2022 július 4 hétfő
KezdőlapÉrdekességek19 termék, ami hatalmas fejlődésen esett át az évek folyamán

19 termék, ami hatalmas fejlődésen esett át az évek folyamán

-

Naponta számtalan használati eszközt hívunk segítségül a mindennapi életünk megkönnyítése érdekében. A legegyszerűbb dolgoktól mint egy villa, akár egy ultra modern robot-porszívóig bezárólag. De vajon tudjuk-e , hogy a kezdetekben , hogy is néztek ki ezek.

Összegyűjtöttünk nektek néhány fotók ezekről a tárgyakról.

  1. Számítógépes egér

Az első számítógépes egeret az 1968-as kaliforniai interaktív eszközök kiállításán mutatták be a nagyközönségnek. Feltalálója Douglas Engelbart amerikai mérnököt.

2. Porszívó

A kézi porszívó elődjét még a 19. század 60-as éveiben fejlesztették ki. Az elmúlt időszakban azonban, komoly fejlődésen ment át. A legújabb szenzációt a mostanra már nagy népszerűségnek örvendő robot-porszívó bemutatása jelentette.

3. Karikagyűrű

A jegygyűrű viselésének hagyománya évezredekre nyúlik vissza: az első ékszerek az ókori Egyiptomban készültek el. A különböző divatirányzatok természetesen a gyűrűk dizájn kialakítására is hatottak.

4. ATM – Bank automata

Az első ATM prototípusát Luther Simjian fejlesztette ki még 1939-ben. De sajnos néhány hiányosság miatt a találmány több mint 20 évig kihasználatlanul állt. Ezt követően a 60-as években kezdték üzembe helyezni és a nagyközönség szolgálatába állítani a ma is ismert bankautomatákat.

5. Hajszárító

A hajszárítót 1890-ben találta fel Alexandre Godefroy francia stylist. Ám mégis Amerikában 1911-ben a készüléket egy másik feltaláló szabadalmaztatta – Gabriel Kazandzhyan. Az első hordozható hajszárító 1920-ban került forgalomba.

6. Légkondicionáló

A légkondicionálásra az emberiség történelme során több kísérletet is tettek. 1842-ben John Gorrie amerikai orvos tervezte meg elsőként egy modern klímaberendezés prototípusát, amelyet betegei szobáiban használt a levegő hűtésére. Gorry vállalkozása azonban pénzhiány miatt összeomlott, így ötletét más feltalálók fejlesztették tovább. Majd kicsivel később 1902-ben került bemutatásra az első elektromos légkondicionáló.

7. Pénzérme

Az érméket fizetőeszközként a Kr. e. 7. század vége óta használják. Korábban ezüst és arany ötvözetből készültek.

8. Kávéfőző

A világ első elektromos kávéfőzőt 1954-ben mutatták be Németországban. Gottlob Widmann német feltaláló fejlesztette ki.

9. Okos óra

Sokan tévesen úgy vélik, hogy az első okosóra az Apple Watch. De egy ilyen eszköz kialakítására már jóval korábban megpróbáltak kísérletet tenni, a Timex Datalink , a Microsoft és a Timex közös fejlesztése joggal tekinthető első ilyen eszköznek .

10. Orvosi fecskendő

A köztudatban már megszokottá vált az eldobható műanyag fecskendő megjelenése , de kevésbé ismert tény, hogy ezek egészen 1949-ig fémből és üvegből készültek, ami minden bizonnyal megnehezítette a sterilizálást.

11. Hűtőszekrény

Az első háztartási elektromos hűtőszekrény 1913-ban jelent meg. Működtetésére azonban akkoriban még mérgező anyagokat használtak, illetve az elektromos motor és a kompresszor is olyan hatalmas volt, hogy gyakran a konyha szomszédos helyiségébe vagy alagsorába telepítették őket.Mindez 1926-ban változott meg, amikor Christian Steenstrup dán mérnök kifejlesztett egy viszonylag csendes és ártalmatlan hűtőszekrényt.

12. Borotva

Az első borotvák még a bronzkori kultúrából maradtak ránk. Vékony fémlemezek voltak, általában félhold alakúak. Néhányuknak nyele is volt.

13. Tűzőgép

1866-ban az amerikai George McGill szabadalmat kapott egy készülékhez, amely még a kezdetben sárgaréz kapcsokkal ellátott lapok rögzítésére szolgál.

14. Gofrisütő

Az első gofri sütők Hollandiában jelentek meg a 14. század körül. 2 vaslemezből álltak, amelyeket pántokkal rögzítettek egymáshoz. Az elektromos gofri készítő prototípusát pedig a General Electric fejlesztette ki 1911-ben.

15. Nike cipő

A Nike Waffle Racer már régóta kultikus cipőnek számít, azt azonban kevesen tudják, hogy Bill Bowerman társalapító egy hétköznapi gofrisütő segítségével alakította ki a cipő jellegzetes talpát.

16. Automata

Az első automatikus kereskedő eszköz említését Heron ókori görög fizikus “Pneumatika” című értekezésében találja – a “készülék” szent vizet volt hivatott értékesíteni. Az automaták modern modelljei az 1880-as évek elején jelentek meg.

17. Elektromos borotva

Az elektromos borotvát John F. O’Rourke találta fel még 1898-ban, de csak 1937-ben kezdték meg a tömeggyártást.

18. Versenyautó

Az első autóversenyeket a múlt század elején kezdték szervezni. Azóta nemcsak a versenyek jellege változott meg drámaian, hanem maguk a versenyautók is.

19. Távirányító

Az első, a mai modern távirányítók elődjének tekinthető távvezérlőt, Nikola Tesla szerb-amerikai feltaláló alkotta meg 1898-ban.

Ezek is érdekelhetnek