KezdőlapMűvészet5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

5 titok Leonardo Da Vinci festményein, amit biztosan te sem szúrtál ki

-

Leonardo Da Vinci nevét mindenki ismeri az egész világon. A festőművész 1452. április 15-én látta meg a napvilágot Anchianóban született Toszkánában. Születési teljes neve Leonardo di ser Piero da Vinci volt. A művészt a reneszánsz ember őstípusának nevezik és széles körben a világ egyik legnagyobb festőjének tartják. Leonardo szülővárosában végezte alapfokú iskoláit, 1469-ben pedig Firenzébe utazott, ahol gyakornokként folytatta tanulmányait Andrea del Verrocchio szobrász-ötvös-festő műhelyében. Itt sajátította el a vonalas rajz, a festészet és a szobrászat alapjait.

Első festménye Verrocchio: Krisztus keresztelése című munkájának angyalfigurája és annak háttere volt. 1478-ban megbízták a firenzei Signoria San Bernardo kápolna oltárképének megfestésével is. Művészi karrierje folyamatosan felfelé ívelt és vált a világ egyik leghíresebb festőjévé. Da Vinci alkotásaiban számos titkot elrejtett, amiknek jelentős részét a szakemberek mind a mai napig nem fejtettek meg. Amiket viszont sikerült, azokat most megmutatjuk nektek is.

“Hiba” a Salvator Mundi (A világ megmentője) című festményen

A festményen egy üveggömb látható Jézus kezében. A gömbön keresztül azonban nagyobbnak kellene lennie a Megváltó kezének, de sem fénytörés, sem tükröződés nem figyelhető meg rajta. A szakemberek hosszú ideig úgy vélték, hogy a művész élete hibáját követte el alkotásán, ám a Kaliforniai Egyetem tudósai megcáfolták ezt a feltevést. Elkészítették a festmény háromdimenziós változatát, amiből egyértelműen az derült ki, hogy Da Vinci nem vétett hibát, hanem a modern technológia nélkül is pontosan ábrázolta amit látunk.

Az Utolsó vacsora

Jézus és Júdás között túlzottan nagy a hasonlóság ezen a festményen. Egy legenda szerint mindkét alakhoz ugyanaz az ember állt modellt, a hasonlóság ennek köszönhető. Azt nem tudni, ki lehetett a férfi, de a legenda szerint egy templomi kórusban találta meg őt a művész és festette le, mint Jézust. Persze konkrét bizonyíték erre sincs. Da Vinci nem talált embert Júdás figurájának megfestéséhez, majd egy ittas, árokban fekvő emberre lett figyelmes az utcán. A férfi arcán látható volt züllött életmódja, majd amikor meglátta a festményt bevallotta, hogy néhány évvel ezelőtt ő állt modellt Jézus alakjához is.

Még egy meglepő tény az Utolsó vacsoráról

Júdás mellett az asztalon látható egy felborult sótartó. A tudósok szerint ennek köze lehet ahhoz a babonához, hogy a kiömlött só rossz előjel. Jézus a vacsorán közölte, hogy egyik apostola elárulta őt, aztán tudjuk, mi következett. A rossz ómen beteljesült.

Leonardo da Vinci készítette ezt a festményt?

Nos, a válasz IGEN! Isabella D’Este portréja nem olyan régen került elő és a szakemberek vizsgálata igazolta, hogy Da Vinci ecsetvonásait találták rajta. Az alapozó és a pigmentek megegyeznek azokkal az anyagokkal, amiket maga a művész használt munkássága során. Ugyanakkor a beható vizsgálat nélkül is találhatunk erre utaló jeleket, mivel, ha jobban megnézzük a festményt, akkor láthatjuk, hogy a rajta szereplő nő nagyon hasonlít a festő Mona Lisa-jára.

Hölgy a hermelinnel

A festményen egy nőt látunk egy hermelinnel a kezében. De vajon eredetileg is így nézett ki a kép? Rajta volt az állat? A szakemberek választ adtak erre a kérdésre is, ugyanis egy új szkennelési technikával vizsgálták meg az alkotást. A hermelin pedig nem volt mindig hermelin. A vizsgálat alapján kijelenthető, hogy Leonardo legalább kétszer festette újra a képet azelőtt, hogy végleg befejezte volna. A tudósok feltételezése szerint vagy állat nélkül készült a festmény vagy esetleg egy más fajta állat lehetett rajta, amit később hermelinné alakított.

Te észrevetted valamelyiket?

Ezeket is olvasd el

A 40 éves négy gyermekes anya válás után teljesen megváltoztatta a...

Az emberek általában valamilyen meghatározó esemény után döntenek úgy, hogy tetoválást varratnak magukra. Ilyen például egy szeretett családtag, rokon, barát, társ, négylábú elvesztése, aki...