2022 december 2 péntek
KezdőlapÉletmód3 dolog, amiben különbözik egy vidéki és egy fővárosi ember

3 dolog, amiben különbözik egy vidéki és egy fővárosi ember

-

Bár közismert tény, hogy ha csak a fővárost vizsgáljuk is óriási különbségek vannak a különböző kerületek között, és természetesen az ország többi részét sem érdemes teljesen egy kalap alá venni, mégis évek óta létezik a köztudatban a vidék és Budapest ellentéte. Rengeteg sztereotípia kering a kettő közötti különbségekről gondolunk itt a megélhetési és anyagi helyzetbeli, vagy akár az értékrendet és emberi kapcsolatokat illető kérdésekre.

A vidéken nevelkedett fiatalok többsége vágyakozva tekint a nagyváros nyújtotta lehetőségekre, a fővárosban élő idősebbek pedig már szívesebben élnének a csendes és nyugodt vidéken. Mi lehet ennek az oka ? Nézzük melyek a legelterjedtebb sztereotípiák és melyek a valódi különbségek.

  1. Megélhetésbeli ellentét

Egy 2019. őszén készített reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a vizsgált Európai országot tekintetében a települések között mindenütt vannak megélhetési különbségek, de ezek általánosságban véve jóval kisebbek mint Magyarországon. Továbbá az is kiderült, hogy a fővárosban a rendszeresen megtakarítók aránya nem tér el jelentősen az európai átlagtól, de a vidéki városokban és kisebb falvakban viszont az emberek legtöbbjének bizony gondot okoz a takarékosság kivitelezése. Az leginkább a két vizsgált “terület” kereseti különbségeiből adódik.Bár általánosságban elmondható, hogy az élet mint olyan, tehát a lakhatási viszonyok és élelmiszer árak magasabbak a fővárosban és a videki élet, úgymond olcsóbb, sajnos a peremvidékeken elérhető bérek ehhez az olcsóbb élethez sem bizonyulnak elegendőnek.

2. Rideg főváros , barátságos vidék ?

Talán a második legnagyobb előítélet , a két terület között az emberek általános habitusára vonatkozik. Valóban kedvesebbnek bizonyulnak a vidéken élők ? A fővárosiak ténylegesen nem törődnek egymással, az itt élők ridegebbek, bizalmatlanabbak és kevésbé kedvesek egymással? Általánosságban véve elmondható, hogy a vidéken élőkre sokkal hagyományosabb gondolkodásmód, nyugodtabb életvitel jellemző. A kisvárosi és falusi emberek a körülményeik és környezeti adottságaikból adódóan nagy hangsúlyt fektetnek a szoros emberi és leginkább a szoros családi kapcsolataikra. Ezzel szemben a nagyvárosban másfajta kapcsolatok kialakítására fektetik a hangsúlyt.

3. A vidéken élők elmaradottabbak.

Kimutatások szerint, a lakosság fogyasztási szokásai is eltérnek a fővárosban és vidéken. A nagy városokban élők magasabb összegeket költenek élvezeti cikkekre, alkoholra vagy cigarettára, és akár dupla annyit is elkölt szórakozásra vagy kulturálódásra mint a vidéki emberek. Hasonlóan nagy az eltérés a két területtípus ruha- és a cipővásárlási szokásait tekintve is. Ebből adódóan talán elmondható, hogy a divatos megjelenésre törekvés inkább a nagyvárosban élő emberek prioritása mint a vidékieké.

Ezek is érdekelhetnek