2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességek5 jel ami egyértelműen azt jelzi hogy mandulaköved van

5 jel ami egyértelműen azt jelzi hogy mandulaköved van

-

A mandulagyulladás egyik tünete lehet, ha a torkod vagy a füled gyakran fáj. Ha egy sima mandulagyulladásról van szó, maximum csak a torkod pirosságát fogod észlelni,viszont a mandulakő esetében láthatsz valamilyen eddig még nem észlelt, idegen dolgot a torkodban.

Hogy valójában mik is azok a mandulakövek?

Testünkben több helyen is alakulhatnak ki különböző kövek, például az epében vagy a vesében. Ez alól viszont a mandulánk sem kivétel. A mandulakövek olyan baktériumok és egyéb hordalékok, amelyek az étkezések után maradnak hátra vagy mikrobák, melyek elmeszesednek és a mandulák redőiben tapadnak meg.

Ez a probléma mindössze a népesség 10%-át érinti, nagyon ritka a kialakulása. A mandulakövek azoknál az embereknél jelentkeznek gyakrabban, akiknek élete során az átlagosnál sokkal többször gyullad be a mandulája.

Ez a fajta betegség könnyen orvosolható, így nincs szükség beavatkozásra, hogy eltávolítsák a köveket. Erre mi magunk is képesek vagyunk, kiszedhetjük őket a nyelvünkkel, ujjunkkal vagy akár egy fülpiszkáló felhasználásával is. Ezek a kis kövecskék még kellemetlen tüneteket sem okoznak, amennyiben a méretük csak néhány milliméter nagyságú. A nagyobbakkal azonban már meggyűlhet a bajunk, hiszen ezek már nyelési nehézségekhez és fülfájáshoz is vezethetnek. Néhány esetben még úgy is érezhetjük, hogy valami a torkunk oldalához tapadt.

Akad azonban pár kellemetlen tünet, ami arra utal, hogy bizony mandulaköved van. Ezek pedig a következők lehetnek:

  1. Rossz lehelet

Ebben az esetben fémes ízt lehet érezni a szájban. Sajnos a rossz szagok eltüntetésére sem a rágózás, sem pedig a fogmosás nem alkalmas. Így valamilyen úton módon mihamarabb ki kell szednünk őket a torkunkból, a fent említett módszer valamelyikének segítségével.

2. Torokfájás

Ha nagyon gyakran fáj és gyullad be a mandulád, akkor viszonylag nagy az esélye annak, hogy mandulakővel küzdesz, amely fokozhatja fájdalmadat.

3. Nyelési nehézségek

Ha a mandulakövek három milliméternél nagyobbak, akkor nemcsak, hogy nyelési nehézségeket, hanem gyakori köhögési ingereket is okoznak.

4. Fülfájás

Mivel torkunk egyes idegei kapcsolódnak fülünkhöz, előfordulhat az is, hogy fájdalmas fülgyulladást tapasztalunk egy-egy mandulagyulladás alkalmával.

5. Első ránézésre úgy néznek ki, mintha fogak lennének

Mivel a mandulakövek szilárd, fehér csomók nagyon hasonlítanak fogainkra, sőt néha még az alakjuk is teljesen olyan.

Kiváló módszer a mandulakő elkerülésére a hagyma fogyasztás, ugyanis a hagyma nagyon jó antibakteriális és immunerősítő hatással rendelkezik, ami kiváló a mikrobák elleni harcban.

Abban az esetben, ha már észrevettünk néhány mandulakövet torkunkban, akkor javasolt valamilyen savas tartalmú italt fogyasztani, mint például a citromlé vagy az almaecet, amelyek képesek feloldani ezeket a lerakódásokat.

Ezek is érdekelhetnek