2022 november 27 vasárnap
KezdőlapEmberek4 éves gyermek kezében robbant fel egy petárda - Súlyosan megsérült

4 éves gyermek kezében robbant fel egy petárda – Súlyosan megsérült

-

Egy négyéves gyermek kezében robbant fel a petárda, még 2020. december 30-án. Az eset Międzyrzecki poviatban történt. Az ilyen balesetek száma a szilveszter közeledtével egészen újév napjáig nagy mértékben nő, mivel az emberek egyáltalán nem elővigyázatosak.

A lengyelországi baleset egyes körülményeit a rendőrség ismertette, miszerint a gyermek nem maradt magára, felnőtt felügyelet alatt volt. “A négy éves gyerek két ujját vesztette el a petárda felrobbanása miatt, ezért kórházba szállították” – nyilatkozta Justyna Łętowska, a megyei rendőr-főkapitányságról.

A hatóságok vizsgálják, hogy kerülhetett petárda a kicsi kezébe, ahogyan azt is, hogy a gyermek pontosan mekkora veszélynek van kitéve szülei mellett, mivel a baleset is felnőtt jelenlétében történt.

Joanna Woźnicka, a kórház szóvivője elmondta, a gyermek állapota ugyan stabil, de a robbanás következtében elvesztette két ujját.

Justyna Łętowska még aznap felhívta az emberek figyelmét a petárda és a tűzijáték okozta veszélyekre és nyomatékosan kérte a lakosokat, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, vigyázzanak egymásra, a gyermekektől pedig tartsák távol a pirotechnikai eszközöket.

“A szilveszter és a tűzijátékok elválaszthatatlanok egymástól, hiszen a világ minden táján köszöntik ily módon az új évet. A hagyomány természetesen gyönyörű, de rendkívül veszélyes és erről egy pillanatra sem szabad megfeledkeznünk.”

Fontos, hogy csak engedélyezett helyeken vásároljunk pirotechnikai eszközöket és ne adjuk azokat gyerek kezébe. Csakis a felnőttek vagy azok felügyelete mellett használhatók. Petárdát tilos másik emberre dobni, annak ablakába, házába és végül, de nem utolsó sorban állatok felé. A tizennyolc éven aluli személyeknek történő értékesítés pénzbüntetéssel, de akár két év szabadságvesztéssel is büntethető, ugyanis ez kiskorú veszélyeztetésének minősül.

Bár hazánkban kijárási korlátozás és a tűzijátékok kertes házban való fellövése volt engedélyezett, a rendőröknek és a mentősöknek több helyre is ki kellett menniük, különböző szabálysértések és sérülések miatt. Minden évben történnek kisebb-nagyobb balesetek, amiből az emberek egy része sajnos nem tanul.

Ezek is érdekelhetnek