2022 augusztus 17 szerda
KezdőlapÉrdekességek20 érdekes tény a Nike-ról, amiről nagy valószínűséggel nem tudtál

20 érdekes tény a Nike-ról, amiről nagy valószínűséggel nem tudtál

-

A Nike a Föld egyik legnagyobb és legnépszerűbb sportruházat és sporteszköz gyártó cége, melynek eredetéről, alapításáról nem sok ember tud. Ha valaki meghallja azt a szót “Nike” csak a pipa és a minőség jut az eszébe. Ez azért van, mert a cég szeretett volna egy olyan egyszerű logót, amit nem kell túlgondolni, egy olyat, ami egyértelműen tükrözi őket. A Nike különös figyelmet fordít a minőségbe, és ez minden egyes piacra dobott modellnél egyértelműen látszik. Ezen kívül viszont sok más olyan információ is van a cégről, amit nem mindenki ismer, például hogy alapítói, hogyan is hozták létre a céget, vagy, hogy hogyan született meg annak neve, szlogenje és logója. Mai posztunkban 20 érdekes tényt hoztunk el a Nikeról, ami biztos, hogy le fogja kötni a figyelmed.

1, A Nike cég valójában egy szimpla kézfogással alapult meg 1957-ben Bill Bowerman neves atlétikai edző és Phil Knight futó között. Az edző mindenképp szeretett volna a versenyzőinek egy olyan cipőt, ami nemcsak tartós, de könnyű is. Phil pedig szeretett volna ezen a területen üzletet indítani, szóval így született meg a Nike.

2, Alapításának helyszíne az Egyesült Államokban található Oregon állambeli Eugene volt, de székhelye egy teljesen másik városba került, Beavertonba.

3, A cég márkaneve “Niké” görög istennő nevéből származik, aki egyébként a győzelem istennője volt. Sokan… még a márka legnagyobb rajongói is rosszul ejtik a cég nevét. Helyesen úgy kell: “Nájkié”

4, Logóját Carolyne Davidson, Phil egyik diákja tervezte meg összesen 35 dollárért. A fiú Niké görög istennő szárnyaiból vette az ötletet így lett belőle pipa. 12 évre rá egy gyémántgyűrűt kapott ajándékba a cégtől, amin az ő általa tervezett pipa volt. Ezen kívül pedig nagyon sok részvényt is kapott.

5, A “Just do it” szlogent, amit az egész világon ismernek már az emberek, egy ismert bűnöző, Gary Gilmore utolsó mondata volt.

6, A cég által gyártott lábbeliket, ruházati termékeket és sport eszközöket szerte a világon forgalmazzák. Évente több, mint 900 millió terméket adnak el.

7, A Nike 2000-ben és 2002-ben is nyert Emmy-díjat, mert néhány díjnyertes reklámot készített.

8, A cég nem igazán a termékeire fekteti a hangsúlyt, hanem inkább arra törekednek, hogy a sport szellemiségét a saját elképzeléseik szerint alakítsák. Véleményük szerint több sportklub és szervezet is megszentségteleníti a sport szellemiségét, azt, amit ők voltaképpen meg szeretnének testesíteni.

9, A legújabb ruházati termékeiket elsőként Chicago, Philadelphia és New York gettó negyedeiben mutatják be, sőt ki is kérik a termékekről az ott élő fiatalok véleményét. Ennek oka, hogy a cég fontosnak tartja, hogy megismerje az amerikai színes bőrű kultúra minden csínját-bínját.

10, Amerika szerte több, mint 800 általános iskola tanulóit kérték meg arra, hogy rajzoljanak olyan cipőt, ami őket tükrözi. Azért csináltatták meg ezt a feladatot, hogy ne csak a felnőttek, hanem a kicsik is velük foglalkozzanak és tisztában legyenek azzal mi is a Nike.

11, Ha megnézzük az atlétikai cipők piacát, akkor annak 62%-át a Nike által forgalmazott sportcipők uralják. Ez arra enged következtetni, hogy ez a márka a legnépszerűbb mind közül.

12, A Nike egyik tervezője, Tinker Hatfield két ikonikus cipőt is tervezett. Az egyiket a Batman filmekhez, a másikat pedig a “Vissza a jövőbe II.” című filmhez. A Michael J. Fox lábán látható cipő az Ő műve.

13, Sokan nem tudják, hogy a legnagyobb Nike üzlet Londonban található az Oxford Street-en.

14, A Nike-nál 2015-ig több, mint 62.000 ember dolgozott világszerte.

15, Az ikonikus Michael Jordan, a Chicago Bulls egykori játékosa is népszerűsítette a márkát, ugyanis felkérték, hogy szerződjön velük. Az ő nevéhez köthető a Nike “Air Jordan 1” modell.

16, Egyszer Shaquille O’Neal kosárlabdázóval is szerződést akartak kötni, ám a megbeszélésre a Nike emberei Reebok ruhába mentek. Ez volt az a pont, mikor a tehetséges kosaras eldöntötte, hogy nem fog velük üzletelni.

17, A Nike “Zoom Air” nevű cipőjét 1995-ben dobták piacra, ám először nem ezen a néven került forgalomba, hanem Tensile Air néven.

18, A cég aktívan támogatja az Oregon Egyetemet illetve annak minden sportcsapatát exkluzív ruhákkal és minőségi eszközökkel.

19, A cég folyamatosan törekszik az új ötletek megvalósítására. Próbál jobbnál, jobb dizájnokat bemutatni, ám 1991-ben nagyon mellényúltak. Készítettek egy golfnadrágot, ami nem lett annyira népszerű, mint szerették volna.

20, A Nike legtöbb cipőjét Vietnamban, Kínában és Indonéziában gyártják, de akadnak olyan modellek is, amiket viszont Amerikában. Ilyen például a Nike Bauer. Mivel ennek a modellnek szoros kapcsolata van a jégkoronggal, ezért annak gyárai Amerikában, Kanadában és Oroszországban üzemelnek. A Cole Haan felső kategóriás alkalmai cipőit viszont csak és kizárólag Amerikában gyártják.

Te tudtál ezekről a tényekről?

Ezek is érdekelhetnek