2022 július 2 szombat
KezdőlapCeleb31 éves lenne Tim Bergling, vagyis Avicii - A DJ két éve...

31 éves lenne Tim Bergling, vagyis Avicii – A DJ két éve hozta meg a végzetes döntést

-

Tim Bergling, művésznevén Avicii 1989. szeptember 8-án, Stockholmban látta meg a napvilágot. A világhírű DJ és zenei producer 2018. április 20-án saját kezűleg vetett véget életének Omán fővárosában, Maszkatban.

Tim Bergling több művésznévvel is próbálkozott, többek között Tom Hangs, Tim Berg, de a világ Avicii néven ismerte a lemezlovast. Az Avicii művésznévről azt mondta: “Avici Dante poklához hasonlít, ez a pokol legmélyebb szintje a buddhizmus szerint. Egy barátom mesélt róla és megragadt a fejemben. Amikor először kerestem nevet a MySpace oldalamhoz, valahogy „bedőltem” ennek a névnek. Már kipróbáltam néhány másik nevet is, de mind foglalt volt. Így lett végül „Avicii”, ami később aztán igazán hozzám kapcsolódott.”

Avicii 2008-ban, 18 évesen bukkant fel a zeneiparban, méghozzá a Lazy Jones nevű videojáték remixének elkészítésével. Ez volt élete első szerzeménye. Később olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint John Dahlbäckkal, Tiesto vagy Sebastian Ingrosso. Emellett olyan világhírű slágerek köthetők a nevéhez, mint a Levels, a Hey Brother, a Wake me up vagy éppen a Lay me Down.

Kevesen tudják, de a DJ a “For A Better Day” és “Pure Grinding” című videoklipjét is Magyarországon forgatta. A felvételek a fóti szemétégető mellett, illetve a Kelenföldi Erőmű területén és az etyeki Korda Filmstúdióban készültek.

Avicii-t kétszer is jelölték Grammy-díjra, a Sunshine és a Levels című daláért. Később a Billboard és az MTV Europe több díját is elnyerte.

A világhírű lemezlovas hosszú éveken át küzdött súlyos egészségügyi problémákkal. Alkoholproblémája következtében hasnyálmirigy-gyulladástól szenvedett, de 2014-ben a vakbelét és epehólyagját is el kellett távolítani. Avicii 2016-ban jelentette be, hogy visszavonul a nyilvános szerepléstől, de ezzel a munkát nem hagyta abba. Akkor így nyilatkozott: “16 éves voltam, amikor producerkedni kezdtem, 18 évesen indult az első turném. Onnantól 100 százalékon pörögtem és ezzel egy időben égettem a gyertya két felét. Ha most visszatekintek, csak azt kérdezem: wow, ez mind velem történt? Csodálatos út volt, valószínűleg hasonlóban soha többet nem lesz részem, de nem bírom tovább, pihennem kell.”

Halálhíre az egész világot sokként érte. Zenésztársai, barátai, mint David Guetta is fájó szívvel búcsúzott a kivételes tehetségtől. Guetta Avicii halála után változtatott életmódján és még azt is elmondta, hogy a depresszió egy alattomos és szörnyű betegség.

A zenész családja így nyilatkozott szerettük elvesztése után: “Tim érzékeny srác volt, aki imádta a rajongóit, de kerülte a rivaldafényt. Sokat küzdött a gondolataival az életről és a boldogságról, de egy idő után már nem bírta tovább, békére akart lelni.” Nyíltan nem mondták ki, hogy a DJ hozta meg a tragikus döntést és saját kezűleg vetett véget életének, de május 11-én hivatalossá vált, hogy így történt.

A lemezlovas halála után is társai egy posztumusz albummal jelentkeztek, 2019 júniusában. Avicii emlékére egy hatalmas koncertet is rendeztek, szintén 2019-ben. Azon az estén tizenkilenc fellépő harminc dalt szólaltatott meg. Rita Ora, David Guetta, Adam Lambert, Kygo és további sikeres és világhírű előadók vettek részt az eseményen, amelynek bevételét a mentális betegségek megelőzésére fordítottak. A nagyszabású rendezvényt a Tim Bergling Alapítvány szervezte.

Avicii-t 2018. június 10-én helyezték végső nyugalomra Stockholmban, a Skogskyrkogårdenben.

Tim Bergling szeptember 8-án lett volna 31 esztendős.

Ezek is érdekelhetnek