2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapÉrdekességek21 meglepő technológiai tény, amitől tátva marad a szád

21 meglepő technológiai tény, amitől tátva marad a szád

-

A technológia folyamatosan változik és fejlődik. Emlékezzünk csak vissza, hol tartottunk a ’60-as, ’70-es, ’80-as években és hol tartunk most. A különbség ég és föld. Talán nem is gondoltunk volna, hogy a hatalmas számítógépektől és elveszíthetetlen mobiltelefonoktól eljutunk oda, ahol a telefonunkat könnyedén zsebre vágjuk, a laptopot vagy táblagépet pedig a hónunk alá csapva vagy táskába téve bárhova elvihetjük magunkkal. És, mégis itt tartunk és ez még nem minden. Nincs megállás, hisz a szakemberek nap, mint nap a fejlesztéseken és új ötleteken dolgoznak, hogy megkönnyítsék ezzel életünket.

Tudjuk, hogy ezek a dolgok és alkalmazások léteznek, használjuk is őket, de az eredetükről és érdekességeikről talán semmit nem tudunk. Most egy kicsit változtatunk ezen, ehhez pedig csak végig kell lapoznod cikkünket.

A Firefox logó nem róka.

A Firefox névről nem meglepő, hogy a rókára asszociálunk. Azonban, ez egy tévhit, ugyanis a logón szereplő aranyos, szőrös kis állat egy vörös panda.

Az első Apple logó nem is hasonlít a jelenlegire.

A logó eredetileg a fa alatt ülő Sir Isaac Newtont ábrázolta, akinek egy alma esett a fejére.

A Google kecskéket bérel.

A Mountain View központjában nem a hagyományos módon nyírják a füvet. A Google kecskéket kölcsönöz, hogy lerágják a füvet. Az állományban kétszázan “dolgoznak” és egy Jen nevű skót juhászkutya őrzi a nyájat.

Az első videomagnó zongora méretű volt.

Az első videómagnót 1956-ban készítették el és akkora volt, mint egy zongora.

A Samsung 38 évvel és 1 hónappal idősebb, mint az Apple.

Lee Byung-Chull 1938. március elsején alapította a Samsungot, míg az Apple Computer Inc. 1976. április elsején jött létre Steve Jobs és Steve Wozniak által.

A megabyte súlya több száz font volt. Egy font pedig 0.4535923 kilogramm.

Öt megabyte adat súlya egy tonna. Az első számítógép, 1956-ban többek között ezért is volt olyan nagy méretű. A merevlemez tartó szekrény 2200 fontot nyomott és öt megabyte-os adattárolásra volt képes.

Attól függően, hogy miből olvasunk, lassabban vagy gyorsabban olvasunk.

Átlagosan az emberek tíz százalékkal lassabban olvasnak a képernyőről, mint a papírból.

A GPS használata ingyenes is , meg nem is…Hogy miért mondjuk ezt? Íme a válasz!

A GPS-t mindenki ingyenesen használhatja, ennek ellenére még sincs teljesen ingyen, ugyanis a napi működése két millió dollárba kerül. Ez a pénz az amerikai adóbevételekből származik.

Az első számítógépes egér nem műanyagból készült.

Az első számítógépes egeret Doug Engelbart találta fel 1964-ben. Annak idején nem műanyagból, hanem fából készítették el, téglalap alakú volt, a jobb felső sarkában egy kis gombbal. Azért nevezték egérnek, mert a hátsó részéből kihúzott kis zsinór az apró rágcsálóra emlékeztetett.

Az első ébresztőóra csak egyszer csörgött.

Az egyszer szó szerint értendő. Az óra csak hajnali négy órakor csörgött. Feltalálója Levi Hutcins volt, 1787-ben. Csak száz évvel később, 1876-ban született meg az az ébresztőóra, amit bármilyen időpontra be lehetett állítani.

A kormány használja a PlayStation 3-at, de nem játékra.

Az Egyesült Államok légiereje 2010-ben a PlayStation 3 konzolt használt fel arra a célra, hogy szuperszámítógépet építsen a Védelmi Minisztérium számára. Ez a megoldás rendkívül költséghatékonynak bizonyult.

1974-ben egy csomag rágógumi volt az első szkennelt termék.

Norman Joseph Woodland találta fel a vonalkódot, amit 1952 októberében szabadalmaztatott. 22 évvel később az IBM alkalmazottja lett, a vonalkódot pedig kifejlesztették a termékek címkézésére. A rendszer Universal Product Code (UPC) néven ismert és ma is ezt használjuk.

Az emberek 97 százaléka ír be szavakat a Google-be, hogy így ellenőrizze a helyesírását.

A Nintendo Game Boy járt az űrben.

1993-ban egy szovjet űrhajós, a TM-17 űr missziójában magával vitte saját Nintendo Game Boy-át. Miután visszatért a Földre, 1200 dollárért árverezték el.

Az „Android” a nemekre jellemző.

Az “Android” szó szerint azt jelenti, hogy férfi robot megjelenésű. A szó női megfelelője a “Gynoid”.

Érezted már úgy, hogy a zsebedben lévő telefon rezeg?

Ez az érzés a “fantomvibrációs szindróma” nevet viseli. Ilyenkor úgy érezzük, hogy telefonunk rezeg, pedig szó sincs erről.

A dohányzás érvényteleníti az Apple jótállását.

Az Apple termékeinél dohányzási tilalom van érvényben. Ugyanis, ha rágyújtasz egy Apple számítógép mellett, akkor elveszíted a termék garanciáját.

A technológia hatással van az emberekre. Ebben ugyan semmi újdonság nincs, de abban már igen, hogy a babaneveket is befolyásolja.

2012-ben legalább hat kislányt neveztek el Apple-nek, 49 kisfiút Macnek és legalább 17 kislányt Siri-nek.

Az első mobiltelefonhívást New York-ból indították.

1973-ban Martin Cooper, a Motorola alkalmazottja, a New York City utcáin kezdeményezte az első mobiltelefonhívást. Az első SMS-t 19 évvel később Neil Papworth küldte el.

A NASA internet sebessége másodpercenként 91 GB.

A háztartások átlagos internetes sebessége másodpercenként körülbelül 25 MB. Ez elég gyors például ahhoz, hogy megnézhessünk egy filmet elakadás nélkül. A NASA viszont, maximálisan kihasználja a lehető legmagasabb internet sebességet.

Több ember rendelkezik mobiltelefonnal, mint vécével.

A világon a 7,7 milliárd ember közül több, mint hat milliárd fér hozzá mobiltelefonhoz. Ehhez képest mindössze 4,5 milliárd embernek van vécé az otthonában.

Ezek is érdekelhetnek