2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességek25 lenyűgöző természeti jelenség, amit eddig csak filmekben láthattunk

25 lenyűgöző természeti jelenség, amit eddig csak filmekben láthattunk

-

A világon rengeteg fura jelenség van, amire még a tudósok sem mindig tudnak értelmes magyarázatot adni. Például, hogy miért vannak Namíbia területén fura körök vagy, hogy miért villámlik az ég, mikor vulkánok törnek ki. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes képet, amik félelmet, döbbenetet, csodálatot válthatnak ki az emberekből.

Vulkáni vihar – mely akkor alakul ki, ha a vulkán épp kitörni készül, a felhőben található részecskék összeütközése elektromos kisüléseket hoz létre.

Varázs körök Namíbia területén – Tudósok elmélete alapján eme különleges körök a termeszek tevékenysége által jött létre.

Óriások útja – Egy Észak-Írországban található ókori vulkán kitörésének eredménye, mely olyan utat hozott létre, ami 40.000 szorosan egymás mellett álló bazaltoszlopból áll.

Lentikuláris felhők – Ritka természeti jelenség, mely Észak-Georgia területe fölött volt látható.

Catatumbo villámlás – Évi 140-160 alkalommal akár 10 órán át is képes a fényes villámok sorozata tartani. Érdekesség, hogy óránként akár 280-szor is belecsaphatnak a vízbe.

Karácsony-szigeteken élő vörös színű rákok – Évente 43 millió tarisznyarák megy a tengerbe, hogy letehessék tojásaikat. A rendőrség egy héten át képes lezárva tartani a területet, amíg mindegyik rák a vízbe nem megy.

Hatalmas kék lyuk – Belize partjainál található egy 300 méteres átmérőjű és 124 méter mély lyuk, ami egy víz alatti vízszívó.

Undulatus Asperatus felhők – Ez egy nagyon egyedi felhő, amiről a tudósoknak még egyáltalán nincs információjuk, hogy miért alakulhatott így ki.

Natron-tó, Tanzánia – Ez egy sós vizű forrástó, melynek az a különlegessége, hogy olyan színe van, mint egy flamingónak.

A foltos tó – Ez a tó Kanadában található, ami a legtöbb nátrium, kalcium és magnézium-szulfátot foglalja magába.

A Pokol Kapuja – Ez a fura lángoló kráter Türkmenisztán területén található, ami 1971 óta folyamatosan ég, melyről egy kutatócsoport gondatlansága tehet.

Moeraki-gömbsziklák – Ezek a gömb alakú sziklák egy talajerózió miatt jöttek létre, melyek Új-Zéland területén fedezhetők fel.

Jéggé fagyott metánbuborékok – Ezek a metánbuborékok Kanadában az Abraham-tóban találhatók.

Gyönyörű tengeri jégvirágok – A tenger felülete még csak most kezdd el fagyni, ami ilyen gyönyörű jégkristályokat eredményez.

Vitorlás kövek – Amerikában található egy elhagyatott völgy, ahol ritka jelenséget fedeztek fel. Ezeket a kis sziklákat, vitorlás köveknek nevezik, mert olyan, mintha folyamatosan mennének és nyomot hagynának maguk után.

Különleges körök a tenger mélyén – Japán partjainál ilyen körökre bukkanhatnak a búvárok a tenger fenekén, amit hím gömbhalak csinálnak.

Királylepkék vándorlása – Ezek a lepkék minden évben Kanadából Amerika déli részére vándorolnak.

Virágzó sivatag – Ez a jelenség az Atacama-sivatag-ban található Chilében, mikor az évben az átlagosnál is több eső esik.

Mammatus felhők – Ezek a felhők a trópusi ciklonok miatt alakulnak ki.

Biolumineszcenciák a tengerparton – A Maldív-szigeteken néhány fitoplankton képes arra, hogy ilyen fényeket sugározzon ki magából.

Szivárvány eukaliptusz – Ez a jelenség azért történik, mert különböző mélységekben hámlanak.

Szardínia rajzás – Dél-Afrika keleti partjaitól észak felé haladnak májustól-júniusig.

Micimackó alakú felhő – Ezt a felhőt Angliában vették észre egy szülinapi zsúron, ami úgy néz ki, mintha Micimackó mosolyogna.

Felhő cunami – Ezt a félelmetes felhőt Sydney-ben fotózták le.

Porvihar – Ezt az óriási porvihart még 2013 elején kapták lencsevégre Ausztrália nyugati részén.

Ezek is érdekelhetnek