2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességek6 egészségügyi probléma, amire a nyelved próbál figyelmeztetni

6 egészségügyi probléma, amire a nyelved próbál figyelmeztetni

-

Azt már sokan tudják, hogy a bőr bizonyos külső elváltozásai, a széklet formája, állaga, a fülzsír színe sokat elárulhat az egészségügyi állapotról. Ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy a nyelv is sok mindent elárulhat arról, milyen állapotban is vagy. Eme izom formája, alakja, színe, mintája, repedései különböző belső problémára hívhatja fel a figyelmet, amit nem szabad fél vállról venni. Ha téged is érdekel, milyen “rejtett” betegségekre utalhat, akkor ez a cikk neked való, ugyanis ebben részletesen leírjuk mit próbál jelezni neked a tested.

1, A szervek elhelyezkedése a nyelven

A nyelv olyan mint a talp. Minden egyes pontja az egyik belső szervet tükrözi. Bármilyen változás, sebek, foltok, hólyagok jelennek meg rajta, az a belső szerv hibás működését jelenti.

A nyelv hegye jelöli a szívet;

A tüdő a nyelv hegye melletti oldalakon helyezkedik el;

A nyelv közepe a gyomorra és a hasnyálmirigyre utal;

A nyelv két szélén van a máj és a lép;

A nyelv hátuljához közeledve vannak a belek;

A vesék a nyelv hátsó oldalsó részén helyezkedik el.

2, A nyelv formája

Tudjuk, hogy a szín és a felszín különböző egészségügyi problémákat jelezhet. Viszont arról már kevesen tudnak, hogy nyelv formája is sokat árulhat el.

A vékonya nyelv kiszáradást és anyagcsereproblémákat jelezhet;

A duzzadt, dagadt nyelv pajzsmirigyproblémákra vagy valamilyen fertőzésre utalhat,

A vastag nyelv arra utalhat, hogy hiányzik a szervezetből a B12-vitamin.

3, Függőleges vonal

A függőleges vonal felelős a gerincért és annak problémáiért. Ha a nyelv hátulja felé látod, hogy görbül, akkor az azt jelentheti, hogy gerincvelő problémáid vannak.

Ha a kanyar a nyelv közepe felé helyezkedik el az arra enged következtetni, hogy mellkasi problémáktól szenvedsz, amit még lehet nem is tudsz. Érdemes megnézetni,hogy minden rendben van-e azzal a területtel.

Amennyiben a nyelved hegyén látod meg ezt a görbületet, akkor nincs kizárva, hogy nyak és akörüli gondok jelentkeznek. Célszerű lenne megvizsgáltatni azt a régiót.

4, Külső elváltozások

Hormonális problémákra és B12 vitamin hiányra hívhatja fel a figyelmet, ha a nyelv elülső területe gyulladt állapotban van, ha emellé még égő és fájó érzés is társul, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

5, Remegő nyelv

Ha azon kapod magad, hogy a nyelved remeg, akkor az szorongást, rejtett félelmet és neuraszténiát jelenthet, mely a Parkinson-kór egyik kísérő tünete lehet.

6, Kirepedezett nyelv

Ez egy örökletes betegség, mely összefügghet, az úgynevezett Melkersson-Rosenthal szindrómával, mely egy ritka neurológiai rendellenesség, és abban az esetben fordul elő, ha a pikkelysömör orálisan jelentkezik.

Felhívjuk a figyelmed, ha a fent bemutatottak valamelyikét látod, tapasztalod, ne habozz orvoshoz menni és megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van-e.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek