2022 december 2 péntek
KezdőlapCeleb22 tény a Forrest Gump című filmről, amit valószínűleg még te sem...

22 tény a Forrest Gump című filmről, amit valószínűleg még te sem tudtál

-

A Forrest Gump című film ugyan már nem mai gyerek, de mindenki nagyon jól ismeri. A forgatókönyv elolvasása után Tom Hanks-nek mindössze másfél órába került eldöntenie, hogy elvállalja-e a főszerepet. A színészkedésért járó fix fizetést azonban elutasította, illetve egy fontos feltételt is szabott a rendezőknek, amely új jelentést adott az alkotásnak. Ha most nem tudod, mire gondolunk, akkor cikkünk neked szól.

A ’90-es évek egyik legnépszerűbb filmje, közel harminc év távlatából is tartogat rendkívül érdekes információkat, amelyeket most veled is megosztunk. Cikkünk elolvasása után pedig, biztosan késztetést érzel majd arra, hogy ismét megnézd ezt a bő két órás remekművet.

Az egyik jelentben Forrest a háborúellenes rendezvényen beszél. A filmben a mikrofon elnémul, így csak a beszéd végét halljuk: “Csak ennyit tudok mondani Vietnámról”. A film forgatókönyvében azonban a teljes beszéd olvasható, ami így hangzik: “Néha, amikor az emberek elmennek Vietnámba, láb nélkül mennek haza anyukájukhoz. Néha egyáltalán nem mennek haza. Ez rossz dolog. Csak ennyit tudok mondani Vietnámról.”

A filmet Winston Groom azonos című regénye alapján készítették el. Van azonban egy hatalmas különbség a könyv és a film között: a könyv főhőse lélektelen cinikusként jelenik meg az olvasók előtt, a filmben azonban a főhős sokkal együtt érzőbb és persze szerethetőbb. A film ikonikus idézete, “Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod mit veszel ki belőle.” Ez a mondat könyvben úgy hangzott:
“Idiótának lenni nem olyan édes, mint egy doboz bonbon. Az emberek türelmetlenek, kinevetnek, és megbántanak. Most azt mondják, hogy az embereknek kedvesnek kell lenniük a sokat szenvedett emberekkel, de hadd mondjak valamit – nem volt ez mindig így. Ennek ellenére nem panaszkodom, mert úgy gondolom, hogy nagyon érdekes életet éltem.” Nagyon is érezhető a különbség.

A könyvnek van egy második része is. Tom Hanks-t többször is felkérték egy esetleges filmes folytatásra, a színész azonban mindannyiszor elutasította, mondván, hogy egy elhúzott folytatás a lehető legrosszabb dolog, amit ezzel a filmmel tenni lehet.

Amikor Forrest Gump országszerte futó jeleneteit forgatták, a színészt időnként egy másik személy váltotta fel, méghozzá a saját testvére, Jim Hanks.
A pingponglabda, amivel a főhős játszik, nem is valódi. Számítógépes grafikával oldották meg, hogy a labda mindig az ütőre pattanjon.
Amikor Forrest a filmben pingpongozni tanult, azt tanácsolták neki, hogy ne vegye le a szemét a labdáról. Ennek köszönhetően minden olyan jelenetben, amiben pingpongozni látjuk őt, a főhős egyszer sem pislog.
Forrest Gump minden fotón, amit a filmben készítettek róla, csukott szemmel szerepelt.

Tom Hanks megtagadta a filmért járó fix fizetést is. Ehelyett inkább a bevételek bizonyos százalékában egyezett meg a filmkészítőkkel, ami végeredményben kifizetődött neki, ugyanis negyven millió dollárt keresett a filmmel. Forrest a filmben is hasonló felfogás miatt szerezte a vagyonát.

“A nevem Forrest Gump. Az emberek úgy szólítanak, hogy Forrest Gump”. Ezt a mondatot is maga a színész találta ki, a rendezőknek pedig annyira elnyerte a tetszését, hogy végül nem benne is hagyták a filmben.

A moziban szereplő édesanyát Sally Field színésznő játszotta, aki valójában mindössze tíz évvel idősebb, mint Hanks. Az „Életem a kabaré” című filmben már egymás szeretői voltak.
Érdekesség még, ahogy a film cselekménye halad, és ezzel együtt Forrest is öregszik, az átvezető jelenetekben a főhős minden alkalommal kék kockás ingben látható.

Te láttál már valaha egy bizonyos Sammy Lee Davis nevű embert? Ha láttad a Forrest Gump című filmet, akkor nyugodtan mondhatod, hogy igen. A férfi 1968-ban nyert kitüntetést a vietnámi szolgálataiért, a filmben pedig az erről készült felvételt láthatjuk, méghozzá úgy, hogy a filmkészítők Tom Hanks arcát vágták a hős katona arcának helyére egy számítógépes trükk segítségével.

A filmben van egy jelenet, amelyben a hősnő, Robin Wright meztelenül lép fel egy bárban? Ezt a csupán néhány másodperces jelenetet azonban egy napig forgatták, ugyanis a színésznő ekkor influenzás és lázas volt, de nem adta fel, így végül mégis csak leforgatták a jelenetet.

Annak érdekében, hogy Dan hadnagy amputált lábai realisztikusnak tűnjenek, Gary Sinise lábait greenscreen anyagba csomagolták (a greenbox technikához használt zöld vászon), illetve egy számítógépes trükk segítségével “távolították el” azokat. Számos rajongó azonban megjegyezte, hogy több jelenetben is észrevehető, ahogy Dan hadnagy a nem létező végtagjaira támaszkodik.

Tom Hanks-nek mindössze másfél óra kellett hozzá, hogy a forgatókönyv elolvasása után elvállalja a főszerepet a filmben. Egyetlen követelménye volt csupán, hogy a filmnek valódi történelmi utalásokat kell tartalmaznia. Nos, most ezek közül is elárulunk néhányat.

Az alkotás szerint a főszereplő Nathan Bedford Forrest-ről kapta a nevét. Ő egy létező ember volt, ő volt az amerikai hadsereg egyik tábornoka. Megvádolták azzal, hogy a polgárháború alatt számos fegyvertelen feketét ölt meg. Leszerelése után Forrest a Ku Klux Klán egyik alapítótagja lett.

Így hát, Forrest Gump filmbéli találkozója a Fekete Párducokkal még szimbolikusabbá vált, hiszen az egyik tag Forrest katonai egyenruhája miatt köt bele főhősünkbe. A Fekete Párduc csoport szintén létezett és a rasszizmus ellen folytatott rendkívül agresszív küzdelmet.

Gump országon át ívelő futása szintén számos valós eseményre utal. 1982-ben Luis Pedro Figueroa New Jersey-ből San Francisco-ba futott, ezzel akarta felhívni a figyelmet és támogatni a rákos megbetegedéssel küzdő embereket. “Csak egyik lábamat tettem a másik elé”–mondta Figueroa, amikor arról kérdezték, hogyan sikerült ilyen hosszú ideig futnia.

Gump a filmben részt vett Nixon elnök lemondásában is. Forrest a Watergate hotel szobájában felhívja a biztonsági szolgálatot, hogy arra panaszkodjon, hogy a lámpák fényétől nem tud aludni, ugyanis az út túloldalán lévő irodában „nem ég a villany, és a zseblámpás fickók biztos, hogy a biztosíték dobozt keresik”. Utóbb kiderült, hogy Nixon elnök embereket küldött a Demokrata Párt irodájába, hogy lehallgató készülékeket helyezzenek el. A valóságban a Watergate-hotel éber biztonsági őre buktatta le a betörőket és buktatta meg ezzel egyúttal Nixon elnököt is, a filmben pedig ez a szerep Forrest Gump-nak jutott.

A mozi vége felé Jenny azt mondja Forrestnek, hogy egy ismeretlen vírussal küzd, amivel az orvosok egyelőre nem tudnak mit kezdeni. A tudósok egy tudományos folyóiratban, ebben az időben írtak először az AIDS-ről, így Jenny ki nem mondott diagnózisa szinte teljesen nyilvánvaló.

Azt biztosan nem tudtad, hogy a Warner Bros. stúdió lemondott a Forrest Gump film jogairól, így végül a Paramount Pictures készítette el a filmet. A Warner Bros. szerint a film rettenetesen hasonlított az Esőember című filmhez, ezért teljesen biztosak voltak abban, hogy a nézőknek nem fog tetszeni még egy ahhoz hasonló történet.

A Forrest Gump című film eredeti felvételeit most az Amerikai Kongresszus könyvtárában őrzik, hiszen rendkívül nagy kulturális és történelmi értéket képvisel az ország számára.

A Forrest Gump című film 1994-ben jelent meg, amit Hollywood „aranyévének” is szoktak nevezni. Ugyanebben az évben jelent meg a Ponyvaregény, A remény rabjai és Az oroszlánkirály című film, amelyek mind még a mai napig is minden idők legnagyobb hollywoodi kasszasikereinek számítanak.

Ezek is érdekelhetnek