2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességek37 év után szabadult a tévesen elítélt férfi

37 év után szabadult a tévesen elítélt férfi

-

Mennyire tarthat vissza valakit a börtön? Milyen visszatartó ereje lehet? Valljuk be egy bizonyos rétegnél semennyi. Vannak, akik bűnözőnek születnek. Sajnos ilyennek is kell lennie. Sajnos sok olyan ember is van, akik csak belekeveredtek bizonyos “rossz” dolgokba. Rosszkor voltak rossz helyen. Nem megfelelő emberben bíztak meg. Számtalan oka lehet..

Amerikában létezik egy szervezet, akik célja a tévesen elítélt embereken megsegítése. Az Innocence Project alapvetően a tévesen elítélt személyekkel foglalkozó nonprofit szervezet.

Ezen szervezet asztalára esett be egy akta egy férfiről, aki váltig állítja, hogy tévesen ítélték el.

Robert DuBoise 37 évnyi fegyház letöltése után engedtek el. A floridai férfit egy 1983-ban történt erőszakos gyilkosság miatt ítéltek el. Egy tévesen vizsgált harapásnyom és egy rossz tipp után gyanúsították meg. Először halálraítélték majd helyette életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A újabb bírósági tárgyaláson a szakértő-elemzők elmondták, hogy az áldozaton felfedezett harapásnyomokat nem megbízható eszközökkel és módszerekkel vizsgálták. Tévesen egyeztették a férfi fogsorával. Az utólagos DNS vizsgálat viszont nem tévedett. Kiderült, hogy nem a férfi végzett a nővel.

Barbara Grams – az áldozat

A jogvédő alapítvány szerint a férfi összesen 6 börtönben fordult meg. Mindegyik helyen váltig állította, hogy ő bizony ártatlan. 18 éves korában tartóztatták le, most 55 éves. 37 évet vettek el az életéből. Az biztos, hogy a társadalomba való beilleszkedése nem lesz zökkenőmentes. Azóta rengeteget változott világ. Ezekre is léteznek különböző szervezetek, akik ebben segítenek. 37 nagyon sok idő. A lassan idősnek mondható férfi egy rendkívül rohanó világba csöppent be. Mobiltelefonok, instagram, modernebb autók… ki tudja, hogy képes lesz-e újra felvenni a ritmust. Nem mellesleg az államtól ilyenkor szoktak kárpótlást kapni. Legalábbis lehet benyújtani keresetet a bíróságra.

Vajon létezik annyi pénz, ami feledteti az ember legszebb éveit?

Minden esetre az ő esete felkeltette a megyei ügyészség figyelmét és több esetet is újra fognak tárgyalni, melyeket az Innocent Project a rendelkezésükre bocsát. Ma már csak egy harapásnyom miatt nem ítélnek el embereket.

Az üggyel kapcsolatban még sikerült kideríteni azt is, hogy az említett erőszakos gyilkosságot valójában nem egy ember követte el, hanem többen voltak.

Ki tudja kiderül-e valaha az igazság.

Ezek is érdekelhetnek