2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapEmberek20 érdekes tény a magassarkú cipőkről, amivel sok nő nincs tisztában

20 érdekes tény a magassarkú cipőkről, amivel sok nő nincs tisztában

-

Szinte nincs olyan nő a világon, aki ne hordott volna, vagy hordana a mai napig magassarkú cipőt. Ez az a lábbeli, ami igazán formássá tudja tenni a hölgyek lábait, amitől a férfiak is elolvadnak, mert ízig-vérig a nőiességet sugározzák. Persze mindennek ára van, így a hosszútávú viselésük igen kellemetlen és fájdalmas tud lenni. Csak a legkeményebbek képesek elviselni a vele járó nehézségeket, például vízhólyagokat, bőrkeményedéseket..stb. Aki egyszer hozzászokik ezekhez konkrétan acél lábai lesznek. Viszont amennyire népszerűek ezek a cipők, olyan keveset tudunk róluk. Például ki találta fel őket, kik és mikor viselték először, mennyit változtak az évek során…stb. Mai cikkünkben jó pár érdekes tényt összeszedtünk nektek a magassarkú cipőkről.

1, Kr. E. 200 körül a római színészek az úgynevezett kathorni-t viselték lábukon, ami a magassarkú cipők legelső változatai közé tartoztak. Azért viselték, hogy magasabbnak tűnjenek. I.e. 350 körül pedig az ókori Egyiptomban viseltek ugyanilyen cipőt a vallási szertartásokhoz.

2, Az egyiptomi hentesek magas sarkú cipőt viseltek, hogy a lábaik ne érjen bele a padlón lévő vérbe és törmelékbe.

3, A középkori Európában a gazdagok fa platformú lábbeliket viseltek, hogy a beltéri cipőjük tiszta maradjon. Ezekbe akkor léptek, mikor kimentek a szabadba.

4, A velencei nemesasszonyok 60 centitől is magasabb sarkú cipőket viseltek. Ezek a cipők a Chopine nevet viselték, és azok a hölgyek, akik ilyenekben jártak nem igen tudtak kíséret nélkül közlekedni. Mindig kellett, hogy legyen velük valaki, aki támogatja őket járás közben.

5, A római kurtizánok szintén magas sarkú cipőt viseltek.

6, Medici Katalin francia királyné elkezdte népszerűsíteni a magassarkú cipők viselését a 16. században. Rajta is ilyen cipő volt, hogy még jobban kihangsúlyozza tekintélyét és vonzerejét.

7, Az egyesült államokbeli puritánok kezdetben megtiltották a nőknek és a gyerekeknek, hogy magassarkú cipőket viseljenek. Ennek az volt az oka, hogy ezeket a cipőket a boszorkánysághoz társították.

8, Ahogy láb, úgy magassarkú cipő fétis is létezik, melynek Altocalciphilia a neve.

9, Voltak a történelem során olyan nők, akik képesek voltak eltávolítani azokat az idegeket a lábukból, ami megakadályozta a magassarkú cipők hosszútávú viselését.

10, A francia forradalom után a magassarkú cipő szorosan összeforrt a nők irracionalitásával és felületességével. Ebből kifolyólag kimentek a divatból. Persze a pin-up modellek újra divatba hozták őket.

11, Egy 34 éves francia nő egy teljes maratont futott le magassarkú cipőben 6 óra 4 perc 7 másodperc alatt.

12, A perzsa lovas katonák magassarkú cipőket viseltek, hogy ne csússzon ki a lábuk a kengyelből.

13, Az 1600-as években a hatóságok sarokmagasság szabályozásba kezdtek. Például a “pórnép” emberei csak 1,27 centis sarokkal ellátott cipőket viselhettek, míg a hercegek és nemesi származású személyek akár 6 centis sarokkal rendelkező cipőben is közlekedhettek.

14, A “tűsarkú” egy olasz szóból származik, ami kicsi és nagyon éles kést jelent.

15, A híres divattervezők Jimmy Choo és Gucci szerint az alacsony sarkú cipő kevesebb, mint 6,4 cm. A közepes sarkú cipő 6,4 és 8,9 cm között van és, ami ezeknél magasabb az már magassarkúnak minősül. A ruhaipar szerint viszont minden 5-12 cm közötti cipő magassarkúnak számít.

16, Tanulmányok szerint azok az emberek, akik magassarkú cipőt viselnek gyakrabban esnek el, még akkor is, ha épp nem viselnek magassarkút.

17, Magassarkú cipő viselése növeli a bütykök kialakulásának kockázatát.

18, A magassarkú cipő viselése megnöveli az erekben lévő nyomást, ami visszerekhez és egyéb traumákhoz vezethet.

19, Massachusettsben volt egy különös törvény a 17. században, miszerint ha egy nő magassarkú cipő viseléssel csábítja el úgy a férfit, hogy annak házasság lesz a vége, akkor olyan súlyos büntetést szabhattak ki rá, mint a boszorkányokra.

20, Az Óz, a csodák csodája című filmben Dorothy rubin színű magas sarkú cipője az egyszerű emberek erejét képviselte az elnyomás felett.

Ti hányat tudtatok ebből?

Ezek is érdekelhetnek