2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberek3300 év után Tutanhamon koporsója elhagyta a sírját.

3300 év után Tutanhamon koporsója elhagyta a sírját.

-

Tutanhamon király holttestét őrző koporsó legkülső rétege soha nem hagyta el a 3300 éves sírt azóta, hogy behelyezték. Még az 1922-es felfedezés után is a Királyok Völgyében maradt. Egészen tavalyig.

Az év elején az egyiptomi régiségügyi minisztérium befejezte Tut sírjának közel 10 éves helyreállítását. A bonyolult projektet nagyrészt a nagyegyiptomi múzeum megnyitása motiválta.

A legkülső koporsó a legnagyobb a három koncentrikus koporsó közül. Ezek egymásba voltak helyezve és a legbelsőben volt Tut király múmiája. A belső két koporsó már régóta látható a kairói Egyiptomi Múzeumban. Most a harmadik réteg is csatlakozik a múzeum kiálltásához.

A Tutanhamon holttestét befogadó három koporsó mellett láthatók lesznek a bennük talált erekléyk is. A legbelső koporsó tömör aranyból készült, a két külső pedig fából, mely arany borítású és ékkövekkel díszített.

Az eredeti felfedezés volt az első alkalom, amikor egy ókori Egyiptomból származó sírt sértetlenül sikerült megtalálni. Ennek köszönhetően számtalan királyi kincsre is leltek. Többek között egy meteoritból készült tőrre is. Ez adta a táptalajt annak az elgondolásnak, miszerint a piramisok építésében idegenek is segítettek. A penge anyaga vas-, nikkel- és kobaltösszetétele alapján egyértelműen földönkívüli eredetű. Találtak már hasonló anyagösszetételű meteoritmaradványokat szerte a világban.

A három koporsóból a két belsőt a múzeumba szállították. A külsőt 97 évvel a felfedezés után távolították el a sírhelyről. A szakértők gondos, és szakszerű helyreállítást végeznek az ereklyén. Közben természetesen lehetőségük nyílt tanulmányozni is.

A helyreállítás 8 hónapig tartott. A koporsó körülbelül 30 százalékban sérült meg a benne lévő hő és páratartalom miatt. Rengeteg a repedés, a hiányzó rész. Rendkívül törékeny állapotban van. A legnagyobb félelmük a sír festményein megjelenő barna foltok voltak, melyek valamiféle mikrobák megjelenésének volt köszönhető. A sírban több, mint 5000 egyéb leleletet találtak. Ezeket a Föld legnagyobb múzeumában fogják bemutatni 75.000 négyzetméteren.

A fáraó aranyozott koporsóján végzett munka befejeződött és a történelemben először látható Tutanhamon király három koporsója együtt.

Tutanhamon 19 éves korában hunyt el. Halálát feltehetően malária vagy vérszegénység okozta.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek