2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberek26 észbontó tény a világból, melyeket még biztosan nem hallottál

26 észbontó tény a világból, melyeket még biztosan nem hallottál

-

Mindenki szeret újdonságokról és érdekességekről olvasni. Apróságnak tűnnek, de egy picit kimozdít minket a hétköznapok unalmából. A legjobb ezekben az érdekességekben, hogy lehetetlen kifogyni belőlük. Mindig lesz valami új, amire rá tudunk csodálkozni és nincs ember a Földön, akinek ne tudnánk valami újdonsággal szolgálni.

Egy reddit felhasználó arra kérte a tagokat, hogy osszanak meg különböző érdekes tényeket a világról. A bejegyzésére több mint 3500-an reagáltak és ezzel létrehoztak egy aranybányát, melyekből most mi is megosztunk veletek párat. Mi ezeket találtuk a legizgalmasabbaknak.

Nézzétek meg a következő összeállításunkat.

1: 2000. november 2-án volt utoljára minden élő ember együtt a bolygónkon. Azóta legalább egy ember folyamatosan a nemzetközi űrállomáson tartózkodik.

2: Amikor álmodunk, az agyunk egyik része alkotja a történetet, egy másik része pedig átéli ezt. Furcsa mód képesek vagyunk meglepődni a saját agyunk által kreált történeteken is.

3: Martin Luther King Jr. és Anne Frank ugyanabban az évben születtek.

4: Ha lehetséges lenne az időutazás, akkor egy űrhajóra is szükségünk lenne. Akár előre, akár visszafelé utaznánk az időben a Föld helyzete a naphoz képest máshol lenne, így valahol a világűrben érkeznénk meg.

5: Az 1883-mas Krakatoa vulkánkitörés robaja olyan erős volt, hogy 50 kilométerrel arrébb is berepesztette az emberek dobhártyáját.

6: Vannak emberek, akinek nincs belső monológjuk, azaz nincs hangjuk a fejükben.

7: 2006-ban pusztult el a világ egyik legöregebb teknőse, melyet állítólag Charles Darwin fogott be egy galapagosi látogatás során. Az állatot Harriet-nek nevezte el és körülbelül 176 évet élt. Egyes tudósok szerint nem csak teknősként, hanem állatként is a legidősebb volt.

8: Senki nem tudja bebizonyítani, hogy mindannyian ugyanolyannak látnánk a színeket.

9: A Nemzetközi Űrállomás közelebb van a Földhöz, mint San Francisco Los Angeleshez.

10: A világ legöregebb élő fája a Matuzsálem-fa, amely 4851 éves. Ez a világon ismert egyik legidősebb élőlény, egy simatűjű szálkásfenyő az Amerikai Egyesült Államokban, a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben.

11: Egy nő egyszer leugrott az Empire State Building 86. emeletéről, de a szél meglökte esés közben, és egy párkányra esett a 85. emeleten. Túlélte.

12: Ha egy buborék a víz alatt “kipukkad”, akkor fény keletkezik, de senki nem tudja, hogy miért.

13: Az Oxfordi Egyetem idősebb, mint az Azték birodalom.

14: A sarki rókák akár -70 Celsius fokos hőmérsékletet is képesek elviselni.

15: Az amerikai kormánynak van egy hivatalos stratégiai eljárása zombi apokalipszis esetére. CONPLAN 8888-11 a neve. A kiadvány első sora az, hogy “ez valójában nem poénnak szánták”. Zombidominancia-ellencsapás nevű dokumentum 31 oldalas. Három fő feladatot határoz meg. #1 Készítsünk és tartsunk be egy védelmi tervet, ami arra irányul, hogy megmentsük az emberiséget az agyevő rémségektől. #2 Kezdjük el megalapozni a zombik elpusztítására irányuló stratégiát. #3 Állítsuk helyre a törvényt és a rendet a világban.

16: A neutroncsillag olyan sűrű, hogy egy teáskanálnyi anyag körülbelül 10 millió tonnát nyomna.

17: Az amazoniai esőerdőben van egy termeszgyarmat, amely akkora, mint Nagy-Britannia, és majdnem 4000 éves. 

18: Vannak olyan emberek a világon, akik nem szeretik a zenét. Nem egy meghatározott műfajt, hanem a zene egészét.

19: Az eper nem bogyó, de a banán igen.

20: Teddy Roosevelt-et meglőtték, de ennek ellenére is folytatta a háromórás beszédét.

21: A biológusok még mindig nem tudják a hangyakirálynők maximális élettartamát. Túl sokáig élnek ahhoz, hogy nyomon lehessen követni. A legtovább megfigyelt egyed 30 évet élt, de teltehetőleg ennél sokkal tovább is eléldegélnek.

22: Ha az egész világegyetem idővonalát összetömörítenénk egy évre, amely január elsején kezdődne, akkor a homo sapiens december 31-én 23:54-kor jelenne meg.

23: Csak a mi galaxisunkban található, potenciálisan lakható Föld-szerű bolygók száma miatt nagyon furcsa, hogy eddig semmiféle idegen jelet nem észleltünk. Az egyik ezzel kapcsolatos elméletet úgy hívják, hogy Sötét Erdő. Mindenki csendben van odakinn és nem keresik a kapcsolatot, mert ők tudnak valamifére veszélyről, amiről nekünk még nincs tudomásunk és nem akarják, hogy minket is megtaláljon. Az is lehet, hogy mi jelentenénk a számukra fenyegetést. Mindkettő része a Fermi paradoxon gondolatmenetnek.

24: Több fa van a Földön, mint ahány csillag a Tejút-galaxisban.

25: Egy disznó képes lenne megemészteni egy emberi testet. Egyedül a fogainkat nem tudná.

26: Az ismert legnagyobb baktériumfaj, a Thiomargarita namibiensis. Ennek maximális átmérője 0,7 milliméter is lehet, ami elég nagy ahhoz, hogy mikroszkóp nélkül láthassuk. Ez őrület, ha figyelembe vesszük, hogy az átlagos baktériumok átmérője 0,001 milliméter.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek