A világon sok állatfaj él, vannak olyanok, amik különböznek egymástól és vannak, amik annyira hasonlítanak, hogy a legtöbb ember összekeveri. A tudósok egyre több állatfajt fedeznek fel, és már olyan sok állat van a világon, hogy a legtöbbjüket alig ismerik az emberek. A leopárd, krokodil, sas, nevét gyakran eltévesztik, összekeverik a rájuk hasonlító állatokkal. Íme 40 állat neve, amit még te is eltévesztesz!

1.Aligátor vagy krokodil?

Ezek az állatok, különböző rendszertani besorolásba tartoznak, az élőhelyük, testszínük, viselkedésük, állkapcsuk szempontjából is, teljesen más e két faj. Az aligátorok, az édesvízi élőhelyeket részesítik előnyben, a krokodilok szívesebben élnek sós vízben. Az aligátorok színe sötétebb és többnyire feketés vagy szürke, a krokodiloké olajzöld vagy barna. Az aligátor általában, az USA-ban és Kínában található meg.

2.  Husky vagy malamut?

A Malamutnak, erős a csontozata, nehezebb súlyú rakományt szállíttatnak velük, erre specializálódtak a tenyésztésük során, míg a Husky, könnyebb rakományokat tud, hosszú távon tud szállítani. A Malamut teste nagyobb, mint a Husky-nak. A fajtiszta Malamutnak nem kék a szeme, a Husky-val ellentétben, gyönyörű szemük van, ami egyénenként kék több árnyalatában tündökölhet. A Malamut Alaszkából, a Husky viszont Szibériából származik.

3. Jaguár vagy leopárd?

A jaguárok különböző kontinenseken és éghajlati területeken élnek, amíg a leopárdok az afrikai szavannákba, a jaguárok viszont, a dél-amerikai trópusi esőerdőkben. A jaguárok “pöttyei” nagyobbak, mint a leopárdoké. A jaguárok nagyobb termetűek, amíg a leopárdok feje karcsúbb, ezért párducnak is hívják őket. A jaguár, nem szeret fára mászni, mint a leopárd, a vízben viszont kellemesen érzi magát.

4.Görög Teknős vagy ékszerteknős?

A görög teknős szárazföldön él, amit enni adhatunk neki, az a pitypang, lóhere; télen uborka, alma, körte, répa. Nem harap meg minket, barátságos állat. Az ékszerteknős vízi állat, kis hallal, és marhaszívvel táplálhatjuk. Mivel ragadozó, ezért csak óvatosan szabad megfogni vagy felé nyúlni, mivel erősen tud harapni. Kevésbé barátságos, de nagyon aranyos termetéből adódóan, sok embernek a kedvenc háziállata.

5.Mezei nyúl vagy házi nyúl?

A mezei nyúl, egy “magányos farkas”, mert fajtársaitól külön, magányosan él és fészekhagyó. Az ő füle hosszabb, mint a feje, a teste pedig hosszú. A hátsó végtagjaik hosszúak, erősek. A szemük színe sárga, míg a házi nyúlé barna. A házi nyúl bundája, nem változtatja a színét, a mezei nyúlé évszakokként eltérő lehet. Az kis házi nyulak, vakon és kopaszon jönnek a világra, amíg a mezei nyúl kicsinyei látnak és testüket szőr fedi. A házi nyulak barátságosabbak, a mezei nyulak nem közelednek az emberekhez.

6.Fóka vagy oroszlánfóka?

Biztos te is láttál már az, állatkert látogatás során, fókát, ha szerencséd volt, még trükköket is láthattál tőlük. A fókák nagyon okos, intelligens állatok, akiknek a testét apró szőr borítja. Az oroszlánfókák, velük ellentétben csupaszok, és jóval veszélyesebbek lehetnek.

7.Darázs vagy méh?

Ezeket az állatokat gyakran keverik össze, pedig ha jobban megnézzük, könnyű megkülönböztetni őket: a méhek általában a barnától, az aranybarnán át, a sötétbarnáig bármilyen szín változatban pompázhatnak, míg a darazsak fekete és citromsárga színűek. A méhek teste szőrös, ezért a virágbeporzás az ő feladatuk. Ha a méhek nem lennének a beporzást is elmaradna, gyümölcs sem teremne, ezért meg kell becsülnünk a hasznos munkájukat. Vigyázzunk, ezekre a csodálaatos kis állatokra!

8.Szöcske tücsök vagy sáska?

A szöcskék, sáskák és tücskök, az egyenesszárnyúak közé sorolhatók. A legnagyobb különbség a sáskák és tücskök, illetve a sáskák és a szöcskék között van: a sáska a tojókampós egyenesszárnyúak alrendjébe, a másik kettő öreg család a tojócsövesek közé tartozik. A sáskák a szöcskéktől és tücsköktől első ránézésre abban is különböznek, hogy csápjaik rövidebbek, hallószerveik is máshol vannak, és a ciripelő hangot is más-más módon adják ki.

9.Holló vagy varjú?

A a varjúfélék nagyon hasonlítanak egymásra, komolyabb ismeretek nélkül pedig, majdhogynem lehetetlen őket megkülönböztetni. A hollók nagyobbak a varjaknál, viszont a vetési varjúnak például a csőre lehet nagyobb, a hollónál.

10.Őz vagy szarvas?

Az őzet és a szarvast sokan keverik össze. Ha jobban megnézzük őket, nyilvánvalóan látható a különbség. Az őz kisebb a szarvasnál és világosabb a szőre. A szarvas bika tagja hosszú és vastag agancsot visel. A szarvas tehén nem visel agancsot, azonban nagyobb termetű az őznél. Az őzek kecsesebb,vékonyabb állatok, a szarvasok erősebbek és hatalmasak is lehetnek.

11.Szamár vagy öszvér?

Az öszvér a szamár egyik alfajába tartozik, pontosabban a szamár és a ló keveréke. Az öszvérek, elég furcsán néznek ki, mivel megőrizték a lovak fejformáját, viszont a fülüket mégis a szamaraktól örökölték.

12.Moly vagy pillangó?

A molylepkék, a lepkék egyik alfajába tartoznak. A molylepkék szárnya hosszabb, míg pillangóké lekerekített. Még érdekesség, hogy a molylepkék szárnyai, nyugalmi állapotban is nyitva vannak, a pillangók viszont, ilyenkor összecsukják őket. A csápjaik is eltérőek: a pillangóknak általában hosszúak és vékonyak, míg a molylepkének rövid és vastag. A molylepkék ártalmasak lehetnek a ruhákra, ezért sokan használnak molyirtószert ellenük.

13.Delfin vagy disznódelfin?

A delfinek gyönyörű és barátságos állatok. A disznódelfinnel kifejezetten hasonlítanak, mégis eltérnek egymástól. A delfinek orra hosszú és vékony, míg disznódelfineknek lekerekített. Hasonló különbségek figyelhetők meg az állatok testén: a delfinek teste karcsú, míg a disznódelfiné jóval ducibb.

14.Házinyúl vagy törpenyúl?

A házinyúl szelídebb, barátságosabb, nagyobb a törpe nyúlnál. A törpe nyulakat általában ketrecben tartják, és tenyésztik házi kedvencnek. A házi nyulakat általában evésre tenyésztik. Bár, nem mindenkinek van szíve megenni, ezt a szép és barátságos állatot.

15.Sas vagy sólyom?

A sasok hatalmas madarak, a nagyobb területeken élnek, a sziklák-hegyek közelében, gyakran megtalálhatóak. A sólyom, kisebb és gyorsabb, ezért hamarabb éri el áldozatát.

16.Tacskó vagy törpe tacskó?

A legnagyobb a normál tacskó, amelynek súlya akár a 9 kg-t is elérheti. Nem sokkal kisebb a törpe tacskó 30-35 cm-es mellkasméretével és 6-7 kg-jával. A legkisebb a nyúlász tacskó, aki kb. 30 cm-es mellkasmérettel rendelkezik és max. 3 kg-ot nyom. A törpe tacskó egy éber, bátor, élénk, és játékos fajta.A leggyakoribb színváltozatok: fekete, fekete-cser, csíkos, barna, csokoládé. A törpe tacskók drágábbak, mint tacskó társaik, de minden pénzt megérnek. Egy tacskó kitűnő választás.

17.Törpehörcsög vagy aranyhörcsög?

A hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok gyermekes családok körében. A törpehörcsög 1-2 évig élhet, az aranyhörcsög 3 évnél is tovább. Ezért érdemesebb aranyhörcsögöt választani. Színben és méretben is eltérnek egymástól, viszont sokan összekeverik őket.

18.Farkas vagy sakál?

A farkasok bárhol megtalálhatóak a világban, a sakálokkal ellentétben ők, csak Afrikában, Ázsiában és Indiában élnek. Így kevés az esély rá, hogy sakállal találkozunk az erdőben. A farkasok nagyobbak és erősebbek, a sakálok karcsúbbak és törékenyebbek. A sakáloknak kevesebb bundájuk van, mint a farkasoknak, mert nekik nem kell elviselniük a hideg téli időjárást. Az éghajlathoz alkalmazkodtak.

19. Fehér cápa vagy tigris cápa?

A nagy fehér cápa valamennyi világtengerben megtalálható, de előnyben részesíti a meleg és mérsékelt vizeket. Elvétve előfordul Dél-Ausztrália, Új-Skócia és Izland hidegebb vizeiben is. Testmérete változó, a leggyakrabban 3-4 méter hosszúságú példányokkal találkozhat az ember, de akad köztük 6-7 méteres is. Testtömege elérheti a 2500 kilogrammot is. A tigriscápa hossza átlagosan 3-6 méter, esetenként akár 9 méter is lehet; testtömege átlagosan 1000 kilogramm. Feje ék alakú, oldalirányban igen kis ellenállást kelt, ezért a cápa fürge fordulatokra képes. Trópusokon gyakori a megjelenése. Első ránézésre, nem mondanánk meg a különbséget a két cápa között.

20.Mókus vagy Pele?

Közismert és közkedvelt állat a mókus, vörhenyes és szürke színű is lehet. Erdőkben, nagyobb parkokban él, Budapesten például a Népligetben vagy a Sváb-hegyen lehet rendszeresen találkozni mókusokkal. Kedveli azokat az erdőket, ahol fenyők is vannak. A mogyorós pele, egér nagyságú, bundája sárgás árnyalatú vörhenyesbarna, farka dús szőrzetű, szemei nagyok, feketék. A gazdag aljnövényzetű erdők lakója. A mókus nagyobb, a pelénél. A pele hazánkban ritka, így csak mókussal találkozhatunk gyakrabban.