2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességek360 éve nem történt hasonló lenyűgöző csillagászati esemény

360 éve nem történt hasonló lenyűgöző csillagászati esemény

-

Ez az első alkalom 360 év után, hogy a földrajzi és a geomágneses koordinátarendszerek egybeesnek Greenwichen.

Hatalmas csillagászati esemény közeledik: Az észak-déli mágneses sarkpontokat összekötő képzeletbeli vonal háromszázhatvan év után először esik a greenwichi délkörre.
Az iránytű működésével gyermekkorunk óta tisztában vagyunk, bár manapság GPS alapú kütyüket használunk a tájékozódásra. Abba viszont nem gondolunk bele, hogy valójában van földrajzi és mágneses észak is. Földrajzi északnak nevezzük a bolygónk fizikailag legészakibb pontját és ezt a forgástengely jelöli ki.
A mágneses észak viszont a bolygó mágneses mezejének az alakulása miatt folyamatos mozgásban van.

A földrajzi és a mágneses észak közti eltérést mágneses elhajlásnak nevezzük. A mágneses elhajlás miatt lehetséges hogy iránytűnk nem a valódi északot jelöli.

Az északi és déli mágneses pólusokat összekötő, úgynevezett agonikus vonal évente körülbelül 20 kilométert halad nyugatra, szeptemberben pedig 360 év után először esik majd épp a greenwichi délkörre.

Ezért jelentős esemény a mostani. Ez az első alkalom, hogy Greenwichben a Megfigyelő Intézet létrehozása óta, a földrajzi és a geomágneses koordinátarendszerek egybeesnek ezen a helyen. Ez azt jelenti, hogy Greenwichben az iránytűk épp a valódi észak felé fognak mutatni.

Ezek is érdekelhetnek