2022 május 20 péntek
KezdőlapEmberek6 egyszerű szabály egy pszichológustól, ami könnyebbé teszi az életed

6 egyszerű szabály egy pszichológustól, ami könnyebbé teszi az életed

-

Mikhail Labkovsky pszichológus, aki nem tagadja, hogy azért lett választotta ezt a szakmát, hogy megoldja a saját gondjait. Ami sikerült is neki! 30 éves pályafutása során felállított 6 egyszerű szabályt, ami állítása szerint segít a stressz leküzdésében és jobbá az életét annak, aki megfogadja őket.

1. szabály: tedd azt, amit szeretnél!
Ez a legfontosabb szabály. Csak azokat a dolgokat tedd meg, amit igazán szeretnél. És ez az élet minden területére igaz, legyen szó apró dolgokról (“Mit szeretnék reggelire?”), vagy éppen nagy döntésekről: “Valóban el akarok költözni máshová?”.

2. szabály: ne csináld azt, amit nem szeretnél!
A pszichológus szerint a koncessziók és a kompromisszumok egyenes utat jelentenek a kardiológushoz vagy az onkológushoz. Nem csoda, ha boldogtalan, stresszes és sikertelen vagy, ha egyfolytában olyan dolgokat kell csinálnod, amit nagyon nem szeretnél.

3. szabály: mondd ki, ha valami nem tetszik!
Gyakori eset, hogy az ember rendszeresen eltűri azokat a dolgokat, amiket nem szeret, ám ez idővel felhalmozódik benne. A szakember szerint a legjobb, ha már az elején megmondjuk például egy párkapcsolatban, hogy mi az, amit nem szeretünk. Azt is kihangsúlyozza, hogy ezt lehetőleg csak egyszer tegyük. Ha ezután sem veszi figyelembe ezt a másik fél, legjobb, ha megszakítjuk vele a kapcsolatot.

4. szabály: ne válaszolj, ha nincs kérdés!
Az olyan kijelentésekre, mint például: “Szörnyű vagy!”, vagy: “Belefáradtam! Végeztem!” nem szabad reagálni, mivel ezek nem kérdések. Ezek csak arra vannak, provokáljanak.

5. szabály: csak a feltett kérdésre válaszolj!
Ha csak arra a kérdésre válaszolsz, amit feltettek, akkor magabiztosnak fogsz tűnni. Ha nekiállsz magyarázkodni, akkor már átmegy bocsánatkérésbe.

6. szabály: a veszekedések során csak magadról beszélj!
Ennek az a lényege, hogy így kifejezd az érzéseidet és az elvárásaidat aziránt, hogy hogyan álljanak hozzád a körületted lévő emberek. Továbbá ez a módszer nem fokozza a vitát, ugyanis valójában nem vitatkozol a partnereddel, csupán magadról beszélsz.

A szakember szerint legalább fél évig kell követned ezeket a szabályokat, hogy érezd a pozitív hatásait az életedben.

Ezek is érdekelhetnek