy darab cukorkát vegyünk ki a dobozból. Fordítsd fejjel lefelé, aztán oldalra és óvatosan nyisd ki a dobozt.

Alufólia használata

Az alufóliával sokunknak meggyűlt már a baja, pedig csak egy kis figyelmet kellene fordítanunk a csomagolására. A mélyedésbe bele kell nyomni a fóliát, az pedig a helyén tartja a tekercset, így könnyen szakíthatsz akkora darabot belőle, amekkorát szeretnél.

Mélyedés a bögrék alján

Ha mosogatógépben mossuk a bögrét, akkor ez segít elvezetni róla a vizet.

Lyuk a kanál közepén

Az ilyen merőkanál nemcsak arra jó, hogy biztosan elegendő mennyiségű spagettit főzz a szószodhoz, hanem a kanálban hagyva egyszerűen kiemelheted a fazékból a megfőtt tésztát.

A fogselyem, nemcsak a fogak megtisztítására jó.

Gyakran okozhat gondot a puha ételek felszeletelése, mivel ráragad a késre, darabokra törik vagy teljesen szétkenődik. Felejtsd el a kést és használj fogselymet. Vékony és valóban esztétikus szeleteket vághatsz a legpuhább sajtból is.

Pompon a sapkákon

A pompon valójában a haditengerészet találmánya. Azért vezették be, hogy a tengerészek alacsony helyeken ne azonnal a fejüket üssék be. A pompon az ütés erejét enyhítette, ma viszont már csak divatcélokat szolgál.

Kis nyíl az autó üzemanyagjelzője mellett

Ez a nyilacska mutatja, hogy az autó melyik oldalán van a tanksapka. Így nem kell kiszállnod az autóból és megnézni, melyik oldalon van a tank, ha nem tudod vagy éppen elfelejtetted volna.

Tapétavágó kés hátsó burkolata

Ha a kés életlenné válik, akkor ennek segítségével könnyedén letörhető, na és persze sokkal biztonságosabb is.

Lyukak a tornacipő oldalán

Ezeken a lyukakon keresztül a láb lélegezhet, egyfajta hőcsere következik be. Régebben pedig ezekbe is befűzték a fűzőt vagy éppen a két cipőt kötötték össze, hogy ne keveredjenek össze a párok.

A számítógépes billentyűzet lábai

Rendkívül nagyot tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a számítógép billentyűzetének lábai a mi kényelmünket szolgálják. Az igazság az, hogy szó sincs erről, a gyártók nem a fárasztó gépelést akarták ezzel megkönnyíteni. A kis lábak a ’80-as évek közepén kerültek a billentyűzetekre, amikor a gyártók azt szerették volna elérni, hogy az emberek az írógépről áttérjenek a számítógépekre. Tulajdonképpen teljesen lényegtelen, hogy használjuk-e a lábakat, továbbá, ha a tizenöt fokot meghaladja a dőlésszög, akkor kellemetlen kézfájásban lesz részünk.

A női fehérneműk masnija

Minden hölgynek, sőt, a pasik többségének is ismerős, hogy a női fehérneműkön masni van. Ugyanakkor nem is gondolunk arra, hogy miért került rájuk, hiszen semmilyen funkciójuk nincs, továbbá akadályozhat is például nadrágunk cipzárjának felhúzásában. Napjainkban már csak dekorációs szerepe van, de a reneszánsz ideje alatt fontos funkcióval rendelkezett. A rugalmas fehérneműk még sehol nem voltak abban az időben, így a nők ezeket a masnikat kikötve, azokat a derekuk körül megkötve tudták rögzíteni magukon a bugyit. Létezik egy másik elmélet is, miszerint a masni segítette sötétben megtalálni a fehérnemű elejét.

A bankkártyák Pin-kódja négy számjegyű. Miért?

John Shepherd-Barron találta fel az ATM-eket és eredetileg hat számjegyű kódokat rendelt a bankkártyákhoz, mint Pin-kód. A feleségének köszönhetően viszont, ma már csak négy számot kell tudnunk a készpénzfelvéthez, ugyanis a feltaláló felesége is csak ennyit tudott egyszerre megjegyezni. Ezért a feltaláló kettővel lecsökkentette a PIN-kódokat, ez pedig napjainkra is megmaradt.

Kínai ételdobozok

Ezekből a dobozokból nagyon nehéz enni, ugyanis magasak és keskenyek. De van egy trükk, ami megkönnyíti az étkezést. Nincs más teendőd, mint kihajtogatni a dobozt a képen látható módon. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek