2022 május 25 szerda
KezdőlapEmberek3,5 év börtönre ítélték M. Richárdot, aki súlyos balesetet okozott a Dózsa...

3,5 év börtönre ítélték M. Richárdot, aki súlyos balesetet okozott a Dózsa György úti kereszteződésnél

-

Csak most 2021. július 2-án tudott a Fővárosi Törvényszék jogerős döntést hozni M. Richárddal szemben, aki még 2017-ben ámokfutás miatt kiontotta két ember életét, valamint, mert 2015-ben megvert egy biciklis futárt.

M. Richárd 2017-ben a 13. kerületi Dózsa György úton okozott karambolt, amiben két ember életét vesztette. A férfi a megengedett 50 km/h helyett 130 km/h-val közlekedett az ominózus útszakaszon, ami már önmagában is bőven elegendő ahhoz, hogy valaki megsérüljön.

Richárd Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába tartott, mikor a Vágány utca felől egy Citroën márkájú személygépjármű fordult ki. Hozzá kell tennünk, hogy a kocsi sofőrje a közlekedési lámpa zöld jelzésekor indult el, és az ügyben ő a harmadrendű vádlott. A sofőr a Kassák Lajos utcába szeretett volna egy kövér gázzal balra kanyarodni, azonban a kanyart kissé szűkre szabta, hogy hamarabb be tudja fejezni a manővert és ezzel ne akadályozza a szemből érkező autósokat. Sajnos azonban nem vette észre, hogy a Mercedes nagyon gyorsan érkezik, egymásnak ütköztek.

A kanyarodó autóban ketten is életüket vesztették. Az egyik egy 23 a másik pedig egy 37 éves férfi volt. Ezen kívül többen is komoly sérüléseket szereztek.

“6 évvel ezelőtt elkövettem egy butaságot és megvertem egy biciklis futárt. Azóta nagyon megbántam és bocsánatot is kértem az illetőtől. Nem tudtam az indulataimnak parancsolni és eljárt a kezem. A gyorshajtást is beismerem pontosan azért állok most itt. Az ütközést nem tudtam már elkerülni. Nagyon sajnálom, hogy miattam ketten is elhunytak, és ez az érzés egy életen át el fog kísérni. Nem is olyan régen elveszítettem az édesanyámat és a nagymamámat is, valamint egy szívműtéten is átestem. A hat hónapig tartó magánzárkám alatt rengeteg időm volt gondolkodni. Kérem a bíróságot, a tevőleges cselekményeimmel arányos ítéletet hozzon.” – mondta a tárgyaláson M. Richárd.

A bíróság egy teljes órán át tárgyalt arról, mi legyen M. Richárd sorsa. Végül úgy döntöttek, hogy 3 év 6 hónapig terjedő börtönre ítélik és 2 évre eltiltják mindenféle közügyek gyakorlásától. Annyi enyhítést kapott, hogy az eddig letöltött időt beleszámítják a kirótt büntetésébe.

A biciklis futár esete

2015-ben M. Richárd és egy barátja a Rákóczi út felől tartottak a Károly körút felé BMW márkájú személygépjárműjükkel. Ám ebben az esetben is olyan gyorsan haladtak, hogy majdnem elsodortak egy kerékpárral közlekedő futárt. A biciklis reflexből illetve jelzésként is a kocsi hátuljára csapott, ami egyáltalán nem tetszett a sofőrnek. Ekkor bevágtak elé a biciklis elé, akinek hirtelen kellett lefékeznie. A kocsiból kipattant férfiak elkezdték ütni a futár arcát és tarkóját, valamint rárúgtak a lábára is, majd elhagyták a helyszínt.

M. Richárd mindkét esetben elismerte bűnösségét és vállalta annak felelősségét. Mint utóbb kiderült, a férfi tudatmódosítószer hatása alatt volt. A rendőrségnek azt is sikerült kideríteni, hogy a közúti baleset alatt a vádlott nemcsak mobilozott de még jogosítványa sem volt.

Jogosnak ítéled a büntetést?

Ezek is érdekelhetnek